Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sport

V cestě za medailí stojí obhájci titulu. Čeští hokejisté si ale na skvělé Finy věří

Matěj Stránský se snaží překonat finského brankáře foto: ČTK

Doporučujeme
Už sedmkrát v řadě se vraceli čeští hokejisté ze světového šampionátu bez medaile. Čtyřikrát v tomto období nepřešli v play off přes první překážku. Překážku, před kterou budou stát právě dnes večer.
  7:14

Od 19.15 si to v Rize rozdají s posledními mistry světa, šampiony z roku 2019, Finy.

„Nálada v týmu je vynikající, bojovná. Víme, co od Finů čekat, je to výborně bruslící, skvěle organizované a málo vylučované mužstvo,“ zaznělo včera po poledni při mítinku s novináři od Martina Straky, asistenta hlavního kouče Filipa Pešána.

Kouče, který je podobně jako Johan Garpenlöv ve Švédsku (poprvé od roku 1937 v play off chybí) pod tlakem médií a hlavně fanoušků.

Češi slaví gól
Čeští hokejisté zakončili základní skupinu výhrou nad Slovenskem.

Podobně jako u jeho severského kolegy jde o první velký turnaj v této pozici. „Neměl velké zkušenosti jako hráč, coby trenér dosud působil jen v extralize. Sbírá zkušenosti, jinak to nejde,“ řekl pro Lidovky.cz Milan Antoš, expert České televize přímo v Lotyšsku.

Ten si především v duelu proti Dánsku nebral servítky. Dle něj působí česká hra rozháraně, mnohdy nekoukatelně. Podobně jako další experti ale ví, že pro hodnocení celého turnaje bude klíčové dnešní utkání.

PODROBNOU ON-LINE REPORTÁŽ ZE ZÁPASU FINSKO-ČESKO SLEDUJTE ZDE!

„Tohle je duel, kvůli kterému jsme tady. Někteří kluci proti Slovensku odpočívali, někteří nastoupili a dali gól. O sestavě představu máme, zveřejníme ji ale až zase hodinu před duelem,“ zůstal tradičně lehce tajemný Straka.

Jedinou téměř jistotou by měla být pozice brankáře, jedničkou je a zůstane Šimon Hrubec.

Klíčem oslabení a přesilovky

„Samozřejmě si věříme, kdyby ne, nemusíme ani lézt na led. Kluci musí podat týmový výkon, nechat na ledě úplně vše,“ dal jasně najevo, že Češi se soupeře nebojí.

Na rozdíl od většiny fanoušků, kteří ve „Lvech“ ze Skandinávie vidí nejtěžšího možného soupeře. A to přesto, že druhou skupinu i přes prohru s nimi (2:1) nakonec ovládli Američané. Finové jsou mírným favoritem také v očích bookmakerů.

Pravdou je, že letošní světový šampionát je celkově nevyzpytatelný, což dokazuje brzký konec Švédů i trápení Kanaďanů.

Je to hnus, je to fakt ošklivý, řekl ve studiu ČT Antoš. Teď věří v nakopnutí, Pešán sbírá dle něj zkušenosti

Celková bilance dnešních čtvrtfinálových soupeřů je pak vzácně vyrovnaná, od roku 1993 půjde o 74. zápas, 35krát slavili Finové, čtyři duely skončily remízou, 34 výher zapsali Češi.

Podobné je to v letošní sezoně, Pešánovi svěřenci vyhráli dvakrát, jednou prohráli za tři body a jednou po nájezdech.

Jak už naznačil Straka, pokud je někde rozdíl mezi oběma celky na světovém šampionátu, pak ve vylučování a následné hře speciálních týmů.

Finové hráli v sedmi zápasech v oslabení jen desetkrát, inkasovali třikrát. Češi? Dvaadvacet oslabení a sedm obdržených branek, horší v tomto ohledu jsou jen Slováci a nejslabší tým turnaje, Italové.

„Nesmíme začít nervózně, nechat se vylučovat. Mají zkušenější tým (sedm mistrů světa), ale my už za sebou vlastně taky pár play off zápasů tady na turnaji máme. A zvládli jsme je,“ burcuje sebe i spoluhráče kapitán Jan Kovář.

Ten je jediným pamětníkem posledního vzájemného souboje ve čtvrtfinále MS. V roce 2015 ho Češi vyhráli 5:3, v následných bojích o medaile už ale nedali Kanadě ani Američanům gól a skončili čtvrtí.

Jak to dopadne letos?