Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

V modrých dresech píší Bílí Tygři historii, Liberec slaví mistrovský titul

Sport

  17:15aktualizováno  20:45
PRAHA - Hokejisté Liberce dotáhli nejlepší sezonu v klubové historii české extraligy k historickému titulu. V šestém finálovém duelu série se Spartou vyhráli na pražském ledě v O2 Aréně 2:1 ve druhém prodloužení. O jejich mistrovské radosti rozhodl v 86. minutě střelou pod břevno Bakoš.

Hokejisté Liberce slaví historický titul. foto: ČTK

„Myslím si, že se potkaly dva vyrovnané týmy. Co rozhodlo? Maličkosti, nakonec ve druhém prodloužení jediná maličká chyba a skvělá střela Bakoše. Speciální to bylo touto parádní halou, řekl bych, že to bylo parádní finále a reklama na hokej,“ okomentoval vítězství svého týmu kouč Liberce Filip Pešán.

Branko Radivojevič z Liberce holí přímo na ledě kapitána Jana Výtiska.

„Nemáme se zač stydět, Liberečtí jsou zaslouženým mistrem. Chtěli jsme vyhrát. Jestli budu pokračovat, to se uvidí, dneska to nechci řešit,“ řekl bezprostředně po finále kapitán Sparty Jaroslav Hlinka.

Přitom smutnit nemusel. Pražané, kteří prohráli tři z posledních čtyř utkání, vstoupili do šestého souboje aktivněji a už ve 4. minutě trefil Hrbas tyč. O minutu později dostala Sparta výhodu přesilovky, ta ale trvala přesně dvě vteřiny.

Šestý zápas finále play off hokejové extraligy HC Sparta Praha - Bílí Tygři...
Šestý zápas finále play off hokejové extraligy HC Sparta Praha - Bílí Tygři...

Domácí dokázali využít až třetí vyloučení až příliš agresivně hrajících „Bílých Tygrů“. Na trestné lavici za hákování Mojžíš, když se v 17. minutě šikovnou střelou švihem skrze chumel hráčů prosadil Mikuš.

Finále play off hokejové extraligy - 6. zápas:

HC Sparta Praha - Bílí Tygři Liberec 1:2 v prodl. (1:0, 0:1, 0:0 - 0:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 17. J. Mikuš (Forman, Pech) - 29. Vampola (Krenželok), 86. Bakoš (Mojžíš). Rozhodčí: Fraňo, Hejduk - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 5:6. Využití: 1:1. Diváci: 17.014. Konečný stav série: 2:4.

Sparta: Pöpperle - Piskáček, Polášek, Hrbas, Barinka, Švrček, J. Mikuš - Hlaváč, J. Hlinka, Buchtele - Forman, Pech, Kumstát - Hamilton, Dragoun, Sabolič - M. Procházka, Černoch, A. Kudrna - Netík. Trenéři: Jandač a Moták.

Liberec: Lašák - Šimek, Ševc, Mojžíš, Derner, Vitásek, Výtisk - Bakoš, Bulíř, Vampola, Radivojevič - Řepík, Bulíř, Birner - Stránský, P. Jelínek, Krenželok - J. Vlach, Lakatoš, Valský. Trenéři: Pešán a V. Čermák.

Ve stejné situaci a de facto ze stejného místa se ve 29. minutě prosadil hostující Vampola, který tak srovnal na 1:1. Pro hodně diskutovanou osobu finálové série to byl čtvrtý gól v letošním play-off.

V 36. minutě mohl otočit vývoj zápasu zcela na libereckou stranu Řepík, Pöpperle ale jeho samostatný únik zlikvidoval. Následně se mohla dostat do vedení opět Sparta, jenže také Lašák proti Netíkovi čaroval, tentýž hráč pak na začátku 40. minuty z dorážky opět nedotlačil kotouč na správné místo doručení.

S blížícím se koncem základní hrací doby šancí na obou stranách ubývalo. Liberecké mohl poslat do mistrovských oslav Bulíř v úniku ale s dalším parťákem na sparťanského brankáře nevyzrál, stejně jako domácí na Lašáka při obrovském závaru minutu a půl před koncem základní hrací doby.

Souboj tak dospěl do prodloužení, které se dle nových pravidel bude hrát až do rozhodnutí po dalších dvacetiminutovkách s pěti hráči na obou stranách.

V prvním prodloužení měli s vědomím vedení v sérii daleko více ze hry Liberečtí, kteří nepouštěli soupeře z jeho vlastní poloviny hřiště a Pöpperle musel několikrát ukázat své umění.

Pöpperle měl v prodloužení štěstí.

Nejvíce se zapotil v 64. minutě, kdy objel branku Derner, kotouč ale i dle videozáznamu prokazatelně nepřešel brankovou čáru. Spartu tato situace nenastartovala, naopak, domácí nebyli schopni v průběhu prvních dvaceti minut hry navíc rozehrát klodnou akci a to dokonce ani v přesilovce.

Liberecký hrdina Bakoš: Mám povoleno slavit 22 hodin, pak mířím za nároďákem

V ní se ale nedařilo i soupeři, který byl v početní výhodě paradoxně nejméně nebezpečný v této části hry. Liberečtí si ale dokázali přenést elán i do druhého nastavení, ve kterém šli jako správní „Tygři“ hladově za titulem a za snahu byli odměněni.

V 86. minutě vjel po pravém křídle do útočného pásma Bakoš a střelou švihem z hranice kruhů, kterou schoval mezi nohy sparťanského obránce, překonal výborného Pöpperleho. „Je to zatím nejdůležitější gól mé kariéry. Co nás dovedlo k titulu? Skvělá parta,“ užíval si mistrovské pocity autor zlatého gólu.

Brankář Sparty Tomáš Pöpperle inkasuje rozhodující branku.

Liberečtí tak mohli odstartovat bouřlivé oslavy před zaplněnou O2 Arénou, ve které i při vyhlášení zůstali všichni fanoušci na svých místech.

„Myslím, že rozhodly dva zápasy v Liberci. Ten druhý a pátý, ve kterém jsme byli hodně oslabení a nakonec padli, nedá se nic dělat,“ smutnil kouč poražených Josef Jandač, který odchází coby hlavní trenér k národnímu týmu. Ten převezme po mistrovství světa.

Liberec je za posledních šest let čtvrtým šampionem-premiantem. V roce 2011 slavili první mistrovský titul hokejisté Třince, o dva roky později Plzeň a loni Litvínov. Severočeši k titulu dokráčeli naprosto suverénně - v základní části stanovili rekord v počtu získaných bodů a vítězství, v play-off je dokázala porazit ve třech sériích pouze dvakrát ve finále Sparta.