Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Třinec je v klidu. Šulc bere v kauze 'Adamský' vinu na sebe

Sport

  19:01
PRAHA - Další kauza nebo jen trnitá cesta k tomu, aby už k podobným situacím nedocházelo? Případ registrace přestupu Martina Adamského z Plzně do Třince na špatném formuláři opět rozbouřil již tak neklidné extraligové vody.

Stanislav Šulc. foto: ČTK

Na konci sezony 2009/10 vypršela Martinu Adamskému v Plzni smlouvu a útočník podepsal nový tříletý kontrakt v Třinci. Jenže západočeský klub poslal do Třince špatný formulář – místo přestupního ten týkající se podstoupení smlouvy jinému klubu. A tím celý problém začal. V kancelářích Ocelářů si chybné hlavičky nevšimli a potvrdili ji. To samé učinil následně i šéf extraligy Stanislav Šulc.


VÍCE O PŘESTUPU ADAMSKÉHO

- Mimořádné zasedání APK, které bude řešit případ Třince a registrace Martina Adamského, je svoláno na středu 26. ledna.

- Přestože se v médiích objevilo, že ze kauzou stojí potrestaná Plzeň, prezident APK Ctibor Jech to odmítá. "Tímto se Plzni omlouvám za to, že jsem jí označil jako původce ohlášení," řekl pro LN.

- Třinec se podle všeho trestu obávat nemusí, vinu za chybu s formuláři k přestupu Adamského z Plzně do Třince na sebe vzal šéf extraligy Stanislav Šulc.

- Stanislava Šulce čeká perné zasedání APK, podle všeho jej nemine penežitý trest za to, že podepsal chybné formuláře.

A právě za toto pochybení by nyní mohl hrozit Třinci odečet všech bodů v letošní sezoně (78), jelikož Adamský nechyběl ani v jednom ze 42 duelů klubu. Celý případ, který bude řešit APK (Asociace profesionálních klubů) na svém mimořádném zasedání 26. ledna, až nápadně připomíná listopadovou kauzu trojlístku Plzeň, Mladá Boleslav a Kladno, který za chybné registrace přišel o 19, respektive 22 a 6 bodů. V Třinci se ale žádného postihu neobávají.


"My formuláře o přestupu předložili na rozdíl od prvního případu, takže Adamský žádnou černou duší rozhodně není," řekl LN třinecký tiskový mluvčí Ivo Puhlmann. "Hráč je oprávněn nastoupit v utkání po potvrzení Prohlášení nebo Ohlášení přestupu ředitelem extraligy, což se tady prokazatelně stalo," doplnil jej ředitel extraligy Stanislav Šulc. "Jestli z tohoto případu chce někdo něco vyvozovat, pak jedině mé pochybení. Třinec se ničím neprovinil," uvedl Šulc na oficiálních internetových stránkách extraligy.

Rozdílně se na situaci ale dívají v Plzni. "Podle článku 10 Přestupního řádu je záměna těchto dvou dokumentů stejně závažná jako v našem případě," dodal právník klubu Tomáš Tesař. Západočeskému klubu se ale také nelíbí, že podpis šéfa soutěže na registračním papíru má větší váhu než ten stejného muže na soupiskách klubů, které Šulc taktéž před sezonou podepisuje.

Sparta - Třinec (Martin Adamský)

Ovšem, tento výklad je správný. Umožňují to řády APK, která extraligu řídí. "Osobně potrestání Třince navrhovat nebudu, to může jen pan Šulc a na podnět od některého z klubů. K tomu ale zatím pokud vím, nedošlo," řekl k celému případu prezident APK Ctibor Jech. Každopádně obě kauzy nakonec mohou extralize pomoci. "Souhlasím, že tyto problémy renomé extraligy poškozují. V budoucnu se musí změnit kontrolní mechanizmy a přístup, a to jak na straně vedení ligy, tak i na straně klubů," doplnil šéf APK, podle kterého může Šulc dostat za pochybení případně finanční trest.


"V úterý se sešli představitelé vedení extraligy, kde se případné úpravy a změny stanov řešily. Určitě by měla být posílená kontrolní funkce na svazu, aby v té záplavě papírů nedocházelo k podobným problémům, více podrobností ale neznám," potvrdil alespoň jeden světlý bod, které s sebou obě kauzy přinesly, také Puhlmann. Snad k tomu dojde brzo. I fanoušci si jistě přejí, aby se v příští sezoně mohli bavit jen kousky hráčů na ledě, ne záležitostmi od zeleného stolu.

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.