Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Trojnásobný mistr světa Kubina ukončil kvůli rodině kariéru

Sport

  11:57aktualizováno  13:14
OSTRAVA - Trojnásobný mistr světa Pavel Kubina se rozhodl ukončit hokejovou kariéru. Podle šestatřicetiletého vítěze Stanleyova poháru z roku 2004 převážily rodinné důvody. Rodák z Čeladné od krátkého březnového angažmá v Ženevě nehrál za žádný tým.

Bývalý hokejista Pavel Kubina. foto: Mafra - Alexandr Satinský

"Hlavní důvod je rodina. Starší dcera Terezka chodí do druhé třídy v Tampě a já už se bez rodiny nikam moc nechtěl stěhovat. Ani ty nabídky, které jsem měl, už mě tak neoslovovaly. Nedávaly mi žádnou garanci, že bych byl vytěžovaný, a hrát deset minut za zápas, to není nic pro mě," řekl Kubina novinářům v Ostravě. Proto zavrhl i variantu, že by odešel hrát do Evropy. Kubina už s rodinou napevno zapustil kořeny v Tampě, kde jako hráč prožil deset let kariéry za Atlantikem a dosáhl i na největší úspěchy včetně triumfu ve Stanleyově poháru v roce 2004.

"Bydlíme v Tampě a už jsem bez holek nikde sám cestovat nechtěl. O Evropě jsem už ani neuvažoval," poznamenal. Přiznal, že od rozhodnutí pověsit brusle s hokejkou na hřebík ho zrazovali všichni nejbližší. "Sto procent lidí mi to rozmlouvalo, ať rodina nebo hráči. Po poslední stávce jsem měl pár nabídek, ale jak jsem řekl, už to nebylo podle mých představ. Trmácet se někam na druhý konec Států a být pátým šestým bekem, to jsem nechtěl. Sportovec ale nikdy neví, jestli udělal dobré rozhodnutí. Čas ukáže," řekl Kubina.

Končí s vědomím, že až na olympijské zlato vybojoval všechny nejcennější trofeje. "Odnáším si neskutečné zážitky, je to splněný sen. Povedlo se mi úplně všechno, o čem jsem dříve snil ve Vítkovicích," podotkl. Z úspěšné kariéry mu v hlavě navždy zůstanou tři kapitoly. "Nedá se zapomenout na nároďák, neopakovatelnou atmosféru v něm a úspěchy. Pak na Tampu, která se stala mým druhým domovem, vyhrál jsem tam Stanley Cup a po Vítkovicích a Frýdku-Místku mi dala nejvíce. A samozřejmě Vítkovice, začátky nebo i sezona ve stávce 2004/05. Na tohle všechno vzpomínám strašně rád," řekl.

Kubina má ještě bronz z olympiády 2006 v Turíně

Kubina má vedle tří titulů mistra světa a Stanleyova poháru ve sbírce ještě bronz z olympiády 2006 v Turíně. V průběhu patnáctiletého angažmá v zámoří sehrál za Tampu, Atlantu, Toronto a Philadelphii 1021 utkání, ve kterých vstřelil 113 gólů. Za národní tým si připsal 114 startů a 19 branek. Teď si chce naplno užívat volna s rodinou, do níž mu před čtyřmi měsíci přibyla druhá dcera Viktorie. "V hokeji svou budoucnost nevidím, v nejbližších letech určitě," řekl Kubina.

Jako rozptýlení mu poslouží i nová loď, kterou si nedávno udělal radost. "To je můj další splněný sen. Vždycky jsem se chtěl naučit jezdit s lodí, potápět se, chytat ryby. Teď si to pořádně užiju," prohlásil. Vyloučil naopak, že by volný čas věnoval aktivitám ve fotbalovém Baníku Ostrava. O Kubinově možném vstupu do klubu se dlouhodobě spekuluje. "Asi před půl rokem jsem se s majiteli sešel, ale nabídka, kterou mi tehdy předložili, byla zcela neakceptovatelná. Baník mám opravdu rád a přeju mu jen to nejlepší, ale za těchto podmínek jsem musel odmítnout," řekl Kubina.

Autoři: ,

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!