Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

V nominaci na MS je zatím desítka hráčů z NHL

Sport

  21:19
LIBEREC - Deset hráčů ze zámořské NHL momentálně figuruje ve čtyřiadvacetičlenné nominaci české hokejové reprezentace na nadcházející mistrovství světa v Kanadě. Vedle šestice, která startovala na turnaji v Liberci, kouč Alois Hadamczik zařadil i očekávanou trojici Jan Hejda, Zbyněk Michálek, Jiří Novotný a nově obránce Karla Rachůnka z New Jersey.

Poslední prověrkou byl liberecký turnaj. foto: AFP

"Víme, že momentálně se ještě hraje první kolo play off NHL a může se stát, že budou ještě volní tři čtyři hráči. V tom případě budeme dělat v tomto kádru změny a někteří hráči nepojedou," řekl Hadamczik na večerní tiskové konferenci po skončení turnaje Česká pojišťovna Cup v Liberci. Do konečné nominace navíc může zařadit ještě jednoho hráče. Momentálně je v ní jedenáct hokejistů, kteří na MS ještě nestartovali.

Po vyřazení týmu Devils v prvním kole Stanleyova poháru má Hadamczik zájem i o útočníka Patrika Eliáše, kterého se mu však ještě nepodařilo kontaktovat. "Nechali jsme mu vzkaz. Když hráli play off, tak se o takových věcech nechce bavit. Poté, co skončili, jsem mu několikrát volal a nespojil jsem se s ním. Během dneška, nejpozději zítra se nám to, věřím, podaří. Máme eminentní zájem, aby byl v týmu," řekl Hadamczik. Podle neoficiálních informací by Eliáš měl v pondělí absolvovat výstupní lékařskou kontrolu v klubu a poté se rozhodne, zda bude na šampionátu startovat.

Prohlídku nepotřebuje Rachůnek, který v play off nenastoupil oficiálně ze zdravotních důvodů. Podle některých zpráv však nehrál proto, že podepsal smlouvu pro příští rok v Rusku. "Mluvili jsme s jeho agentem. Končí mu smlouva, takže může na sraz," řekl reprezentační kouč. V nominaci by se mohl objevit i obránce Martin Škoula, jehož Minnesota také vypadla z play off.

Nominace

Brankáři: Marek Pinc (Liberec), Adam Svoboda (Slavia Praha), Milan Hnilička (Ufa/Rus.),

obránci: Vladimír Sičák (České Budějovice), Petr Čáslava (Čerepovec/Rus.), Tomáš Kaberle (Toronto/NHL), Filip Kuba (Tampa/NHL), Ladislav Šmíd (Edmonton/NHL), Jan Hejda (Columbus/NHL), Zbyněk Michálek (Phoenix/NHL), Karel Rachůnek (New Jersey/NHL)

útočníci: Radim Vrbata, Martin Hanzal (oba Phoenix/NHL), Jakub Klepiš, Roman Červenka (oba Slavia Praha), Petr Kumstát, Václav Skuhravý (oba Karlovy Vary), Tomáš Rolinek (Pardubice), Leoš Čermák (Liberec), Josef Straka (Čerepovec/Rus.), Ladislav Kohn (CSKA Moskva/Rus.), Zbyněk Irgl (Jaroslavl/Rus.), Aleš Kotalík (Buffalo/NHL), Jiří Novotný (Columbus).

Pokud Eliáš a Škoula tým doplní, přijdou o místo někteří z hráčů aktuálního výběru. Stejné to bude v případě, že se pro potřeby národního týmu uvolní hráči z celků, které vypadnou v prvním kole Stanleyova poháru. A variant je hodně. Hadamczik by měl určitě zájem například o Marka Židlického a Martina Erata z Nashvillu, Tomáše Plekance z Montrealu, Václava Prospala z Philadelphie, Jiřího Hudlera z Detroitu, Davida Krejčího z Bostonu nebo Milana Michálka ze San Jose.

"Konkrétní jména však říci nechceme, protože nechceme dělat hráčům problémy. Všichni ještě hrají," řekl Kusý. Hadamczik však přiznal, že maximální počet dalších posil nemá stanovený. Český tým má nyní po skončení libereckého turnaje volno do středy, kdy se odpoledne sejde na tréninku v Praze. Stejně jako ve čtvrtek bude trénovat v Letňanech, v pátek ráno odcestuje do Kanady na závěrečný přípravný kemp, který se uskuteční v Montrealu.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!