130 let
Miloslav Hořava utrpěl otřes mozku.

Miloslav Hořava utrpěl otřes mozku. | foto: MAFRA

V hokeji se znovu rozpoutala diskuze: čistý hit, nebo faul?

Sport
  •   12:30
Sezona ještě pořádně nezačala a už je tu věčný hokejový spor. Byl to čistý hit, nebo zdraví ohrožující faul? V NHL se řeší otřes mozku českého beka Rostislava Klesly, atakující Nolan vyvázl bez trestu. V extralize chce Kladno přezkoumat, jak zlínský Zdeněk Okál poslal k ledu Miloslava Hořavu (i on skončil s otřesem mozku).

To jsou paradoxy, chce se říct. Jediným, kdo odnese drsný nájezd útočníka Los Angeles Kings Jordana Nolana do Rostislava Klesly, bude ten, kdo se na ledě pokoušel sjednat "spravedlnost". Kleslův spoluhráč z Phoenixu Paul Bissonette vletěl na hřiště s jasným cílem - zpacifikovat Nolana a pomstít kamaráda.

Jenže vyskočil ze střídačky přímo do bitky. A to automaticky znamená trest hned na 10 utkání základní části! Nic na tom nemění fakt, že tak Bissonette učinil jen v přípravě. "Věděl jsem, že Biz je na řadě se střídáním. Ale nevšimnul jsem si, že vyskočil dřív, než měl," řekl kouč Phoenixu Dave Tippett.

Bissonette jasně porušil pravidla a kromě trestu přijde o necelých 40 tisíc dolarů z platu. Porušil však pravidla i Nolan, výbojný forvard Kings? Podle NHL nikoli. Bývalý slavný útočník Brandan Shanahan, který je v tomto směru v zámořské lize soudcem, vynesl jasný verdikt: "Nedošlo k úderu loktem, nedošlo k cílenému střetu po odehrání puku. Byl to tvrdý hit, který však neporušil pravidla NHL."

Kompletní vysvětlení a instruktáž pro posuzování podobných hitů nabízí video.

Jenže pro některé fanoušky je takové vysvětlení málo. "Nikdo na celé planetě kromě Brandona Shanahana neumí definovat, co je hit, a co už ne," povzdechl si jeden z nich v diskuzi. To je však klasický stav věcí - u řady podobných zákroků se objeví 1) ti, již volají po přísném trestu; 2) ti, kteří brání autora hitu a poukazují mimo jiné na to, že hokej je na tvrdé hře založen.

"Upřímně, v hokeji hraném v dnešní rychlosti jsou tyhle věci nevyhnutelné. Zvlášť pokud hráč hráč zrovna skloní hlavu a sleduje puk - což není nic proti Kleslovi, to se prostě stává," poukazuje server Yahoo na to, že český bek soupeře neviděl a soustředil se na rozehrávku.

V NHL přišla první diskuze hned po druhém dni přípravných zápasů. V extralize pak stačila dvě kola: Kladno žádá vedení soutěže o přezkoumání dvou zákroků zlínského Zdeňka Okála z nedělního duelu (Rytíři jej vyhráli 4:3 po nájezdech).

I tam musel hráč opouštět led na nosítkách - byl jím kladenský útočník Miloslav Hořava, na nějž si Okál na začátku 11. minuty počkal ve středním pásmu. Hořava musel po srážce s otřesem mozku do zlínské nemocnice a do sestavy by se podle Kladna mohl vrátit zhruba za dva týdny.

Tento moment - ač s následky - však vypadá v podstatě stejně jako jiný Okálův nájezd do útočníka Michala Dragouna, který Kladno rovněž nechalo přezkoumat. V případě Hořavy ovšem kladenský forvard (tak jako Klesla v NHL) nejspíš nesledoval hru a Okál se mu postavil do cesty. Navíc Hořava odehrával puk.

"Přeji Milošovi brzké uzdravení, následky nejsou šťastné. Ale jinak to byl čistý zákrok," zastal se spoluhráče zlínský obránce Jiří Marušák.

Autor: