Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Vary jsou na nohou, finále je na dosah

Sport

  19:40
KARLOVY VARY - Už jen krůček chybí hokejistům Karlových Varů k tomu, aby si opět po roce zahráli extraligové finále. Včera nepřipustili doma drama, vyhráli 5:2 a v semifinálové sérii se Spartou už vedou 3:1. Pražanům nevyšla ani sázka na brankáře Tomáše Pöpperleho, který ve svém prvním startu v letošním play off inkasoval čtyři branky a ve 33. minutě přepustil místo Přikrylovi.

Radost hráčů Karlových Varů po vstřeleném gólu, Ondřej Němec (vlevo) a Jan Košťál. foto: Jan SokolČTK

Stařička plechová karlovarská aréna se zase otřásala v základech. Západočeši udrželi v play off domácí neporazitelnost, když o své výhře nad Spartou rozhodli během úvodní čtvrthodiny třemi góly.

Sparťanskému gólmanovi Pöpperlemu tak řádně zhořkla letošní premiéra v play off. „Začali jsme, jak jsme skončili v neděli. Takže tragicky, takhle v semifinále hrát nemůžeme. Já osobně jsem se necítil špatně, ale dostal jsem dva hloupý góly, který jsem měl chytit,“ líčil brankář, který se mezi tyče postavil po dvou měsících.

Do druhé třetiny nastoupila Sparta jako vyměněná. Pražané zasypali Mensatora sprškou střel. „Šlo toho na mě spousta. Byl jsem ale rád, že jsem si sáhnul na puk. V první třetině jsme hráli famózně, ale na mě moc střel nešlo. Bylo na pokoukání hezký, ale když kluci soupeře takhle melou, jsem hodně nervózní. Já si hned představuju, že na mě jezdí protihráči v přečíslení. Druhá třetina byla opakem té první, my jsme ji naštěstí ubránili,“ usmíval se Mensator.

František Skladaný z Karlových Varů (vpravo) a Ondřej Kratěna ze Sparty Praha.

„Podělali jsme to, Karlovy Vary nás vyučily z efektivity. Dobře brání, mají dobrého gólmana, dávají góly,“ kroutil hlavou sparťanský centr Broš.

Tlak Pražanů utnul ve 32. minutě Milan Procházka, který z pravého křídla prostřelil Pöpperleho počtvrté. Do branky Pražanů putoval Přikryl, ale ani on příval gólů nezastavil.

„Vlezl jsme do branky a dostal jsem hloupý gól od Josefa Řezníčka, byl jsem nerozhýbaný. Pak jsem se dostal do tempa a snažil se mužstvu pomoci,“ vyprávěl Přikryl, který už poté neinkasoval. „Byla to aspoň dobrá příprava na další zápas, zvedlo se mi sebevědomí,“ dodal sparťanský brankář.

Pražané pak ve dvou dvojnásobných přesilovkách zápas zdramatizovali dvěma góly, víc jim však domácí nepovolili. „Jsme nad propastí, budeme muset třikrát za sebou vyhrát,“ vyprávěů Broš.

Karlovy Vary se mohou z postupu do finále radovat už pozítří v Praze, kde série pokračuje dalším zápasem.

Čtvrtý zápas semifinále play off hokejové extraligy:

Energie Karlovy Vary - Sparta Praha 5:2 (3:0, 2:1, 0:1)
Branky a nahrávky:
6. Hluchý (Zucker), 7. Kumstát (Skuhravý), 15. Pech
(Sailer), 32. Milan Procházka (Mudroch), 34. Řezníček (Němec) - 37.
Vykoukal (D. Výborný, Kratěna), 43. Broš (Ton, Vykoukal). Rozhodčí: Homola, R. Polák - Hlavatý, Gebauer. Vyloučení: 10:9, navíc Melenovský 10 min. - Hrdel 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:2. Diváci: 4016. Stav série: 3:1.

Sestavy:
Karlovy Vary:
Mensator - Němec, Řezníček, Mudroch, Prošek, Duben, Čutta - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Milan Procházka, Melenovský, Skladaný - Pech, Sailer, Dej - Kristek, Hluchý, Zucker. Trenéři: Paleček, Antonik a Kněžický.

Sparta: Pöpperle (32. Přikryl) - Pilař, Gulaši, Vykoukal, Jan Hanzlík, L.
Procházka, Černošek - D. Výborný, Broš, Kratěna - Ton, Langhammer, Netík - Hromas, Hrdel, Koreis - Kafka, od 41. navíc Látal, Mrňa. Trenéři: F.
Výborný a M. Jelínek.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!