Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Ušetřit peníze se někdy nevyplácí. Favorit NHL žehrá na mizerně chytající dvojku

Sport

  20:26
PRAHA - Doba, kdy legendární brankář New Jersey Devils Martin Brodeur odchytal v základní části 78 utkání z celkových 82, už je nenávratně pryč. Dva kvalitní gólmani jsou základ úspěšného týmu. O tom se teď přesvědčují šampioni NHL z poledních dvou sezon - Pittsburgh Penguins.

Brankář Pittsburghu Antti Niemi zatím oslnivou formu nemá. foto: ČTK/AP

Zvláště ohromná síla v útoku a dominance na pozici středního útočníka přinesla Penguins dva poháry za sebou.

Vyrovnanost brankářské dvojice byl ale další důležitý faktor, na který se poslední dvě jara mohli spolehnout svěřenci Mike Sullivana. Zkušený Marc-André Fleury a objev vyřazovacích bojů 2015/2016 Matt Murray společně vytvořili jeden z nejlepších tandemů v historii soutěže. Ač Murray byl často tím vyvoleným, tak bez Fleuryho by Penguins jen těžko mířili za obhajobou.

Už však od začátku minulé sezony manažer Jim Rutherford věděl, že o frankofonního Kanaďana v létě přijde.

Nový tým Las Vegas se netajil, že o trojnásobného vítěze stříbrného poháru má velký zájem a v expansion draftu bude pro ně jasná volba.

Osmašedesátiletý stavitel Penguins měl tak dostatek času, aby oblíbence fanoušků Pittsburghu nahradil.

Volba nakonec padla na finského gólmana Antti Niemiho. Bývalý vítěz Stanley Cupu s Chicagem prvního července podepsal roční smlouvu za 700 tisíc dolarů. Levné řešení má ale často do spolehlivosti daleko.

Čtyřiatřicetiletý brankář pokračuje v nejistých výkonech, které předváděl v posledních letech v Dallasu a Penguins s ním v brance jdou od debaklu k debaklu.

Rodák z finského Vantaa naskočil celkem třikrát do základní sestavy a inkasoval dohromady neuvěřitelných 16 branek. Naposledy sedm na ledě Tampy.

Kouč Sulliavan nechal Niemiho v brance až do konce zápasu a po utkání ho však bránil. „Nemůžu to házet na jednoho hráče. Nehráli jsme dobře před naší brankou,“ usoudil.

Je pravdou, že Pittsburgh se zatím nemůže chlácholit za hru v obranném pásmu. Z devíti utkání 39 inkasovaných branek je nejhorší výsledek v soutěži. Čísla Niemiho ale výrazně zaostávají za zbytkem ligy a pro zámořské experty je to jasný signál - klub musí rychle hledat řešení.

Jedno se nabízelo před pár týdny, kdy vedení Vegas Golden Knights umístilo na listinu volných hráčů jedničku kanadského výběru z posledního mistrovství světa Calvina Pickarda. Po bývalém brankáři Colorada ale blěskově sáhlo Toronto, a Penguins tak nejspíš budou muset hledat ve svých řadách.

Během pondělka navíc klub umístil Niemiho na listinu volných hráčů.

Jako naschvál nadějný Tristan Jarry na farmě ale neprožívá zrovna povedený vstup do sezony, a tak má Pittsburgh problém.

Lišáka Rutherforda čeká nelehký úkol. Kde zkraje sezony najde kvalitního brankáře, na kterého se budou moci na 20 až 30 zápasů plně spolehnout?k bez Fleuryho by Penguins jen těžko mířili za obhajobou.

Autoři:

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...