Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

V Plzni to vřelo: ředitel potopil spojence a rezignoval, mluvčí zpět

Sport

  8:00
PRAHA - Když začátkem ledna vstupoval do funkce, dopředu si namaloval: "Sto let v Plzni nebudu, ale dva tři roky tu pracovat chci." Tehdy se ještě Jan Svoboda, zkušený 51letý manažer s šedým knírkem, usmíval. Netušil ovšem, že se jeho plány v hokejové Plzni zbortí po pár týdnech. Přesně po třech. Tohle je nechvalný rekord.

Hc Plzeň 1929 (Jelínek a Straka). foto: ČTK

Svoboda rezignoval na postu klubového ředitele, čímž se v extralize stal funkcionářem s nejkratším angažmá. Proč? Veřejně hlasoval proti vůli majitelů klubu. Osudným se mu stalo mimořádné zasedání hokejové Asociace profesionálních klubů (APK), jejíž valná hromada se před dvěma dny sešla ve Špindlerově Mlýně.

Tam se opět probíralo znovuotevření kauzy kolem špatných registrací, v níž Plzeňští s Mladou Boleslaví usilovně bojují za zrušení odečtu svých získaných bodů.

Na den rezignoval i mluvčí
Když ale Boleslavští nechali o celé věci hlasovat, výsledek možná překvapil i­ostatních 12 manažerů. Středočeši se hlasování zdrželi, proti nim se ovšem postavila také Plzeň, dosavadní spojenec a hlavní iniciátor veškerých protestů.

"Takoví lidé nemají v hokeji co dělat," řekl natvrdo útočník Radek Duda do kamer stanice Nova sport, jež včera vysílala duel Plzně s Vítkovicemi. "Nedokážu si vůbec vysvětlit, že někdo odhlasuje to, proti čemu celou sezonu bojujeme."

Plzeň kvůli odpočtu 19 bodů bojuje na hraně postupu. I tak dohnala úctyhodně obří ztrátu a do poslední chvíle žije šancí na play off. Jenže takové starosti se jí do krámu nehodí, zvlášť když to vrhá stín na celou tvář klubu.

"My se tímto krokem nezachovali fér vůči lidem, co za námi stáli – našim fanouškům, partnerům, médiím. I Mladé Boleslavi," prohlásil Jiří Světlík, mluvčí klubu v Plzni. Ten v návaznosti na středeční večer rezignoval. Načež ho Straka přijal zpět hned, jak skončil Svoboda. "Nemohl bych pracovat po boku takových lidí," uvedl Světlík.

V Plzni skončil druhý ředitel
Svoboda choval jasný záměr – toužil uzdravit vztah mezi Plzní a zbytkem soutěže. V extraligových vodách chtěl zkrátka zklidnit situaci. Jenže pochopení ve vlastních řadách nenašel žádné... Martin Straka, jeden z vlastníků a kapitán mužstva prý běsnil tak, jak to u něj není příliš zvykem. Ještě onen středeční večer Svobodovi volal a požadoval vysvětlení.

Včera na klubovém webu vydal už oficiální prohlášení: "Osobně se distancuji od hlasování představitele našeho klubu na zasedání APK. Toto hlasování proběhlo bez mého vědomí a v rozporu s pocity a názory, které dlouhodobě zastávám," napsal Straka mimo jiné. V Plzni tak skončil ředitel podruhé v sezoně. V listopadu to byl kvůli zmíněné aféře Jaromír Zavoral.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!