Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Sport

TŮMA: Teď, nebo nikdy. Sparta je nejsilnější, nejtvrdší, bude ale i železná a dojde si pro titul?

Ukončí Sparta čekání na extraligový titul? foto: ČTK

Analýza
Praha - Poslední tři vystoupení v play-off dopadla pro hokejovou Spartu fiaskem. Rok 2017: čtvrtfinálový debakl 0:4 v sérii s brněnskou Kometou. Rok 2018: konec v předkole po prohře 0:3 na zápasy s Bílými Tygry z Liberce. Rok 2019: další brzké vyřazení, tentokrát od Vítkovic. Letos ale vstupují Pražané do vyřazovacích bojů v pozici největšího favorita na titul. Proč? Jednoduché, mají nejlepší tým.
  7:07

Ukázali to už v základní části, kterou ovládli znovu po sedmi letech. Během 52 kol posbírali 108 bodů, Prezidentský pohár udělal hráčům samozřejmě radost, ale nešlo o nic přehnaného. „Pořád to není ta hlavní trofej, kterou bychom chtěli získat,“ nepodléhal euforii mladý reprezentační útočník Lukáš Rousek.

Utkání 49. kola hokejové extraligy: HC Sparta Praha - HC Oceláři Třinec, 28....
Autor druhého gólu Sparty Robert Říčka přijímá gratulace od spoluhráčů.

Když se sparťané posledně stali českými mistry, bylo mu teprve sedm. Jaromír Jágr tehdy válel za New York Rangers a v kinech frčel pátý díl kouzelnické ságy o Harrym Potterovi. Čtrnáctileté čekání na titul není pro největší hokejový klub u nás lichotivou záležitostí. Pražané se od triumfu v roce 2007 dostali jen jednou do finále, v němž na jaře 2016 nestačili na tehdy dominující Liberec.

Nyní jim ale vše hraje do karet. Pod novými majiteli se celek z Holešovic dostal do záviděníhodné pozice. S nadsázkou se dá říct, že na koho ukáže, toho má. Dění na přestupovém trhu ukazuje, že pandemie koronaviru se na ekonomickém chodu Sparty téměř nepodepsala. S podobně „neomezenými finančními možnostmi“ pracují snad jen Třinec a od příchodu miliardáře Petra Dědka také Pardubice.

Jandač míří do play off optimisticky: Chceme pohár. Nebýt zranění, možná jsme vyhráli už v roce 2016

Trenéři Miloslav Hořava a Josef Jandač mají k dispozici hvězdami nabitý kádr. Michal Řepík, David Tomášek a Roman Horák se umístili v elitní desítce tabulky produktivity základní části. Během sezony vedení získalo ještě Vladimíra Sobotku, který má za sebou přes 600 startů v zámořské NHL. 

Nejde ale jen o hvězdný kádr. Klíčové je, že všichni hráči mají jasně určenou roli. I když si někteří z nich třeba uvědomují, že v ostatních klubech by dostali více prostoru, za účelem dosažení společného cíle menší porci času na ledě přijali. Je to znát, protože nikdo nemá tak širokou a zároveň kvalitní sestavu jako Sparta. Prosadit se může každá ze čtyř formací, což se hodí. Obzvlášť v play-off.

Pražané budou své protivníky deptat nejen kvalitou, ale také obrovskou nepříjemností, tvrdostí. V extralize nenajdete tým, který by si před vlastní brankou počínal nekompromisněji. Stačí, že jen projedete kolem nebo zabrzdíte před gólmanem, a hned vám jedna přistane. Mnohdy jde až o zbytečné vyhrocení situace, ale ve vyřazovací fázi, kde emoce pracují na maximum, se něco takového bude hodit.

Specialistou v tomto ohledu je Tomáš Dvořák. David Němeček zase vyhledává potyčky, provokuje a občas se nebojí sáhnout i k tvrdším zákrokům. Pro soupeře je osinou v zadku, ale každý by ho chtěl mít na své straně. A nezapomínejme na Milana Jurčinu. Když vidíte, jak se proti vám na ledě řítí 120 kilogramů živé váhy, rychle začnete přemýšlet, jestli chcete takový souboj podstoupit.

Velkou sílu má Sparta také mezi třemi tyčemi. Roli jedničky sice většinu sezony plnil Matěj Machovský, ale ke konci základní části chytal spíše Alexander Salák. Oficiální verdikt trenérů ohledně pozice v brankovišti ukáže až první čtvrtfinále, ale přednost by měl dostat Salák. Má více zkušeností, lepší formu a jen tak něco ho nerozhodí. Naopak Machovský dokáže vyrobit zbytečnou chybu, občas pouští laciné góly.

Ve čtvrtfinále čeká Pražany nevyzpytatelná Olomouc. Neustále podceňovaná parta bojovníků, kterou většina hokejové veřejnosti každoročně tipuje na boj o záchranu. Hanáci si ale pořád jedou to svoje a predikcím se pokaždé vzepřou. Je pravda, že v tomto ročníku jim hrálo do karet rozšíření počtu účastníků v play-off. Kohouti uzmuli dvanáctou, poslední postupovou pozici a v předkole se postarali o prvotřídní senzaci.

Vrána je po rodinné tragédii zpět a chystá se na Brno. Pomůžeme mu, slibuje kouč

Urputnou, defenzivně laděnou hrou a týmovým výkonem otrávili favorizované Plzni život natolik, že zvládli sérii bez jediné porážky. „Ze soupeře máme respekt, ale troufnu si tvrdit, že kvalita je na naší straně,“ popsal sportovní ředitel Sparty Petr Ton realitu. Tým okolo kapitána Řepíka stojí před těžkým úkolem, ale pokud bude pokračovat v nastolených výkonech, postoupí. 

Nelze očekávat, že by se vítěz základní části nechal Prezidentským pohárem ukolébat. Olomouc určitě nepodcení, kouč Hořava něco takového nedopustí. Přísný trenér nechce v hráčích probudit jakýkoliv pocit uspokojení. Pokud někdo sedí na hrušce, rychle ho z ní shodí. K pochvale občas nesáhne ani po vyhraném zápase. Spíše poukazuje na chyby, hledá prostor k zlepšení nebo zmíní štěstí.

I díky jeho náročnosti a nekompromisnímu přístupu vyráží Pražané do klíčové fáze sezony v roli největšího favorita. Play-off je ale úplně nová soutěž, kde všichni začínají na stejné startovní čáře. Dosavadní výsledky se mažou, stát se může opravdu cokoliv. Vysoké ambice si tradičně dělá Třinec, do boje o celkové prvenství budou chtít promluvit i Liberec, Hradec Králové nebo Pardubice.

Sparťané ovšem mají k ukončení čtrnáctiletého čekání na ligový titul veškeré předpoklady. Jakýkoliv jiný výsledek bude pro ně zklamáním a promarněním obrovské příležitosti.

Kdy jindy zvednout nad hlavu trofej pro českého hokejového mistra, když ne teď?

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...