130 let
Generální manažer Karlových Varů Miroslav Vaněk.

Generální manažer Karlových Varů Miroslav Vaněk. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Rozhovor

Potopí spor Sokolovské uhelné a ČEZ karlovarský hokej? Místní urgují i Sobotku

Sport
  •   17:26
KARLOVY VARY / PRAHA - Vleklý spor Sokolovské uhelné a polostátní společnosti ČEZ může mít katastrofální dopad i na řadu sportovních klubů v karlovarském regionu. Nejistá situace panuje také v tamější největší sportovní organizaci, hokejové Energii sídlící v krajském městě.

V nejzápadnější části republiky mají jasno - ČEZ vykořisťuje největšího zaměstnavatele v regionu zcela neadekvátní výkupní cenou uhlí. Starosta Sokolova Jan Picka už kvůli tomu prosil písemně o pomoc i zastání u premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). 

„Podstatou sporů je nevýhodná cena, za kterou společnost ČEZ vykupuje uhlí od Sokolovské uhelné, dle našich informací je tato cena o více než 50 procent nižší než za jakou ČEZ vykupuje uhlí horší kvality od dalšího nezávislého dodavatele. Dle našich informací je cena Sokolovské uhelné 30 procent pod výrobními náklady,“ píše se v dopise, který mají Lidovky.cz k dispozici.

Sokolovská uhelná kvůli sporu, který aktuálně řeší finanční úřad v Českých Budějovicích, v pátek stopla podporu regionálního sportu v celkové hodnotě 100 milionů korun. „Sokolovskou uhelnou ve sporu plně podporujeme,“ říká v rozhovoru pro Lidovky.cz. generální manažer extraligového klubu Karlových Varů Miroslav Vaněk.

Lidovky.cz: Opravdu? Vždyť jste přišli o generálního partnera a zhruba pětinu klubového rozpočtu...
Jistě, krok Sokolovské uhelné pro nás není dobrá zpráva, ale vnímáme situaci takovou, jaká je. Doufáme, že se věci nakonec vyjasní a vše dobře dopadne. 

Lidovky.cz: Ještě tedy věříte, že by společnost mohla své stanovisko ohledně podpory sportu zvrátit? 
Jedná se o pozastavení podpory, nikoliv o definitivní ukončení partnerství. Doufám, že všichni zainteresovaní v regionu, kteří mají možnost s touto problematikou pomoct, všichni, kteří se zde angažují ve společenském dění, pomohou a Sokolovská uhelná bude moct dál podporovat tuto bohulibou činnost v našem regionu.

Sokolovská uhelná pozastavila dotace sportu. Kluby přijdou o 100 milionů

Lidovky.cz: Na koho jste se už obrátili?
Oslovili jsme primátora Karlových Varů Petra Kulhánka (Karlovarská občanská iniciativa), hejtmana Karlovarského kraje Martina Havla (ČSSD), poslankyni Markétu Wernerovou (ČSSD) nebo náměstkyni ministra vnitra Janu Vildumetzovou, která je v předsednictvu místní buňky hnutí Ano. Požádáme i všechny čelní politiky, kteří mají možnost pomoct, aby pomohli, protože je to závažná věc. Sokolovská uhelná tu podporovala velké množství věcí, nejen karlovarský hokej. Bez její podpory tady v nejchudším regionu ze všech spousta věcí nebude. Je potřeba, aby se kompetentní lidé konečně zamysleli. Ten spor Sokolovské uhelné s ČEZ není věcí měsíců nebo týdnů, vleče se už roky.

Lidovky.cz: Co je v tuto chvíli jisté? Že neuzavřete se Sokolovskou uhelnou partnerství na následující sezonu?
V dopise od nich není zmíněn žádný časový horizont. Je pouze psáno, že je v tuto chvíli pozastavena veškerá podpora našeho klubu. Bylo nám vysvětleno proč a zároveň řečeno, že pokud dojde k nápravě věcí, na kterých Sokolovská uhelná prodělává, tak nemá problém se k podpoře vrátit. Měli jsme uzavřenou smlouvu o reklamě vždy na novou sezonu, ta na ročník 2015/16 je pozastavena, o nové se jednat nebude. Bude se čekat, zda se Sokolovská bude ochotna vrátit k jednacímu stolu a bude se opravdu jednat pouze o zastavení, nebo o opatření, které už bude nezvratné.

ČEZ situaci nekomentuje

Sokolovská uhelná svádí stopnutí dotací do regionálního sportu na vleklý spor s ČEZ. Jak se polostátní firma k situaci staví? „Případ řeší příslušné orgány, takže se k tomu nebudeme vyjadřovat. Nechceme převést spor se Sokolovskou uhelnou na mediální válku,“ řekla pro Lidovky.cz mluvčí skupiny ČEZ Barbora Pulpánová.

Lidovky.cz: Už máte představu, kdo by mohl být novým generálním partnerem karlovarského hokeje?
To není tak jednoduché. Sokolovská uhelná byla partnerem klubu patnáct let. Musí se sejít vedení klubu s majitelem a nastalou situaci řešit. Ta problematika vznikla během posledních dvou dnů, nemáme vymyšlené řešení za 24 hodin.

Lidovky.cz: Pokud by se situace ohledně Sokolovské uhelné dramaticky nezměnila a vy jste zároveň nesehnali do začátku sezony podobně silného partnera, což není zcela nepravděpodobné, kde byste začali šetřit? Může se stát, že byste například zkusili s hráči vyjednávat o snížení platů?
V Karlových Varech se nepřetržitě šetří pět let, takže my jsme na úsporná řešení zvyklí. Každopádně nechci předjímat jakákoliv opatření, která by měl klub dělat. V tuto chvíli je situace taková, že generální partner pozastavil jednání o smlouvě a my budeme čekat, zda zmínění lidé, kteří mají vliv, nám se situací pomohou. My Sokolovskou uhelnou plně podporujeme a pevně doufáme, že se situace vyřeší.

Lidovky.cz: Je ohrožen už start v této sezoně nejvyšší soutěže?
Připravujeme se na extraligu a věříme, že vše dobře dopadne. Hráči mají podepsané smlouvy, v tuto chvíli ani nemění cíl - postup do play off.

Autor: Martin Křížek