Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Voráček, Pavelec, Hertl i Hudler. Češi mají tým pro šampionát

Sport

  21:18aktualizováno  22:38
BRNO - Deset posil z NHL zařadil trenér českých hokejistů Alois Hadamczik do pětadvacetičlenné nominace na světový šampionát ve Stockholmu. Ve výběru je celkem sedm hráčů, kteří získali loni bronz v Helsinkách, a také šest nováčků na mistrovství světa. Benjamínkem mužstva je devatenáctiletý slávistický útočník Tomáš Hertl.

Česko - Rusko (brankář Ondřej Pavelec) foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

"Letošní nominace byla nejtěžší, jaká mohla být," prozradil Hadamczik . "Byli bychom naivní, kdybychom si mysleli, že u hráčů, kteří se do týmu nedostali, nepanovalo zklamání," dodal kouč.

Nominace českého týmu na MS ve Švédsku a Finsku

Brankáři: Ondřej Pavelec, Alexandr Salák, Jakub Kovář.

Obránci: Zbyněk Michálek, Ladislav Šmíd, Jakub Nakládal, Jan Hejda, Petr Čáslava, Zdeněk Kutlák, Marek Trončinský, Jakub Krejčík.

Útočníci: Radim Vrbata, Martin Hanzal, Tomáš Fleischmann, Jakub Voráček, Jiří Hudler, Jiří Tlustý, Tomáš Hertl, Jan Kovář, Petr Tenkrát, Zbyněk Irgl, Jiří Novotný, Petr Hubáček, Petr Vrána, Petr Koukal.

Ze zámoří posílí národní tým brankář Ondřej Pavelec z Winnipegu, beci Jan Hejda z Colorada, Ladislav Šmíd z Edmontonu a Zbyněk Michálek z Phoenixu. V útoku jsou to Michálkovi kluboví spoluhráči Martin Hanzal s Radimem Vrbatou, dále Jiří Hudler z Calgary, Jakub Voráček z Philadelphie, Jiří Tlustý z Caroliny a Tomáš Fleischmann z Floridy.

"Jsou tam většinou útočníci, kteří dávají hodně gólů. Od začátku jsme věděli, že potřebujeme obránce, protože je máme zraněné. Pokud je můžeme využít, chtějí reprezentovat a jsou zdraví, tak by pro nás bylo nezodpovědné to neudělat," uvedl Hadamczik na tiskové konferenci v Brně.

Eliáš a Židlický? Trenér ještě živí naději, že přijedou

Z uvažovaných posil z NHL chybí jen zraněný útočník Roman Červenka z Calgary. "Má natažené kolenní vazy a agent mi řekl, že není schopen turnaj odehrát," řekl Hadamczik, který se ještě definitivně nevzdal myšlenky nominovat dvojici z New Jersey Patrika Eliáše a Marka Židlického.

Oba však uvedli, že pojedou jen v případě, že podepíšou novou smlouvu s Devils. Hadamczik počítá s tím, že na začátku turnaje nenapíše na soupisku všech 25 hráčů. "Respektujeme jejich rozhodnutí, bojují o svoje živobytí," podotkl Hadamczik, který mohl oslovit i zkušeného útočníka Václava Prospala z Columbusu, který nepostoupil do play off. "V předešlých dvou letech jsme to udělali, řekl, že by jel, ale pak se omluvil," vysvětlil kouč.

Poučení z olympijského Turína

Jistotu, že všichni povolaní hráči z NHL budou na MS startovat, bude mít až poté, co absolvují povinnou výstupní lékařskou prohlídku. "Jistotu budeme mít až po jejich příletu. Ti, které jsme nominovali, jsou ale v pořádku," řekl Hadamczik.

Vypadli Mojžíš, Kašpar, Vondrka a Francouz

Z kádru, který odehrál České hry v Brně, vypadli například obránce Tomáš Mojžíš a útočník Lukáš Kašpar, členové zlatého týmu na šampionátu 2010 v Německu. Mezi zkušené hráče v současném mužstvu patřil i forvard Michal Vondrka, který měl v podstatné části přípravy před MS zdravotní problémy. "Chyběla nám u nich stabilní výkonnost," řekl Hadamczik. Z brankářů vyřadil kouč mladého Pavla Francouze.

Do výběru zařadil i obránce Zdeňka Kutláka a brankáře Jakuba Kováře, kteří byli nemocní a na Českých hrách nestartovali. "S Kutlákem jsme byli neustále ve spojení. Už začal trénovat na ledě. Po krátké nemoci se cítí dobře a bude v pořádku," uvedl kouč.

Brankáře Kováře zařadil do kádru na úkor Pavla Francouze, který poprvé oblékl dres národního týmu v přípravě před MS a chytal dobře. "Francouz podával velmi dobré výkony, nic nezkazil. Vzali jsme ale v potaz i to, co se stalo na olympiádě v Turíně, kde se zranil Hašek a zápas musel chytat i Hnilička, který byl původně trojkou," poukázal Hadamczik, že rozhodly větší zkušenosti Kováře. Českobudějovický gólman startoval na předešlých dvou MS. "Kdyby ale nebyl (zdravotně) v pořádku, pojede Francouz," řekl Hadamczik.

Hertl napodobil Havláta

Nováčky na MS budou brankář Alexander Salák z Färjestadu, bek Marek Trončinský z Chanty-Mansijsku a útočníci Hertl, Petr Vrána ze Lva Praha, Jan Kovář z Plzně a Tlustý, nejlepší český střelec v letošní sezoně NHL. Hertl je po útočnících Martinu Havlátovi, Jiřím Hudlerovi, Milanu Michálkovi a brankáři Petru Mrázkovi pátým hráčem, který se v jednom roce představí na šampionátu hokejistů do 20 let i seniorském MS. Kapitánem týmu bude Novotný.

Anketa

Vybral Alois Hadamczik správný tým pro mistrovství světa?

Ano. Věřím, že česká reprezentace bude bojovat o medaile. 113
Ne. Hadamczikově výběru nevěřím. 18
Uvidíme po šampionátu. 12

Nominace českých hokejistů na mistrovství světa

BRANKÁŘI

Ondřej Pavelec
Datum narození: 31. srpna 1987
Současný klub: Winnipeg
Předchozí kluby: Kladno, Cape Breton Screaming Eagles, Atlanta, Chicago Wolves, Winnipeg, Liberec, Lahti
Velké triumfy: mistr světa 2010, bronz z MS 2011
Charakteristika: velká brankářská hvězda budoucnosti, v reprezentaci si udělal jméno na šampionátu v Bratislavě, v NHL patří ke klíčovým postávám Winnipegu

Jakub Kovář
Datum narození:
19. červenec 1988
Současný klub: České Budějovice
Předchozí kluby: Tábor, Písek, Oshawa Generals, Windsor Spitfires
Velké triumfy: bronz z MS 2011 a MS 2012, bronz z MS "18" (2006)
Charakteristika: talentovaný gólman si v Českých Budějovicích vybudoval pevnou pozic a pokukuje po slavné NHL, v reprezentaci pomohl k loňskému bronzu.

Alexander Salák
Datum narození:
5. ledna1987
Současný klub: Färjestad
Předchozí kluby: Písek, České Budějovice, Tábor, Strakonice, TPS Turku, Rochester American, Florida Panthers, Rock IceHogs
Velké triumfy: nejlepší brankář na MSJ 2006, vítěz švédské Elitserien 2011, nejlepší brankář Elitserien 2013
Charakteristika: další talentovaný gólman se neprosadil v NHL, ale nyní září ve Švédsku a v "domácím" prostředí ho čeká první velký reprezentační turnaj.

OBRÁNCI

Jan Hejda
Datum narození:
18. června 1978
Současný klub: Colorado Avalanche
Předchozí kluby: Slavia, CSKA Moskva, Chimi Mytišči, Columbus Blue Jackets
Velké triumfy: mistr světa 2005, stříbro z MS 2006, český titul (2003 - Slavia)
Charakteristika: slávistický odchovanec se v NHL vypracoval ve spolehlivého beka, cení si jeho defenzivních schopností i gólů. Letos měl v Coloradu nejlepší statistiku +/-

Ladislav Šmíd
Datum narození:
1. února 1986
Současný klub: Edmonton Oilers
Předchozí kluby: Liberec, Beroun, Portland Pirates, Springfield Falcons, Liberec
Velké triumfy: bronz z MS U20 v roce 2005
Charakteristika: urostlý bek z Liberce vyniká především obrannými schopnostmi, ale dokáže také dobře rozehrát útočnou akci. Jede na druhý šampionát, naposledy byl na mistrovství světa v roce 2007

Petr Čáslava
Datum narození:
3. září 1979
Současný klub: Severstal Čerepovec
Předchozí kluby: Pardubice, Severstal Čerepovec, Jihlava, CSKA Moskva
Velké triumfy: mistr světa 2010, bronz z MS 2011 a 2012, český mistr (2005 - Pardubice)
Charakteristika: defenzivně laděný obránce, který absolvuje už své sedmé mistrovství světa za sebou. Je nejzkušenějším reprezentantem v týmu.

Jakub Nakládal
Datum narození:
30. prosince 1987
Současný klub: Lev Praha
Předchozí kluby: Spartak Moskva, Ufa, Pardubice, Chrudim, Vrchlabí, Beroun
Velké triumfy: bronz z MS 2011 a MS 2012, český titul (2010 - Pardubice)
Charakteristika: je to nejspíš nový zlý muž národního týmu, ochránce hvězd. Tvrdý obránce se slušnou střelou. V reprezentaci i v relativně nízkém věku už patří ke stálicím.

Zbyněk Michálek
Datum narození:
23. prosince 1982
Současný klub: Phoenix Coytoes
Předchozí kluby: Karlovy Vary, Shawinigan Cataractes, Houston Aeros, Minnesota Wild, Phoenix, Pittsburgh Penguins
Velké triumfy: stříbro z MS 2006, bronz z MS 2011
Charakteristika: ve třiceti letech bude patřit k oporám zadních řad národního týmu, umí bránit, uplatní se v přesilovkách. Dlouhodobě se mu daří v NHL, zatím nemá jediný start v české extralize.

Jakub Krejčík
Datum narození: 25. června 1991
Současný klub: Lev Praha
Předchozí kluby: Slavia, Kladno, Havlíčkův Brod.
Velké triumfy: bronz z MS 2012
Charakteristika: loni z výběru pro Stockholm nejprve vypadl, vrátil se do něj poté, co účast odřekl Jakub Kindl. Odchovanec Slavie v minulé sezoně překvapil výbornými výkony v reprezetaci. Letos si díky tomu zahrál v KHL. Dobrý bruslař, na svůj věk málokdy chybuje.

Marek Trončinský
Datum narození:
13. září 1988
Současný klub: Jugra Chanty-Mansijsk
Předchozí kluby: Ústí nad Labem, Litvínov, Kladno, Mladá Boleslav, Třebíč,Benátky nad Jizerou, Liberec.
Velké triumfy: mistr světa MSJ 2006
Charakteristika: juniorský mistr světa byl v Liberci jedním z nejproduktivnějších beků. Vysloužil si tak angážmá v KHL i pozvánku do reprezentace. Čeká debut na velké akci dospělých.

Zdeněk Kutlák
Datum narození:
13.02.1980
Současný klub: Ambri-Piotta
Předchozí kluby: České Budějovice, Boston Bruins, Karlovy Vary
Velké triumfy: mistr světa MSJ 2000, stříbro z MS 2006, bronz z MS 2012
Charakteristika: Zkušený obránce byl někdejším velkým talentem, který hrál už od 18 let extraligu. Tři roky se marně snažil probít do NHL v týmu Boston Bruins, pak se vrátil do Evropy a už šest sezon hraje ve Švýcarsku. Stokilový pořízek hraje silový hokej a rozdává rány před brankou.  

ÚTOČNÍCI

Jakub Voráček
Datum narození:
15. srpna 1989
Současný klub: Philadelphia Flyers
Předchozí kluby: Kladno, Halifax Mooseheads, Colombus Blue Jackets, Lev Praha
Velké triumfy: mistr světa 2010, bronz z MS 2011, zlato z MSJ 2006
Charakteristika: důrazný a rychlý křídelní útočník bude patřit k velkým hvězdám šampionátu. Letos potvrdil, že mu to půjde ve Philadelphii i bez Jágra. Je nejproduktivnější Čech v NHL.

Jiří Novotný
Datum narození:
12. srpna 1983
Současný klub: Lev Praha
Předchozí kluby: Barys Astana, Atlant Mytišči, Columbus Blue Jackets, Washington Capitals, Buffalo Sabres, Rochester Americans, České Budějovice
Velké triumfy: mistr světa 2010, bronz z MS 2011 a MS 2012
Charakteristika: důrazný útočník, ideální typ pro oslabení. Umí přitvrdit, pro soupeře nepříjemný svou dotěrností. Rozumí si s Irglem a Hubáčkem, na šampionátu bude zřejmě kapitánem.

Jiří Tlustý
Datum narození:
16. března 1988
Současný klub: Carolina Hurricanes
Předchozí kluby: Kladno, Sault Ste. Marie Greyhounds, Toronto Marlies, Toronto Maple Leafs, Albany River Rats, Charlotte Checkers, Kladno
Velké triumfy: zlato z MSJ 2004 a 2006
Charakteristika: další kvalitní produkt kladenské hokejové továrny zářil už v juniroském věku, v poslední letech se konečně prosazuje v NHL, letos byl šestým nejlepším střelcem celé soutěže. Prospělo mu angažmá v Kladně během výluky.

Petr Koukal
Datum narození:
16. srpna 1982
Současný klub:
Předchozí kluby: Pardubice, Žďár nad Sázavou
Velké triumfy: mistr světa 2010, bronz z MS 2011 a MS 2012, český titul (2005, 2010 a 2012 - Pardubice)
Charakteristika: bojovný centr, který se dokáže prosadit na mezinárodní úrovni i se svojí malou postavou. Ve Stockholmu bude možná mimo sestavu, letošní sezonu neměl v KHL tak dobrou jako loni v Pardubicích, kde zvedl nad hlavu mistrovský pohár

Radim Vrbata
Datum narození:
13. června 1981
Současný klub: Phoenix Coyotes
Předchozí kluby: Mladá Boleslav, Hull (QMJHL), Hershey Bears, Colorado Avalanche, Carolina Hurricanes, Liberec, Chicago Blackhaws, Mladá Boleslav, Tampa Bay Lightning
Velké triumfy: mistr světa z roku 2005, zlato z MSJ 2001
Charakteristika: boleslavský patriot pojede na šampionát po pěti letech, Hadamczik ho bere kvůli zkušenostem, šikovný útočník navíc umí dávat i góly. Ve Phoenixu spolupracuje se třemi krajany.

Jan Kovář
Datum narození:
20. března 1990
Současný klub: Magnitogorsk
Předchozí kluby: Plzeň, Písek, Chomutov, Ústí nad Labem
Velké triumfy: extraligový mistr 2013
Charakteristika: z talentovaného útočníka se stala osobnost extraligového play-off. K vysněnému titulu pomohl góly, nahrávkami i důraznou hrou před bránou. Hned po titulu získal místo v KHL.

Martin Hanzal
Datum narození:
20. února 1987
Současný klub: Phoenix Coyotes
Předchozí kluby: České Budějovice, Red Deer Rebels
Velké triumfy: -
Charakteristika: statný centr se nebojí přitvrdit v osobních soubojích, je důrazný i rychlý, ale umí připravit šanci spoluhráčům nebo sám skórovat. Českým fanouškům se připomněl při výluce doma v Budějovicích.

Jiří Hudler
Datum narození:
4. ledna 1984
Současný klub: Calgary Flames
Předchozí kluby: Vsetín, Havířov, Olomouc, Liberec, Kazaň, Grand Rapids Griffins, Detroit Red Wings, Dynamo Moskva, Třinec, Lev Praha
Velké triumfy: vítěz Stanley Cupu (2008 - s Detroitem), mistr extraligy (2001 - se Vsetínem)
Charakteristika: někdejší supertalent se šikovnýma rukama, před deseti lety byl na juniorském i seniorském šampionátu. Letos by mohl v reprezentaci patřit k tahounům a dokázat, že umí zahrát i v českém dresu.

Petr Tenkrát
Datum narození:
30. května 1977
Současný klub: Sparta
Předchozí kluby: Kladno, HPK, Ilves, Anaheim, Nashville, Kärpät Oulu, Voskresensk, Boston, Timra, Skelleftea
Velké triumfy: stříbro z MS 2006 a bronz z MS 2012, mistr finské ligy (2004 a 2005 s Oulu)
Charakteristika: po letech v NHL a ve Finsku se vrátil do extraligy a ve Spartě je spolu s kamarádem Tonem důležitou postavou. Dobrý bruslař, bojovný útočník a střelec.

Tomáš Fleischmann
Datum narození:
16. května 1984
Současný klub: Florida Panthers
Předchozí kluby: Vítkovice, Moose Jaw Warriors, Portland Pirates, Washington Capitals, Colorado Avalanche
Velké triumfy: bronz z MS U18 2001, vítěz AHL 2010
Charakteristika: vítkovický odchovanec patřil k "mladým puškám" reprezentace, v roce 2010 ve Vancouveru se zúčastnil olympijských her. V NHL by byl možná ještě lepší, kdy ho nebrzdila častá a dlouhodobá zranění.

Zbyněk Irgl
Datum narození:
29. listopadu 1980
Současný klub: Dinamo Minsk
Předchozí kluby: Vítkovice, Davos, Jaroslavl, Atlant Mytišči
Velké triumfy: stříbro z MS 2006, zlato z MSJ 2000, vítěz švýcarské ligy (2007 s Davosem)
Charakteristika: skromný hráč je dlouhodobým účastníkem reprezentačních akcí. Rozumí si s Hubáčkem na ledě i mimo něj. Památný je jeho gól v prodloužení čtvrtfinále MS 2006 proti Rusku.

Petr Hubáček
Datum narození:
7. září 1979
Současný klub: Jyväskylä
Předchozí kluby: Kometa Brno, Vítkovice, Philadelphia Phantoms, Philadelphia Flyers, Milwaukee Admirals, Zlín, Vítkovice, Nižněkamsk, Kometa Brno
Velké triumfy: mistr světa 2010, stříbro z MS 2006 a bronz z MS 2011, vítěz finské ligy 2012
Charakteristika: miláček brněnského publika sice není žádná velká hvězda, ale v reprezentaci se mu daří. Je to dobrý bruslař, má buldočí povahu, v kabině se stará o dobrou náladu a těží ze spolupraci s kamarádem Irglem.

Tomáš Hertl
Datum narození: 12. listopadu 1993
Současný klub: Slavia
Předchozí kluby: -
Velké triumfy: extraligový nováček roku 2012, jeden ze tří nejlepších hráčů MSJ 2012 a 2013
Charakteristika: mladá hvězdička prožívá sezonu snů, zářil na juniorském šampionátu, v extralize byl nejlepší hráč Slavie a teď se může těšit na dospělé mistrovství světa. V NHL ho chce San Jose Sharks, kterými byl draftován.

Petr Vrána
Datum narození:
29. března 1985
Současný klub: Lev Praha
Předchozí kluby: Olomouc, Havířov, Halifax Mooseheads, Lowell Devils, New Jersey Devils, Vítkovice, Chabarovsk
Velké triumfy: bronz z MSJ 2005, nejlepší nováček QMJHL v roce 2003
Charakteristika: rychlý útočník s dobrou střelou se v zámoří neprosadil, a tak se po vítkovické etapě vydal do KHL.

Autor: