130 let
Česko (Hadamczik)

Česko (Hadamczik) | foto: Reuters

Rozhovor

Hadamczik: V IIHF by se měli chytit na nos

Sport
  •   0:18
HELSINKY/PRAHA - Trenér české hokejové reprezentace Alois Hadamczik po zápase se Slovenskem neskrýval smutek. Kromě prohry 1:3 ho mrzelo i rozhodování sudích: "Je nepochopitelné, jaké zákroky pouštěli."

Náladu v týmu po prohře se Slováky asi hodně poklesla...
Jsem z toho zklamaný, protože jsme si hodně věřili. Asi se přece jen projevila trochu únava po zápase se Švédskem, cestování a také zranění Martina Erata. Do toho byl otřesený Frolík a Koukala trápilo koleno. Musel jsem se sestavou hodně míchat.

Není to zarážející, že jste prohráli po takovém týmovém výkonu, který jste předvedli proti Švédsku?
Je to jednoduché. Když nedáme góly, tak nemůžeme vyhrát. Udělali jsme individuální chyby, které by se v takovém zápase stávat neměly. Předcházeli vlastně všem třem slovenským gólům.

ČTĚTE TAKÉ

Jak byste ty góly popsal?
První akce byla podél mantinelu, pak Šatan vystřelil a dal gól. Druhá trefa byla z přesilovky, ve které jsme se soustředili, abychom sami skórovali a místo toho jsme inkasovali. To byla hrubá chyba. Při třetím gólu jsme měli pod kontrolou puk a přišli jsme o něj. My jsme jim všechny ty góly darovali!

Co vás vedlo k výměně brankáře?
Chtěl jsem zkusit Štěpánka a dát tím týmu nový impulz. Snažil jsem se udělat maximum pro otočení výsledku. Ale vypadalo to, jako by se všechny puky odrážely k nim. Byl to zápas, ve kterém měl soupeř více štěstí než my.

Chtěl jste nechat Slováky hrát?
Chtěli jsme hrát stejně jako se Švédy, bránit a napadat v situacích, kdy soupeř nebude mít puk pod kontrolou. To se nám povedlo v úvodu druhé třetiny. Slováky jsme okamžitě dostali pod tlak tak, že se nemohli dostat ven z obranného pásma. Jenže pak nastoupíte do třetí třetiny a hned v první minutě dostanete gól. A to není jednoduchá situace.

Co říkáte na tvrdý zákrok na Martina Erata?
Vypadá to, že má otřes mozku. Jsem už z toho vzteklý... Erat nebyl v kontaktu se soupeřem, přesto přijel druhý hráč, který ho srazil. Je nepochopitelné, že se nevylučovalo. Srazil ho hráč, s kterým vůbec nebyl v souboji a neměl kotouč. U Frolíka to bylo podobné. Přitom šlo o fauly na pět minut. Nepochopitelné je i to, že nám tady na seminářích přednášejí o rozhodování sudích. Pod pokutami přitom vyhrožují, že na ty přednášky musí přijít hlavní trenér. Říkají, co budou pískat, ale stejně to nepískají a vy se ani nemůžete odvolat. To by se ti šéfové z IIHF měli chytit na nos. Já jim klidně ty jejich chyby sestříhám a ukážu.

Kdo bude chytat proti Finsku?
Štěpánek.

Proč?
Kovář chytal dva těžké zápasy, v jednom byl vynikající, ve druhém podal dobrý výkon. Je mladý a má za sebou dva těžké zápasy. Proto nastoupí Štěpánek.

Dá se říct, kdo vás na turnaji zklamal?
Já takové hodnocení nedělám a ani dělat nebudu... Na to máte právo vy, novináři. Udělám si hodnocení pro sebe, ale v médiích kluky kritizovat nebudu. Myslím si, že i přes semifinálové vypadnutí hrálo naše mužstvo na mistrovství výborný hokej.

Co čekat od zápasu s Finskem?
Uvidíme, jak to bude vypadat, ale já vám grarantuju, že ten tým připravím tak, že se budu o tu medaili rvát.

Asi to bude hodně o vůli...
Určitě. Mít alespoň nějakou medaili je taky úspěch. Ti hráči to musí chtít daleko víc.

Autor: Lidovky.cz