Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Sport

Třinec udolal v prodloužení Ambri a čeká ho finále Spengler Cupu, český tým si ho zahraje po 15 letech

Oceláři se utkají ve finále, které hrála naposledy Sparta v roce 2004, s Kanadou. foto: ČTK

Davos - Hokejisté Třince zvítězili v semifinále Spenglerova poháru v Davosu nad švýcarským celkem Ambri-Piotta 3:2 v prodloužení. V úterý v poledne je čeká finálový duel s Kanadou, která bude bojovat o rekordní 16. triumf. Český tým si zahraje finále prestižního turnaje po 15 letech.
  23:04

Třinečtí se museli hned v úvodu po Polanského přestupku bránit ve čtyřech. Přečkali sice bez úhony Zwergerovu šanci, ale už při hře v plném počtu překonal Kváču rychlým zakončením zblízka Dal Pian. Vzápětí se Trisconiho pokus otřel o tyčku. Další možnost nevyužil Müller, na straně Ocelářů byl v šanci Hrňa, vychytal ho ale Manzato.

Na gólmanovi švýcarského celku ztroskotal ve druhé části také Matěj Stránský. Vzápětí mohl na druhé straně zvýšit Douay, ani Kváča se nenechal zahanbit. V poslední minutě druhé třetiny pak Michal Kovařčík důrazným průnikem vytvořil situaci dvou na jednoho, Martynek našel Ondřeje Kovařčíka a ten nezaváhal.

Ve 46. minutě Gernát místo avizované střely od modré čáry přihrál Draveckému, jenž bekhendovým zakončením dostal Třinec do vedení. Na začátku 52. minuty po Flynnově teči zmizel kotouč z dohledu všech. Zapadl totiž za kameru v brance, vůbec nebyl vidět a celou situaci pomohlo objasnit až video. Potvrzení gólu znamenalo vyrovnání na 2:2.

Utkání nakonec dospělo až do prodloužení se třemi bruslaři na obou stranách. V jeho druhé minutě dostal nahrávku Stránský a tváří v tvář si dokázal poradit s Manzatem.

Finále Spenglerova poháru hrála z českých zástupců naposledy Sparta, která v roce 2004 podlehla domácímu Davosu 0:2. Celkový triumf si jako poslední český tým odvezla v roce 1982 Jihlava. 

Autor:

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Administrativní pracovník

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Praha