Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Vary nabídly hokejistům 14 milionů

Sport

  14:42
KARLOVY VARY - Karlovy Vary nabízejí hokejovému klubu HC Energie pro příští rok z rozpočtu 14 milionů korun. To je částka na úrovni letošní podpory. Extraligový klub ale přišel s nabídkou, aby město dalo pro příští tři roky každoročně 20 milionů korun a za to získá podíl 30 procent ve společnosti HC Energie vlastníci klub. Primátor Petr Kulhánek (KOA) dnes ČTK oznámil, že tuto možnost je potřeba velmi pečlivě zvážit a zatím podporu vedení města nemá.

Karlovy Vary (Mensator) foto: ČTK

HC Energie musela pro letošní sezonu snížit rozpočet ze 120 na 88 milionů korun. Generální sponzor, kterým je Sokolovská uhelná, zredukoval svou podporu o polovinu. Do naplnění rozpočtu schází ještě zhruba osm milionů korun. Podle generálního manažera klubu Miroslava Vaňka je současná situace "na hraně". Kulhánek k tomu konstatoval, že Karlovy Vary nemohou a ani nechtějí převzít úlohu soukromých subjektů, které z ekonomických důvodů omezily sponzoring.

"Karlovy Vary chtějí hokej podporovat, avšak má to své hranice. Ty se zatím pohybují do 14 milionů korun," uvedl Kulhánek. Částka 11,3 milionu korun je letos pro hokej vyčleněna z rozpočtu, což by mělo platit i pro rozpočet nový. Do 14 milionů by měla sumu doplnit motivační složka. Město ji hokejistům nabízelo už koncem minulé sezony. "Chceme iniciovat jednání se zastoupením Karlovarského kraje, vedením HC Energie a Sokolovské uhelné. Hokej a jeho podpora není jenom záležitostí Karlových Varů," řekl primátor.

Můžeme hrát kdekoliv, zní z klubu

Vedení HC Energie nyní podle prezidenta klubu Ladislava Trubače čeká na další kroky města. Trubač doufá, že k nějakému řešení, které hokej v regionu udrží, se nakonec dospěje. Poznamenal, že velkou zátěží pro klub je především nájemné za užívání KV Areny. To představuje ročně kolem 12 milionů korun. Podle něho je třeba situace řešit tak, aby z městské dotace klub nemusel vzápětí odevzdávat podstatnou část zpět na nájemném. "Město před její stavbou tvrdilo, že hala tu vzniká především pro lidi a pro jejich komfort. My můžeme hrát kdekoliv, třeba i ve staré, ale levné hale," uvedl prezident.

Zopakoval, že stále platí nabídka pro magistrát, aby za tříletou podporu v celkové výši 60 milionů korun získalo třicetiprocentní podíl v klubu.

Odezvu na ni ovšem klub prozatím nemá. Kulhánek k tomu poznamenal, že je to poměrně složitá věc, kterou bude nezbytné, stejně jako další věci týkající se dotování hokeje, projednat v koalici nebo zastupitelstvu. "Podílem v klubu bychom sice měli pod větší kontrolou jeho hospodaření, ale kdyby se dostal do ekonomických potíží, třetina z nich by šla za městem," dodal primátor.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!