130 let

Trenér Vladimír Růžička. | foto: ČTK

Rozhovor

Růžička na startu přípravy: Pavelec jako jednička? Tím si nejsem jistý

Sport
  •   9:00
PRAHA - Hokejové reprezentaci začíná příprava před MS a fanoušci jsou zvědaví, s čím přijde nový kouč Vladimír Růžička. V čem bude jeho éra jiná? A pomůže týmu Jaromír Jágr?

V hlavě už má jasnou představu o složení kádru, který se za měsíc v Minsku pokusí napravit reputaci českého hokeje. A také o stylu a systému hry, tolik diskutovaných tématech za jeho předchůdce Aloise Hadamczika.

Na co se mají fanoušci těšit?
Když chcete uspět v kolektivní hře, základ je obrana. Zvlášť když nám utíká světová špička. Tím ale neříkám, že budeme jenom bránit. Náš hokej je vepředu nepříjemný, umíme se dostat do šancí a dát gól. Zkrátka aktivní hra s bráněním už od útočného pásma se snahou udělat co nejméně chyb. Sám jako bývalý útočník vím, co na ně platí.

Máte v hlavě už kostru, na které byste chtěl stavět tým pro MS?
Máme vypsaná jména z NHL, kde byl na inspekci Sláva Lener. Ale jsem realista a vím, že všichni nepojedou. Základ týmu budou tvořit kluci z Evropy.

Trenér Slavie Vladimír Růžička

Jste realista i kvůli zkušenosti před MS 2010?
Jistě, tehdy se mi omlouvala spousta hráčů. Ale chápu, že je pro ty kluky sezona strašně dlouhá, do toho navíc olympiáda, velké cestování... Uvidíme, kdo bude zraněný, kdo bude moct a kdo bude mít chuť.

Máte obavy z přívalu omluvenek?
Sezona v NHL je strašně dlouhá a tam hrajete se vším. Přijdou výstupní prohlídky a klub hráče nepustí, aby se dali dohromady na další rok. Další zase nemají smlouvy, těm musíme na svazu zajistit pojistku, a někteří nebudou riskovat.

Smlouvu nemá ani Jágr. Věříte, že ho na mistrovství zlákáte?
Volal jsem mu a nebral to, tak jsem mu psal zprávu. Zatím jsem nedostal odpověď. Je čas, Jersey pořád bojuje o play off. Samozřejmě s ním počítám. U něj bude záležet, jak se bude cítit, protože už mu není dvacet.

Chcete na něm stavět hru jako váš předchůdce Hadamczik?
Jarda je pan hráč, na něm se to musí stavět, ale musí se to udělat malinko jinak. Zapojit ho týmově, ze začátku mu dát menší ice-time a stavět ho na led v důležitou dobu. Chci, aby byli všichni hráči vytěžovaní rovnoměrně. Aby byli všichni rozehraní a aby se Jarda neuvařil.

Sledujete teď hodně hráčů z NHL?
Každý den koukám na přenosy na iPadu a přitom klidně ještě na televizi. Manželka mi už říká, že to nechápe. Teď mě třeba zaujal zápas mezi Calgary a Ottawou.

ČTĚTE TAKÉ

Za Calgary hraje Hudler, který v roce 2010 odmítl přijet na šampionát do Německa, protože nepřekousl, že jste ho nevzal na olympiádu ve Vancouveru. Máte o něj zájem?
Určitě, tohle já vůbec neřeším. A s ním bych chtěl z Calgary i Šmída, který je teď bohužel zraněný. Už jsem mluvil s Hudlerovým agentem a jemu zavolám až skončí základní část NHL. Z Ottawy bych chtěl Milana Michálka s Hemským, ale u nich je problém, že nemají smlouvu. Do play off se nedostane ani Carolina, takže bych vzal Jirku Tlustého. Půlku sezony se mu sice nedařilo, ale poslední dobou hraje výborně.

Dá se čekat, že se v nominaci objeví nějaké překvapení?
Myslím, že ten tým bude obdobný jako v posledních letech, protože nemáme tolik na výběr. To není o radikálním řezu. Hráči, co jezdili, budou jezdit dál.

Takže v čem bude změna oproti Hadamczikovi?
Mám nějakou vizi, každý trenér je jiný. Spíš jde o složení pětek, útočných trojek. Samozřejmě chci jet na šampionát s tím, že budeme mít v bráně jasnou jedničku. To vím stoprocentně. Ten brankář to musí vědět dopředu. Jak se to vyvine během mistrovství, to už je věc druhá.

Asi se dá předpokládat, že budete sázet na Pavelce, že?
No to nevím, to si nejsem tak jistý. Nechci předbíhat, ale jeho forma je momentálně taková, jaká je. Navíc Salák s Kovářem jsou na tom velice dobře. Brankáře máme dobrý, jsou tu tři čtyři na výběr, kteří jsou hodně vyrovnaní. Kdo bude jednička, to budete vědět brzo.

Za asistenta jste si kromě dlouholetého parťáka Ondřeje Weissmanna vybral Jardu Špačka. Proč, jaké jsou jeho přednosti?
Ono je těžké někoho získat do reprezentace, když jsou trenéři vázaní v klubech. A v nich jsou neradi, když je oslovíte. Mě zajímal třeba Rosťa Vlach, ale vím, že je to hlavní trenér ve Zlíně. Jarda Špaček se mi líbil, jak ho sleduju na střídačce. Asi na ní brzo uděláme bouli, protože po ní oba hodně lítáme. Takže to vypadá, že si budeme muset dát na hlavu blinkry. Jarda je impulzivní, má svůj pohled a může se věnovat obráncům. V tom je pro mě hrozně důležitý.

Temperamentní jste oba - shodnete se?
Mít názor je důležité! Zhádal jsem se s Pepou Jandačem, s Ondrou a teď asi i s Jardou. Čekám, že přijde se svou vizí. Musíme vymyslet hru, která bude mužstvu sedět: každý musí vědět, co má dělat. Proto se dneska Švýcaři dostali tam, kde jsou. Už na MS v Německu jsem měl z jejich trenéra Simpsona hrůzu, protože jsem věděl, co nás čeká. Švýcaři, to je strojovna.

Lidi čekají medaili, jak to máte vy? Nemyslíte, že bude úspěchem, když přejdete přes čtvrtfinále?
Já chci, abychom se dostali do nejdál, to je mezi poslední čtyři. Chci vyhrávat. A když neuspějeme, přijmu zodpovědnost. Nemám problém přiznat chyby, děláme je všichni. Vím, že jsem to nezvládl jsme na MS v Bernu, ve Vancouveru mě to vzalo nejvíc, ale takový je hokej.

Autor: