Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Usměvavá dětská tvář okouzlila NHL. Hertl v San Jose září

Sport

  7:00
SAN JOSE/PRAHA - Do světa velkého hokeje vstoupil ve velkém stylu. Bez ostychu či náznaku trémy. Tomáš Hertl má za sebou dva starty v ­prestižní NHL a na kontě má dva góly a jednu asistenci. To všechno v devatenácti letech.

Hertl slaví gól. foto: Getty

Pozornost českých fanoušků poutá především Jaromír Jágr a ­jeho nové angažmá v New Jersey. Jenže zatímco se česká legenda trápí, v pátek dokonce část zápasu odehrála až ve čtvrtém útoku a ­neproměnila nájezd, Hertl herně září.

Běžela první minuta sobotního utkání San Jose proti Phoenixu, když aréna v Kalifornii po akci českého mladíka explodovala nadšením. Hertl se prosmýkl mezi dvěma obránci a z mezikruží se po rychlé kličce přesně trefil mezi betony brankáře Smitha. A nadějný reprezentant nadšení neskrýval. Následovala velká gesta a skok do plexiskla.

Hertlův 1. gól v NHL

"Tomáš Hertl střílí svůj první gól v NHL. A je to krása," křičel komentátor zámořské televize CSN Randy Hahn. Poté Hertl poslal pozdrav na tribunu, kde seděla jeho maminka a přítelkyně, jež tentýž den slavila narozeniny.

Uběhlo dalších sedm minut a  ­Sharks se dostali do dvougólového vedení. Nahození Irwina od modré čáry tečoval znovu Hertl. Tím se stal od roku 1999 nejmladším hráčem San Jose, který dal dvě branky v jednom utkání. "Podívejte se na úsměv na té dětské tváři...," poznamenal s úsměvem Hahn.

Hertův 2. gól v NHL

Po vítězství 4:1 byl Hertl vyhlášen první hvězdou zápasu. "Po těch dvou gólech si někteří spoluhráči už dělali legraci, že by to chtělo hned hattrick, ale snad je lepší, že to dopadlo takhle. Kdoví, jak bych se mohl připravit na další zápasy, z­ toho bych asi týden neusnul," citovaly Hertla webové stránky agentury Sport Invest, která ho zastupuje.

"Byla to pro něj velká noc. Tak velká, že si ji bude pamatovat ještě hodně dlouho," pravil kouč Sharks Todd McLellan.

Hertlovy zápasy v NHL

  • Výhra 4:1 nad Vancouverem
    3. hvězda
    utkání
    Góly: 0
    Asistence: 1
    +/-: 1
    Trestné minuty: 0
    Střely: 2
    Hity: 2
    Čas na ledě: 16:14
  • Výhra 4:1 nad Phoenixem
    1. hvěda
    utkání
    Góly: 2
    Asistence: 0
    +/-: 1
    Trestné minuty: 0
    Střely: 4
    Hity: 1
    Čas na ledě: 16:40

Hertl v obou předchozích duelech nastoupil v jednom z elitních útoků po boku týmové ikony Joea Thorntona a Brenta Burnse. A zdá se, že mu přímý přechod z české extraligy až do nejlepší soutěže světa nedělá žádné problémy. "Je to dáno především souhrou se spoluhráči. Mám z toho opravdu skvělý pocit a hraji si to svoje, abych byl něčím užitečný. Je fajn, že to zatím klape. Ale musím přiznat, že je to skutečně jiný level, než jsem dosud zažil," uznal.

Nejen výkony. Ale i vystupováním je Hertl oblíbený jak mezi fanoušky, tak spoluhráči. "O tom, že by hrál NHL, nejspíš sní od pěti let. Stále se směje od ucha k uchu. A to my milujeme," řekl o bývalém slávistovi kapitán Thornton. "Přináší nám to i spoustu energie," dodal další zkušený hráč Patrick Marleau.

Hertl je na ledě plný sebevědomí. Je "zdravě" drzý a umí se prosadit. Jeho nesmělost se však projevuje při rozhovorech se zámořskými novináři. Angličtinou stále nevládne tak, aby vyjádřil přesně to, co chce v rozvitých větách.

Boj s angličtinou

"Tam se cítím nejhůře, to je asi vidět. Ještě s novináři mluvím pomalu, snažím se to vstřebávat, ale jak zasvítí kamera, tak se všechno ještě zhorší. Ale věřím, že se to bude zlepšovat, i v angličtině se cítím každým dnem jistěji."

I to však částečně přidává Hertlovi na popularitě. Pokud se ale bude časem projevovat stejně sebevědomě jako mezi mantinely i před kamerou, český hokej může vyhlížet další hvězdu světového formátu. Jágr totiž výsluní dřív nebo později opustí. A Hertl se pro tuto chvíli zdá být tím pravým nástupcem.