Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

V nominaci hokejistů pro turnaj v Moskvě jsou i Michálek, Erat, Koukal či Růžička

Sport

  12:52
PRAHA - Obránci Zbyněk Michálek ze Sparty, Ondřej Němec s útočníkem Martinem Eratem z Komety Brno či Petr Koukal z Hradce Králové se vrátí na Channel One Cupu v Moskvě a Praze po delší době do české hokejové reprezentace. Kouč Josef Jandač zařadil do osmadvacetičlenné nominace na druhý turnaj Euro Hockey Tour po pauze také kanonýra Martina Růžičku z Třince. V kádru není žádný nováček.

Trenér Josef Jandač na tréninku české reprezentace. foto: ČTK

Čtyřiatřicetiletého Michálka a o dva roky staršího Erata, kteří mají za sebou dlouhé roky v NHL a řadu velkých mezinárodních akcí, si Jandač otestuje v generálce před nominací na olympijské hry v Pchjongčchangu. Po turnaji už český tým sehraje jen přípravný zápas s Finskem přímo v Koreji.

Michálek se představil v reprezentaci naposledy loni v září na Světovém poháru v Torontu, i kvůli touze hrát na olympijských hrách se dohodl v druhé polovině října na angažmá ve Spartě. Erat nastoupí za národní tým poprvé od předloňského světového šampionátu v Praze.

Pauzu od domácího mistrovství světa má také Němec, světový šampion z roku 2010. Další zlatý medailista z Kolína nad Rýnem Koukal hrál za reprezentaci naposledy na loňském MS v Moskvě. 

Nejdelší reprezentační odmlku měl Růžička, rovněž mistr světa z roku 2010, který se objevil v českém dresu naposledy v přípravě na šampionát v roce 2015. 

Poprvé v sezoně jsou v kádru také brankář Dominik Furch z Omsku, obránci Michal Jordán s Janem Kolářem a útočníkem Tomášem Zohornou z Chabarovsku, zadák Milan Doudera z Třince a forvardi Roman Červenka z Fribourgu, Tomáš Filippi z Magnitogorsku, Robert Kousal z Davosu a Michal Vondrka z Chomutova. 

Český tým se sejde v pondělí v pražské O2 areně. Ve středu 13. prosince od 18:30 tam sehraje první duel s Finskem. Ve čtvrtek odpoledne odletí do Moskvy, kde o den později změří síly s Kanadou a v neděli se na závěr utká se Švédskem. 

Nominace českých hokejistů na Channel One Cup v Praze a Moskvě (13. - 17. prosince)

  • Brankáři: Patrik Bartošák (Vítkovice), Pavel Francouz (Čeljabinsk/KHL), Dominik Furch (Omsk/KHL) 
  • Obránci: Michal Jordán, Jan Kolář (oba Chabarovsk/KHL), Milan Doudera (Třinec), Zbyněk Michálek (Sparta Praha), Ondřej Němec (Kometa Brno), Tomáš Kundrátek (Nižnij Novgorod/KHL), Vojtěch Mozík (Podolsk/KHL), Jakub Nakládal (Jaroslavl/KHL), Libor Šulák (Pelicans Lahti/Fin.), Ondřej Vitásek (Chanty-Mansijsk/KHL)
  • Útočníci: Milan Gulaš, Tomáš Mertl (oba Plzeň), Martin Erat (Kometa Brno), Jakub Klepiš (Mladá Boleslav), Petr Koukal (Hradec Králové), Martin Růžička (Třinec), Michal Vondrka (Chomutov), Roman Červenka (Fribourg-Gottéron/Švýc.), Robert Kousal (Davos/Švýc.), Dominik Kubalík (Ambri-Piotta/Švýc.), Tomáš Filippi (Magnitogorsk/KHL), Roman Horák (Podolsk/KHL), Andrej Nestrašil (Nižněkamsk/KHL), Jiří Sekáč (Kazaň/KHL), Tomáš Zohorna (Chabarovsk/KHL).
Autor:

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Administrativní pracovník

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Praha