Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Útočník Faksa zpečetil gólem výhru Dallasu 5:0 nad Columbusem

Radek Faksa (vlevo) po neúspěšném výstřelu do branky Columbus Blue Jackets. foto: ČTK/AP

Aktualizováno
New York - Hokejový útočník Radek Faksa se v NHL gólem podílel na výhře Dallasu nad Columbusem 5:0. Sedmadvacetiletý český reprezentant skóroval podruhé v sezoně. Prosadil se v 60. minutě, kdy v oslabení z brejku prostřelil střídajícího finského brankáře Veiniho Vehviläinena a uzavřel skóre.
  7:23

Finalisté posledního Stanley Cupu zvládli úvod utkání a ve čtvrté minutě vedli už 2:0. Další branky padly až po polovině zápasu, ale Dallas si výhru pohlídal. Skóre uzavřel 41 sekund před koncem Faksa, který dojel vyhozený puk a střelou zápěstím překonal v NHL debutujícího Vehviläinena.

Brankář Dallasu Jake Oettinger nastoupil v NHL posedmé od začátku zápasu a připsal si první čisté konto, stačilo mu na to 21 zásahů. „Je to splněný sen. Na dnešní zápas se byli podívat moji sourozenci, jsem opravdu šťastný, že tu dnes mohli být naživo,“ řekl Oettinger. „Kluci přede mnou odehráli výborný zápas, nemůžu je nepochválit,“ uvedl dvaadvacetiletý gólman Stars.

Už nejsem blázen ani feťák, říká Fleury. Bývalá hvězda NHL se dala na osvětu a vědu

V odpoledním programu pomohli Filip Chytil a Libor Hájek brankami k vítězství New York Rangers na ledě New Jersey 6:3. Chytil ke gólu na 5:2 přidal ještě asistenci u třetího gólu Rangers a byl vyhlášen první hvězdou zápasu.

„Minulý týden jsem se vrátil do hry a cítil se dost utahaný, dneska už to ale bylo fajn. S každým střídáním se cítím lépe. Myslím, že jsem dnes odehrál povedený zápas, a jsem za to šťastný,“ řekl Chytil.

‚Nedbalý zápas‘

Hájek se prosadil v 22. minutě nahozením od modré čáry a vstřelil vítěznou branku Rangers. Český obránce bodoval poprvé v sezoně a dal druhou branku v NHL. Rangers vyhráli potřetí v řadě a ve Východní divizi jsou šestí, na čtvrtou příčku zaručující play off ztrácejí čtyři body.

Asistence útočníka Devils Pavla Zachy k bodům nevedla. Rodák z Brna si připsal 15. bod v ročníku.

Útočník Jakub Voráček z Philadelphie se podílel na brance Shayneho Gostisbehereho a připsal si jubilejní 500. asistenci v NHL. Flyers ale v pensylvánském derby podlehli Pittsburghu 4:3. Vítězný gól Penguins vstřelil v polovině třetí třetiny Jared McCann.

„Byl to z obou stran trochu nedbalý zápas. Udělali jsme o jednu chybu víc a soupeř nás potrestal,“ řekl trenér Flyers Alain Vigneault.

Ani dva góly Zadiny v NHL Detroitu nestačily. Nečas svými dvěma body přispěl k vítězství Caroliny

Nejproduktivnější hráč soutěže Connor McDavid třemi body za gól a dvě asistence rozhodl „bitvu o Albertu“. Edmonton porazil Calgary 3:2.

„Skvělá výhra. Museli jsme dvakrát dotahovat, ale odvedli jsem výbornou týmovou práci a zápas dokázali strhnout na svou stranu,“ radoval se McDavid, který duel v 57. minutě rozhodl. Čtyřiadvacetiletý útočník bodoval po třech zápasech.

VIDEO: Česká záře pod otevřeným nebem. Pastrňák nasázel už desátý hattrick v NHL

V brance Flames poprvé od 20. února nastoupil Jacob Markström. Švédský brankář se vrátil po zranění a odsunul Davida Ritticha zpět na střídačku. „Myslím, že dnes byl rozdíl v brance. Smith předvedl několik povedených zásahů, zatímco já jsem tým nepodržel. S dnešním výkonem nejsem spokojený,“ řekl Markström.

Brankář Ryan Miller dovedl Anaheim k výhře nad Coloradem 5:4 v prodloužení a připsal si 389. vítězství v kariéře. V historických statistikách na 14. místě vyrovnal Dominika Haška. „Cením si toho, že jsem dorovnal takovou legendu, jako je Hašek. Chtěl bych sbírat trofeje jako on, důležitější jsou ale týmové úspěchy,“ řekl Miller.

Asistencí se na výhře Floridy nad Nashvillem podílel český obránce Radko Gudas, který ve třetí třetině předvedl i bitku s Nickem Cousinsem. Hattrickem se pod výhru Panthers podepsal útočník Noel Acciari.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!