130 let

Miloslav Hořava koučuje první zápas Sparty. | foto: ČTK

Sparta se s Varaďou nakonec nedomluvila. Povede ji znovu Hořava. A Švéd?

Sport
  •   15:13aktualizováno  16:25
Velké hledání je u konce. Hokejová Sparta má po jedenácti dnech nového trenéra. Táhlá jednání s Václavem Varaďou nedopadla, do extraligového klubu z Prahy se vrací Miloslav Hořava. Podepsal kontrakt do konce sezony 2023/24. Klub nyní jedná o asistentovi, podle informací iDNES.cz jde o Švéda Hanse Wallsona.

Sparta Hořavův příchod oznámila na svých stránkách.

Při středečním zápase v Třinci povedou tým ještě zástupci vedení Petr Ton a Jaroslav Hlinka a kouč dorostu František Ptáček.

„Máme za sebou hodně náročné vyjednávací období. Ač si to Miloš možná nemyslí, pro nás byl od začátku volbou číslo jedna. Do Sparty patří, k týmu se připojí ve čtvrtek. Dohodu s jeho kolegou právě finalizujeme. Jeho jméno oznámíme hned, jak se domluvíme,“ uvedl sportovní ředitel Ton.

Reagoval tak na Hořavova pondělní slova v rozhovoru pro iDNES.cz, kde řekl: „Sparta měla od začátku na prvním místě Václava Varaďu. A já tomu rozumím. kdybych byl ve sparťanském vedení, rozhodl bych se podobně. Bral bych Varaďu. Třikrát za sebou extraligu vyhrál, to není náhoda.“

Hořava se do Sparty vrátit chtěl, přiznal, že odejít po minulé sezoně považuje zpětně za chybu. Prý si to uvědomil při rozhovoru s trenérem brankářů Petrem Přikrylem.

„Po sezoně jsem mu na pivu povídal o Švédsku, že tam na sebe všechno navazuje, a on mi říká: ´Ty vole, ty furt kecáš o Švédsku a návaznosti, tak proč jsi s Pepou (Jandačem) ve Spartě nezůstal? Mohl se po finále povést titul.´ A mně došlo, že má pravdu. Prostě to byla chyba,“ řekl Hořava.

Nakonec se přeci jen dočkal, finální námluvy proběhly velmi rychle. „Měl jsem vše za uzavřené a rozhodlé, ale situace se otočila. Jednali jsme s vedením a dohodli jsme se, že do toho půjdu,“ uvedl jedenašedesátiletý kouč v rozhovoru pro klubový web.

Zpět do kabiny Pražanů se opravdu těší. Změny v kádru zatím neplánuje, chce pracovat s aktuálním kádrem. „Bude to zajímavý, zase do toho půjdeme zespodu, tak uvidíme, co dokážeme v dalších týdnech vymyslet.“

Byl ale opravdu první volbou, jak tvrdí Ton? Generální manažerka Barbora Snopková Haberová totiž v tiskové zprávě uznává, že Sparta jednala i s Varaďou, ale nedohodli se na podmínkách.

Sparťanský trenér Miloslav Hořava sleduje trénink svých svěřenců v Dobříši.

A faktem je, že Hořavův návrat oznámila až poté, co jednání s Varaďou nedopadla.

Sparta si ovšem libuje. „Dlouhodobější spolupráce pro nás byla v případě pana Hořavy absolutní priorita. Angažovali jsme trenéra, který zná velice dobře prostředí klubu. I kádr, který se oproti loňské sezoně příliš nezměnil. Věříme, že je tou nejlepší volbou,“ řekla Snopková Haberová.

Celé hledání trenéra nicméně připomíná nekonečnou telenovelu od prvního dne. Tedy od pátého listopadu, kdy z klubu odešli trenéři Pavel Patera a Patrik Martinec.

Varaďa i Hořava patřili od začátku k hlavním adeptům, přičemž prvně jmenovaného si mělo přát nejvyšší vedení, zatímco sportovní úsek se přikláněl k Hořavovi.

Možná i proto, že v prvním případě by se musely upravit kompetence ředitele Petra Tona a manažera Jaroslava Hlinky. Varaďa je rád, když má pravomoci širší, než běžně trenérovi náleží. Ve Spartě přitom funguje komplexní systém hierarchie.

O muže, jenž vyhrál s Třincem tři poslední extraligové tituly za sebou, má nadále stát podle švýcarských médií zámožný a prestižní klub z Bernu.

Varaďa se k jednání vyjádřil vůbec poprvé v pondělí pro iDNES.cz, kdy řekl, že se ladí už jen detaily možného kontraktu. „Ještě ale není nic dojednáno,“ uvedl. Zatím není zcela jasné, proč nakonec jednání ztroskotala a o jaké detaily šlo.

Třinecký trenér Václav Varaďa křepčí s mistrovskou trofejí.

Mohli debatovat o už zmíněných kompetencích. Mohlo jít o personální obsazení asistentů. Spekulovalo se, že by Varaďu mohl doplnit Aleš Krátoška, manažer druholigového Tábora a bývalý kolega z Třince či juniorské reprezentace, či v určité roli i kamarád a jeden z nejlepších českých hokejistů vůbec Patrik Eliáš.

Mohlo jít o i délku kontraktu, aby jeho platnost neskončila příliš brzy, či finanční odměnu. Taky se mohlo hrát o čas a výhodné podmínky v kontextu dalších nabídek.

Ostatně po konci v Třinci se zdálo prakticky jasné, že Varaďa za hranice zamíří. Na podzim se s Eliášem účastnil přípravného kempu klubu z NHL New Jersey Devils.

Autor: Robert Rampa