130 let
Radost českých hokejistů Vojtěcha Mozíka a Daniela Krejčího v zápase proti Slovensku na MS do 20 let

Radost českých hokejistů Vojtěcha Mozíka a Daniela Krejčího v zápase proti Slovensku na MS do 20 let | foto: ČTK

Trenér juniorů Přerost: Zanechali jsme dobrý dojem

Sport
  •   11:57
CALGARY - Trenér českého juniorského týmu Miroslav Přerost byl po posledním zápase svých svěřenců na hokejovém mistrovství světa v Kanadě spokojený. Čeští mladíci svého soupeře ze Slovenska porazili bez větších problémů 5:2 a zajistili si tak po dvou předchozích šampionátech, na nichž hráli o udržení, konečné páté místo.

"Kdyby mi někdo řekl na začátku turnaje, že budeme pátí a budeme takový kousek od semifinále, tak bych trošku pochyboval," připustil v hodnocení celého představení na turnaji Přerost. "Ale na druhé straně jsme tady odehráli výborné zápasy, což jsme potvrdili i zápasem se Slovenskem a jednoznačně jsme to utkání vyhráli," doplnil.

Souboj s východním sousedem se pro české mladíky vyvíjel od začátku velmi dobře a Přerost výkon mužstva ocenil. "Věděli jsme, že v zápase se Slovenskem musíme být trpěliví. Slováci na turnaji prokázali, že umějí střílet branky, zejména z rychlých protiútoků. Ta trpělivost se nám vyplatila. Utkání jsme v podstatě rozhodli v první třetině," zhodnotil souboj o pátou příčku.

ČTĚTE TAKÉ

Vystoupení českého týmu na šampionátu v Calgary a Edmontonu podle něj celkově vyznělo spíše pozitivně. "Na hlubší zhodnocení asi ještě bude čas, teď spíš převládají emoce. Myslím ale, že celkově můžeme být spokojení, zanechali jsme tady dobrý dojem. I v médiích se o nás psalo dobře a spousta hráčů je nyní v hledáčku kvalitních týmů," konstatoval Přerost.

Čeští mladíci na turnaji zanechali pozitivní dojem nejen u kanadských fanoušků, kteří je v zápasech dokázali často mohutně povzbudit, ale také v očích svého trenéra. "Měl jsem z toho týmu dobrý dojem už od začátku. Kluci tvrdě pracovali, vyhýbala se nám zranění, což bylo důležité. A samozřejmě jsme měli výborného brankáře," ocenil Přerost výkony klíčové postavy výběru Petra Mrázka.

"Ale nebylo to jenom o brankáři, přiklonili se k tomu i další hráči. Vytvořila se skupina lidí, kteří přijali zodpovědnost za svůj výkon, bylo to znát, a proto jsme dosáhli těchto dobrých výsledků," dodal Přerost.

Zatímco před rokem česká "dvacítka" bojovala o záchranu, tentokrát nebyla daleko bojům o medaile. Přerost to přikládá i velké pracovitosti hráčů, které do týmu vybral. "Bylo vidět, že hráči mají chuť na sobě pracovat, komunikovali spolu i s trenérským týmem, snažili se řešit i malé detaily. V tom to byl velký rozdíl oproti minulé sezoně," poznamenal Přerost.

"Byl to týmový výkon. Už od začátku jsem věděl, že toto mužstvo může uspět, pokud bude hrát jako tým a bude podpořeno dobrým výkonem brankáře. To se povedlo a já jsem za to rád," pochvaloval si přístup svých svěřenců. O tom, že s výjimkou Mrázka nemělo české mužstvo ve svých řadách výraznou hvězdu, ale ani výrazně slabší hráče, svědčila i náročnost volby trojice nejlepších hráčů na turnaji.

Mrázek byl spolu s Hertlem a Holíkem vyhlášen nejlepším hráčem Česka

"Nebyl žádný hráč v poli, který by vyčníval nebo který by nás zklamal. Bylo strašně těžké rozhodnout koho vybrat mezi tři nejlepší hráče na turnaji. Samozřejmě Petr Mrázek byl jasný, ale nemohli jsme se rozhodnout koho tam připsat - kdo z hráčů si to zasloužil víc a naopak koho dát stranou," popisoval dilema českých trenérů Přerost.

Nejlepšími hráči českého týmu byli nakonec vedle Mrázka vyhlášeni útočníci Tomáš Hertl a Petr Holík, oba s pěti kanadskými body nejproduktivnější hráči Česka na turnaji. Sympatický výkon dvacítky ovšem Přerost v kontextu celého českého mládežnického hokeje nijak nepřeceňuje. "O českém juniorském hokeji to nevypovídá nic, vypovídá to pouze o tomto týmu. Dobře víme, že náš mládežnický hokej má hodně problémů a musíme na nich dál pracovat," konstatoval.

Zároveň však přiznal, že přece jen by pomalu končící šampionát mohl v něčem českému hokeji přispět. "Turnaj nám možná může pomoct v tom, že získáme zpět trochu respektu a zájmu soupeřů, který jsme v posledních letech ztratili. Pokud se nám díky tomu podaří navázat další mezinárodní kontakty ve všech věkových kategoriích, bude to pro další rozvoj hokeje velmi důležité," dodal Přerost.

Autor: ČTK