Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Věk je jen číslo. Dokud budu chodit, tak chci hrát hokej, oznámil Jágr

Sport

  19:42
NEWARK - Jaromír Jágr si touží prodloužit aktivní kariéru do té doby, do kdy to bude jen trochu možné. Česká hvězda už několikrát deklarovala, že s milovaným hokejem jen tak končit nehodlá. Sem tam zmínil olympijský šampion z Nagana i věk, do jehož dosažení by ho fanoušci mohli vídat mezi mantinely, obvykle v tom byl ale kus nadsázky, pro kterou Jágr nechodí daleko.

Český hokejista New Jersey Devils Jaromír Jágr foto: ČTK

V rozhovoru pro oficiální web zámořské NHL se však na toto téma rozhovořil o něco obšírněji. "Nevím, kde budu jednou hrát, ale chci hrát až do té doby, dokud budu moct chodit. Věk pro mě nic neznamená," prohlásil dvaačtyřicetiletý útočník New Jersey. "Já nestárnu. Nevím, jak je to možné. Na to se musíte zeptat boha," dodal pravoslavný křesťan Jágr.

Jeho na první pohled odvážné prohlášení však velkou měrou koresponduje s probíhajícím ročníkem slavné ligy, v němž je nejproduktivnějším hráčem Devils a svými výkony mnohé překvapil.

Ve své 20. sezoně v zámoří dosud nevynechal v základní části jediný zápas a za 79 vystoupení si stihl připsat 64 bodů díky 24 gólům a 40 asistencím.

"Proč to někoho překvapuje? Nemyslím, že jde o něco výjimečného," podivoval se Jágr. "Už jsem jich (bodů) udělal také 150. A to je pro mě velký pokles, proto z toho nemohu být nijak moc šťastný," připomněl ročník 1995/96, kdy v dresu Pittsburghu dosáhl na své dosavadní maximum v podobě 149 bodů (62+87) za 82 duelů základní části.

Faulovaný Jaromír Jágr

I za z jeho pohledu pouze 64 body je však hodně tréninkové dřiny. A nejproduktivnější Evropan historie NHL to také potvrzuje. "Bůh mi nadělil velkou porci talentu. Ten neztratíte, dokud nepřestanete pracovat. A já miluju, když můžu dřít," prohlásil Jágr.

A právě i díky hodinám, které zasvětí tréninku, si vysloužil tolik respektu. "Jasně, i já stárnu, ale ne tak rychle jako ostatní. Neunavím se totiž tolik jako ostatní, u mě to jde o něco pomaleji. Znám své tělo.

Můžu jít v noci před zápasem trénovat, někteří jiní kluci ale nemohou, protože by byli unavení. Ale já se místo únavy cítím silný. A ten pocit mám rád. Nemám žádné své tajnosti, ale věci, které dělám, by 90 procent lidí nezvládlo. Jim by to ublížilo, ale mé tělo je na to zvyklé," uvedl Jágr.

Připomíná v té souvislosti své mládí, kdy vypomáhal rodičům na statku. "Tehdy jsem bruslil okolo čtyř hodin denně. A jak jsme byli na farmě, mohl jsem celkově makat tak osm hodin každý den. Mé tělo si na to zvyklo. V porovnání s tím, jak jsem dřel jako dítě v pěti nebo šesti letech, je to pro mě teď zábava, něco jako prázdniny," porovnával Jágr.

Od doby, kdy se před sezonou 2011/12 vrátil z Kontinentální ligy do zámoří, podepsal vždy pouze jednoletý kontrakt. "Viděl jsem už pár kluků, kteří podepsali na dva nebo na tři roky. A jsou mimo, vyřízení.

Proč bych něco takového dělal já? S jednoletou smlouvou mám postaráno o motivaci navíc; pokud tu chci hrát i příští rok, musím odehrát dobrý rok, protože v mém věku vám jen tak za nic nikdo smlouvu nedá," vysvětlil Jágr.

ČTĚTE TAKÉ

Navíc ho nadále žene vpřed i velká láska ke hře. "Miluju na hokeji všechno. Hraní, tu vášeň a zapálení pro hru, fanoušky, výzvy... To všechno je motivující. Kde jinde najít místo, kde něco děláte a sleduje vás přitom tolik lidí? Jsem na tom závislý. To je to, proč je NHL tak jedinečná. Máte tu plné haly, lidé sledují zápasy v televizi. To vše je zase nějaký tlak navíc," uvedl Jágr.

Obavy z tlaku nemá, velkých očekávání se nebojí. Tlak na sebe občas vytváří sám. Pokud se dohodne na prodloužení spolupráce s New Jersey, kde si jeho služby moc pochvalují, a naplní se jeho předpověď, mají se fanoušci Devils nač těšit.

"Osobně si myslím, že můžu být ještě o dost lepší (než nyní). A i celý tým může hrát o mnoho lépe. Měli jsme tu i hodně zraněných," připomněl Jágr, jehož klub už patrně nedosáhne na postup do play off.

Na příchodu do nového působiště poté, co minulý ročník zakončil s Bostonem, shledal spoustu kladů, ale rovněž minusů.

"Patřil mezi ně třeba nový tým, s nímž jsem se musel učit nový systém hry. Je určitě mnohem jednodušší hrát s klukama, s nimiž jste pohromadě tři, čtyři, pět let. Nepotřebujete pak 20 zápasů na zjištění, jak hrají ostatní. V novém týmu nemůžete podle mého vyhrát kanadské bodování, i kdybyste byl Crosby nebo Malkin. To nejde. Já to nikdy nedokázal," řekl Jágr.

Autoři: ,

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...