130 let

Branka je v okamžiku, kdy kotouč přešel brankovou čáru nadvzednutá. | foto: Repro ČT

Doporučujeme

Třinečtí se zlobí. Sudí gól neuznali správně, i když...

Sport
  •   13:44
PRAHA - Ta situace rozbouřila nabuzené hráče Třinec. V čase 49:19 ve čtvrtém semifinále hokejové extraligy na ledě Slavie dosáhli zásluhou Varadi na snížení stavu 1:2. Radost z úspěchu ale po několika minutách zkoumání videa vystřídal vztek a rozčarování. Videorozhodčí gól neuznal. Podle výkladu pravidel IIHF správě, ovšem například v NHL by podobnou branku hlavní rozhodčí uznali i bez videa.

"Ti mě zabijou," řekl hlavní rozhodčí René Hradil, když vyjel zpět na led a už věděl, že bude muset rozpažit na znamení toho, že gól Varadi na 1:2 v čase 49:19 čtvrtého semifinále hokejové extraligy nebyl regulérní. Následně musel jet celou situaci oznámit i třinecké střídačce. Kouče Pavla Marka však vysvětlení hlavního příliš neuspokojilo.

PRAVIDLA IIHF

PRAVIDLO 471: NEUZNÁNÍ BRANKY

bod 5) Gól se neuznává...
Je-li branka vychýlená ze svého normálního postavení nebo konstrukce branky není celou plochou na ledě.

"Takovouhle situaci jsem ještě nezažil. Ale vezměte si, jak se podobné momenty posuzují v NHL. Tam když se branka nahne, ale nevypadne z kolíků ven, gól platí," vysvětloval své rozčarování Marek. Pro Třinecké to byl těžký úder. V ten moment svého soka tvrdě svírali v obrovském náporu, kontaktní branka by jim vlila do žil ještě více sil. Leč nestalo se. Slavia vedla 2:0 a zápas nakonec dotáhla k vítězství 4:0 a k vedení v sérii 3:1.

"Tady je holt těžké," povzdechl si po utkání pro mikrofony České televize aktér situace Václav Varaďa. "Rozhodčí Hradil stál za bránou a viděl ten puk, který leží u Kopřivovy nohy. Já jsem do toho byl schopen zpoza brány nějak píchnout a trefilo to někoho do brusle, od níž se puk odrazil do brány. Hradil určitě nepískal. Myslel jsem, že to bude gól," vyprávěl zkušený útočník, jak viděl celou situaci ze svého pohledu.

Sudí Hradil i videorozhodčí Rudolf Potsch ale gól správně neuznali. V pravidlech IIHF totiž u článku 471 bodu 5 jasně stojí - Gól se neuznává pokud je branka vychýlená ze svého normálního postavení, nebo konstrukce branky není celou svou plochou na ledě. A právě poslední věta zapříčinila, že gól nemohl být uznán. I sám zkušený videoabitr Potsch ale uznává, že pravidlo není nastavené ideálně.

Branka je v okamžiku, kdy kotouč přešel brankovou čáru nadvzednutá.

Cestě kotouče do branky po vyšťouchnutí Varadi u pravé Kopřivovy tyčky a odrazu od brusle slávistického beka Krejčíka totiž skutečně nic nebránilo. Gól nemohl být uznán kvůli nadzvednutí brankové konstrukce právě Varaďou, kterého do ní z boku natlačil domácí Roth. "Nic sice nebránilo, ale nemůžeme najednou měnit pravidla hry. Pokud se ale budou měnit pravidla v tom smyslu, aby mohla taková branka platit, tak si myslím, že to všichni uvítají," řekl pro ČTK Potsch.

Frustrovaní Třinečtí sice podají podnět k prošetření, úspěch ale na tomto poli ani neočekávají. Se stavem 1:3 v sérii si musí v pondělí na svém ledě poradit sami. "Dáme do toho všechno, si můžou být jistí, že je to bude bolet. Budeme lézt po čtyřech," vzkázal už zase bojovně naladěný Varaďa slávistům.

Autor: Antonín Vavrda