Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

V Kanadě nechtějí evropské gólmany. Už zakázali příchod juniorů

Sport

  18:58
PRAHA - Onřej Pavelec, Michal Neuvirth nebo Petr Mrázek se do nejvyšších hokejových soutěží za mořem propracovali přes nižší zámořské soutěže. V budoucnu to už ale čeští brankáři tak jednoduché mít nebodou. Kanadská unie totiž zakázala angažovat evropské gólmany.

Brankář Petr Mrázek inkasuje gól na ledě St. Louis. foto: ČTK

Nebyla to jen slova do větru, Kanaďané se rozhodli vyřešit svou brankářskou krizi drastickým řešením, které avizovali už v květnu. Od roku 2014 nesměji kluby juniorské CHL (Canadian Hockey Leagues) draftovat evropské brankáře.

"Brankář je nejdůležitějším postem v hokeji," citovala  prezidenta největší mládežnické soutěže na světě Davida Branche. "Uznali jsme, že musíme kanadským brankářům poskytnout více možností v našich ligách, aby se dokázali prosadit i na seniorské úrovni."

ČTĚTE TAKÉ

Toto rozhodnutí má pomoci ukončit brankářskou krizi, s níž se hokejová Kanada nyní potýká. V letošní nominaci na Vezinovu trofej pro nejlepšího gólmana NHL jsou Švéd, Rus a Fin. Juniorům zase vládl český hokejista Patrik Bartošák.

Kanada momentálně nemá ani jednoho elitního gólmana, který se mohl stát jasnou jedničkou na očekávané olympiádě v Soči. Chyba je prý v mládežnických ligách, kde dostávají přednost starší Evropané před mladšími domácími talenty.

"Možná bych nikdy nehrál NHL, kdybych musel v juniorce soupeřit s evropskými gólmany," prohlásil nedávno někdejší ceněný brankář Ron Tugnutt.

Druhý Pavelec v Kanadě nevyroste

Nové omezení výrazně ovlivní i českou scénu. Vždyť s výjimkou veterána Vokouna všichni čeští brankáři, kteří tuto sezonu nastoupili v NHL, brzy odešli do kanadských juniorek.

Ondřej Pavelec hrál QMJHL, Michal Neuvirth s Petrem Mrázkem zase OHL. Už jednou zmiňovaný Patrik Bartošák se letos prosadil také v poslední ze tří soutěží WHL. Ani jeden z nich před odchodem za moře neměl extraligový start.

Konkurence na domácích kluzištích tak zřejmě poroste. Jestliže totiž talentovaní gólmani neodejdou hrát univerzitní hokej do USA, zůstanou v Česku delší dobu a možná také už navždy. Z Evropy je totiž cesta do NHL vždy o něco složitější.

Poslední možností, jak budou celky v CHL moci získat evropského gólmana, bude juniorský draft v červenci Do čtyř let, kdy vyprší všechny kontrakty, pak už žádný evropský brankář v soutěži nezbude.

Autor: