130 let

Trenér českých hokejistů Alois Hadamczik | foto: ČTK

Aktualizováno

V nominaci na Karjalu je sedm hráčů z NHL a dva nováčci

Karjala Cup
  •   11:27aktualizováno  13:54
PRAHA - Sedm hokejistů, kteří působí v české extralize díky výluce zámořské NHL, zařadil trenér reprezentace Alois Hadamczik do nominace na turnaj Karjala. Podle očekávání mezi nimi není největší hvězda Jaromír Jágr, na úvodním podniku Euro Hockey Tour by se ale měli představit například brankář Ondřej Pavelec, obránce Marek Židlický nebo útočník Tomáš Plekanec.

Ve čtyřiadvacetičlenné nominaci společně s nimi z NHL figurují obránci Jakub Kindl, Ladislav Šmíd a útočníci Martin Hanzal a Jiří Tlustý. "Všechny týmy zařadily hráče NHL do sestavy. My nejsme výjimkou, snažili jsme se udělat co nejsilnější tým. Nejsou v sestavě někteří hráči, kteří mají buď problémy s pojistkou, nebo řeší rodinné problémy," řekl trenér Hadamczik.

Pouze středeční zápas se Švédskem v Liberci pravděpodobně sehraje Plekanec. "Je to ještě otázka komunikace, protože má trošku rodinné problémy. Jsme domluveni, že bude hrát jedno utkání. Kdyby se situace změnila, že by byla větší pohoda, tak možná by odjel na celý turnaj," navázal Hadamczik.

Na premiérový start za národní tým se mohou těšit forvard Tomáš Hertl ze Slavie a třiatřicetiletý obránce Lukáš Galvas z Třince. Hertl až těsně po turnaji oslaví 19. narozeniny. "Rozhodla jeho výkonnost jak ve dvacítce, tak ve Slavii. Kdyby takový hráč nedostal šanci, tak se těžko bude pracovat s mládeží. Měl by to být takový příklad, že nezáleží na věku, aby dostali šanci," podotkl Hadamczik.

S Jágrem o reprezentaci zatím nemluvil

Galvas si musel na svou příležitost dlouho počkat. "Viděl jsem ho šestkrát sedmkrát v sezoně hrát, navíc jsem ho trénoval ve Vítkovicích. Má dobrou bilanci plus/minus, je to stabilní hráč a je to hlavně defenzivní obránce. Jsou ve výhledu další hráči, ale jsou spíše hodně ofenzivní a pro národní tým potřebujeme hráče s dobrou defenzivou," řekl Hadamczik, který nemůže počítat se Zdeňkem Kutlákem z Ambri-Piotty či Ondřejem Němcem ze Lva Praha.

"Zdeněk Kutlák má příjemné rodinné starosti, očekává dalšího potomka a musí zůstat ve Švýcarsku. Ondra Němec má problémy s ramenem." V národním týmu pokračuje čtyřicetiletý Petr Nedvěd, přestože po zisku bronzu na mistrovství světa v Helsinkách zvažoval, zda v reprezentaci neskončí. "Petr je v sestavě proto, že má velice slušnou výkonnost. Jeho energie a vůle vyhrávat je pozitivní do kabiny. Patří do reprezentace," řekl trenér.

S Jágrem zatím Hadamczik o národním týmu nemluvil. "Bavil jsem se s ním o různých věcech, ale o reprezentaci ne. Není třeba předcházet. Když bude v pořádku, tak věřím, že hrát bude chtít," doplnil s výhledem, že by byla hlavní hvězda k dispozici pro světový šampionát ve Švédsku. Právě kvůli vrcholu sezony jej výluka v NHL moc netěší.

V přesilovkách dostane šanci třinecký kanonýr Růžička

"Pro diváky je to velice atraktivní, ale jako trenér bych byl raději, kdyby NHL začala normálně. Když začne později a také skončí později, tak bude velký problém dostat hráče na mistrovství světa. Když je teď máme tady, tak samozřejmě využívám možnost postavit co nejlepší tým," řekl Hadamczik.

Příležitost ukázat se i na přesilovkách chce dát i v nabitém kádru třineckému kanonýrovi Růžičkovi, který nastřílel v extralize v 17 zápasech 21 branek. "Potvrzuje, že je dobrý střelec," uvedl kouč. A nominovat chcel i jeho spoluhráče z útoku Radka Bonka. "Oslovil jsem ho. Má velmi vysokou výkonnost. Řekl, že pro něj reprezentace není uzavřená, ale uvidí, jestli si výkonnost udrží dál. Domluvili jsme se, že jeden z turnajů Euro Hockey Tour odehraje."

Růžičku plánuje zařadit k Martinu Hanzalovi. "Martin je velmi dobrý hráč, počítá se s ním jak pro mistrovství světa, tak do budoucna pro olympiádu. Jsme rádi, že může při výluce za reprezentaci nastoupit, protože minulé i předminulé mistrovství světa nemohl, protože Phoenix hrál play off," vysvětlil Hadamczik zařazení centra, který zatím za České Budějovice sehrál jen tři utkání.

Chybí Milan Michálek, Červenka, Frolík, Sobotka či Krejčí

Naopak nepovolal jeho spoluhráče Milana Michálka. "Také začal později, navíc ho trošku pobolívalo koleno a chce potrénovat," vysvětlil Hadamczik. Ze zdravotních důvodu nemohl nominovat útočníky Vladimíra Sobotku s Romanem Červenkou. "Problémy s kolenem má také Michael Frolík," doplnil. Vysoká pojistka zabránila ve startu Davida Krejčího.

"Klub si hráče navíc dost chrání, nedošlo k nějaké dohodě. Svaz není ani schopen tak vysokou pojistku platit. Má naplánovanou i nějakou rodinnou událost, takže jsem se s ním dohodl, že v nominaci nebude," řekl Hadamczik. V kádru nemá z Pardubic ani Aleše Hemského. Oslovil i beka Rostislava Kleslu z Třince. "Řekl, že na Euro Hockey Tour nepojede, že pokud budeme chtít a bude mít výkonnost, tak je připravený jet na mistrovství světa." V týmu naopak nechybí gólman Pavelec, přestože se jeho Liberci nedaří.

"Ondra je určitě jeden z nejlepších našich brankářů a věřím, že to znovu prokáže. Je to hlavní adept na gólmana číslo jedna. Viděl jsem ho ve Vítkovicích, chytal famózně. Ten gólman to umí, v něm to je. Podle několika výsledků nikoho nezatracuju. Věřím, že na příští turnaj pojede Štěpánek," prohlásil na adresu stabilního reprezentanta, který nechytal v Petrohradu a nyní přestoupil do Lva Praha. Dvojici s Pavelce vytvoří Alexander Salák ze švédského Färjestadu.

"Lev není v optimální formě"

"Má velmi dobrou výkonnost a statistiky. Má perspektivu a je to gólman, který působí i mimo výluku v NHL v Evropě," doplnil Hadamczik.Díky posilám ze zámoří má ve výběru převahu česká extraliga, kterou zastupuje třináct hráčů. V pražském Lvu hrajícím KHL navíc nastupují Jakub Krejčík a Jiří Novotný.

"Lev není v optimální formě a vzít ze Lva čtyři pět hráčů není zárukou toho, že za jeden dva dny změní výkonnost. Máme další tři turnaje a je možná dobré, že pojedou na jiný turnaj," dodal Hadamczik. Národní tým se sejde v pondělí odpoledne v pražské Tipsport Aréně a vstoupí do turnaje Karjala 7. listopadu zápasem proti Švédsku v Liberci. Poté se přesune do Turku, kde se utká s domácím Finskem a Ruskem.

Nominace na Karjala Cup

Brankáři
Ondřej Pavelec (Liberec)
Alexander Salák (Färjestad/Švéd.)

Obránci
Marek Židlický (Kladno)
Jakub Kindl (Pardubice)
Ladislav Šmíd (Liberec)
Lukáš Galvas (Třinec)
Jakub Krejčík (Lev Praha/KHL)
Filip Novák (Dynamo Moskva/KHL)
Petr Čáslava (Čerepovec/KHL)
Jakub Nakládal (Spartak Moskva/KHL)

Útočníci
Tomáš Plekanec
Jiří Tlustý (oba Kladno)
Martin Hanzal (České Budějovice)
Martin Růžička (Třinec)
Jan Kovář (Plzeň)
Jakub Svoboda (Kometa Brno)
Tomáš Hertl (Slavia Praha)
Petr Nedvěd (Liberec)
Jiří Novotný (Lev Praha/KHL)
Michal Vondrka (Slovan Bratislava/KHL)
Zbyněk Irgl (Dinamo Minsk/KHL)
Petr Koukal (Nižněkamsk/KHL)
Jakub Petružálek (Chabarovsk/KHL)
Petr Hubáček (Jyväskyla/Fin.)

Náhradníci
Brankář
Tomáš Pöpperle (Lev Praha/KHL)

Obránci
Jan Kolář (Pardubice)
David Nosek (Karlovy Vary)

Útočníci
Petr Holík
Antonín Honejsek (oba Zlín)
Robert Kousal (Pardubice)
Jakub Orsava (Třinec)
Lukáš Pech (Karlovy Vary)

Program turnaje Karjala
Středa 7. listopadu:
17:30 Rusko - Finsko (Turku), 18:00 Česká republika - Švédsko (Liberec).

Pátek 9. listopadu (Turku): 14:00 Švédsko - Rusko, 17:30 Finsko - Česká republika.

Sobota 10. listopadu (Turku): 12:00 Česká republika - Rusko, 16:00 Finsko - Švédsko.

Autor: ČTK