Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Byla to šílená série, uznal Voráček po postupu

Sport

  8:11
PHILADELPHIA/PRAHA - Od konce té série plyne už třetí den, ale zážitky v Jakubovi Voráčkovi (22) zůstávají ještě čerstvé. "Jako první se mi vybaví emoce. A pak spousta gólů, ta série byla šílená," líčí český hokejista 1. kolo play off NHL.

Jakub Voráček foto: ČTK

V něm s Philadelphií dokázal za šest zápasů vyřadit odvěkého rivala z Pittsburghu, který experti pasovali na žhavého kandidáta na Stanley Cup. Teď tu roli po něm přebírá jeho pokořitel Flyers.

„Je jedno, koho dostaneme příště. My chceme vyhrát všechna čtyři kola a porazit budeme muset každého,“ tvrdí útočník. V týmu si už stihl vybudovat respektovanou pozici. Však je na něm snad každý měsíc vidět další hokejový růst.

LN: Jak úspěch prožíváte? Série s Penguins byla sledovaná, vyhrocená. Vám osobně se povedla.
Mě těší, že jsme přes ně postoupili hned v prvním kole, vždyť hodně lidí tu říkalo, že vyhrají Stanley Cup. Pro nás je ovšem taky důležité, jak jsme je vyřadili. Předváděli jsme totiž opravdu dobrý hokej.

LN: Sám se sebou musíte být taky přece spokojený…
Jasně, v prvním zápase jsem rozhodl prodloužení, můj životní gól. Kdybychom to tehdy prohráli, bůhví jak by se ta série vyvíjela.

LN: Čím to je, že po herní stránce zažíváte tak výrazný pokrok?
Měl jsem v létě dobrou přípravu, letěl jsem do Montrealu a tam zůstal od června až do začátku září. Strašně mi to pomohlo. Ve Flyers máme navíc skvělou partu s dobrými spoluhráči. A u kouče jsem získal důvěru, tak hraju i 16 minut za zápas, chodím na první přesilovky.

LN: Jste po těch šesti zápasech hodně dobitý?
Přiznávám, že hodně bolely. Především první dva byly hrozně těžké, najednou je to se začátkem play off úplně jiný hokej. Hráči na ledě lítají, třeba já dostal tři takové bomby, jaké jsem snad ještě nedostal… Ale to k tomu prostě patří.

LN: Nepřipadáte si jako v pohádce? Když se vám v předešlých letech nevedlo v klubu, úspěchy jste sbíral s reprezentací. Ale teď zase prožíváte něco úplně nového.
Jsem šťastný, že si tím můžu projít. Po tom, co jsem už mistrovství světa vyhrál, je pro mě motivace vyhrát něco nového obrovská.

LN: Takže je ve Philadelphii cítit, že se skalpem velkého favorita posilujete víru ve Stanley Cup?
Když byly čtyři minuty do konce posledního utkání a my už vedli 4:1, někdo na střídačce řekl, že takové nadšení diváků viděl snad jen při startu ligy. My jako hráči cítíme šanci, chceme úspěch strašně moc. A dáváme tomu 110 procent.

LN: Tak ještě k sérii: Jaký máte názor na Sidneyho Crosbyho?
Pořád stejný.

LN: Takže jaký?
Že je jedním z nejlepších hokejistů na světě, takže mám k němu velký respekt. Je jedno, co se stalo na ledě, nepotřebuje to komentář.