Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

V NHL začala výluka, Jágr bude hrát v Česku

Sport

  8:24aktualizováno  13:58
NEW YORK - V zámořské hokejové lize NHL začala výluka. Vypršela kolektivní smlouva mezi hráči a majiteli klubů, kteří se předtím nedohodli na nové. Jde o čtvrté zastavení soutěže od roku 1992, kdy hráči několik dní stávkovali. Zatímco fanoušci za mořem jsou zklamaní, čeští diváci se mají na co těšit. Do extraligy zamíří řada českých hráčů působících v NHL včetně Jaromíra Jágra, který už potvrdil, že posílí mateřské Kladno.

Jaromír Jágr se připravuje na Kladně na sezonu v NHL, kterou odehraje v dresu Dallasu. foto: ČTK

Hráčská asociace NHLPA a majitelé týmů se přou zejména o rozdělení výnosů z ligy odhadovaných na 3,3 miliardy dolarů ročně. Majitelé chtějí snížit podíl hráčů ze současných 57 procent na 49 a časem až na 47, zatímco návrh NHLPA nabízí postupný pokles z 54,3 procenta na 52,7.

Hráči nechtějí výrazně snížit svůj podíl na výnosech, kluby zase argumentují mimo jiné i tím, že některé chudší týmy jsou existenčně ohroženy. Lize jako celku se ale daří. Od posledního jednání hráčů s majiteli v sezoně 2004/5, kdy hráči ustoupili, její výnosy vzrostly asi o jednu miliardu dolarů.

Kdo posílí české kluby

Jisté posily
Aleš Hemský - Pardubice
Jaromír Jágr - Kladno
Rostislav Klesla - Třinec
Jakub Kindl - Třinec
David Krejčí - Pardubice nebo Třinec
Pavel Kubina - Vítkovice
Tomáš Plekanec - Kladno
Roman Polák - Vítkovice
Radim Vrbata -  Ml. Boleslav/1. liga
Martin Hanzal - České Budějovice
Martin Erat - Zlín

Možné posily
Roman Červenka - Slavia
Patrik Eliáš - Sparta
Jiří Hudler - Lev/KHL
Tomáš Kaberle - Kladno
Vladimír Sobotka - Slavia
Michal Neuvirth - Sparta
Radek Martínek - České Budějovice 
Ladislav Šmíd - Liberec
Jakub Voráček - Lev Praha
Jiří Hudler - Lev Praha
Marek Židlický - Sparta
Václav Prospal - České Budějovice
Radek Dvořák - České Budějovice

Neúspěšné jednání
Poslední jednání mezi oběma stranami sporu označovaného za souboj milionářů s miliardáři se uskutečnilo ve čtvrtek. Bylo ale neúspěšné. V poslední den platnosti staré smlouvy se pak již žádná formální jednání mezi hráči a kluby neuskutečnila. Nejslavnější hokejová liga nezadržitelně směřovala k další výluce, byť se ještě v sobotu neformálně na obědě sešel vyjednávač hráčů Steve Fehr se zástupcem komisionáře NHL Billem Dalym.

Výluka nastala o půlnoci ze soboty na neděli místního času na východním pobřeží severoamerického kontinentu (06:00 SELČ), kdy přestala platit kolektivní smlouva. Vedení ligy již dříve uvedlo, že oficiální začátek výluky nebude vyhlašovat. Očekává se ale, že obě strany sporu se k situaci vyjádří během neděle.

Liga se nehrála vůbec
Stejně jako předchozí dvě výluky i tato spadá do éry panování komisionáře Garyho Bettmana v soutěži. Naposledy se kvůli výluce elitní kanadsko-americká liga nehrála celou sezonu 2004/05, po níž byl zaveden takzvaný platový strop. Předtím byla liga kvůli výluce v sezoně 1994/5 zkrácena na 48 zápasů. Bettman, během jehož kariéry liga jinak zažila velký hospodářský rozmach, je kvůli výlukám mezi fanoušky značně nepopulární.

ČTĚTE TAKÉ

V New Yorku například v sobotu proti pauze v soutěži, jejíž délku zatím nelze odhadovat, protestovali fanoušci jinak znesvářených týmů New Jersey Devils a New York Rangers. Podobné demonstrace se ale uskutečnily i v dalších amerických a kanadských městech.

Nová sezona nejvyšší zámořské hokejové soutěže měla začít 11. října. Konec základní části pak byl plánovaný na 13. duben. Přípravné tréninkové kempy se v NHL měly otevřít od 21. září.

Současná výluka je již třetí v nejvyšší americké ligové soutěži za posledních 18 měsíců. Předchozí výluky postihnuly basketbalovou ligu NBA a ligu amerického fotbalu NFL. Jen v případě NBA ale loni zasáhly do sezony.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!