Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Souhra českých legend. Eliáš: Jágr rád tvoří hru, musím si zvyknout

Sport

  12:46
Ti dva nikdy předtím nepatřili k nejlepším kamarádům. Osud je však nyní svedl dohromady a pokud dovedou sladit i své nesporné hokejové dovednosti, mohla by to být dobrá zpráva nejen pro New Jersey, ale pro reprezentaci vzhledem k olympiádě v Soči. V Edmontonu v noci na úterý hráli Jaromír Jágr a Patrik Eliáš podruhé ve společné lajně a oba skórovali.

Jágr v dresu Devils. foto: Getty

Jejich trefy v pondělním duelu byly spíš důsledkem individuálního úsilí, než nějaké velké souhry. Jágr dal svůj premiérový gól za New Jersey prudkým švihem po průniku na osu hřiště, Eliáš odraženým nahozením z ostrého úhlu.

Oba si na novou spolupráci ještě zvykají, potřebují mít vedle sebe rychlé levé křídlo, které pomůže s bráněním. "Když máte vedle sebe takový typ hráče, potřebujete třetího kluka, který do lajny přinese rychlost a přímočarost. A taky musíte přemýšlet, jak se přizpůsobit. Aby (Jágr) neztrácel energii na věci, které můžu udělat třeba já," vyprávěl Eliáš deníku Star-Ledger.

Edmonton - New Jersey

Na hodnocení dvojice krajanů, která se může zase brzy rozpadnout, je ještě hodně brzy. Ovšem v Edmontonu bylo znát, že po dvou protrápených zápasech a pomalejším rozjezdu (k němuž mohla přispět i zranění obou hvězd během přípravy) mezi nimi poprvé zajiskřilo.

"Lidi u nás doma si myslí, že budeme v každém zápase dávat dva nebo tři góly. Ale to je blbost. Vždyť my spolu dosud nehráli v jedné lajně," připomněl Eliáš. "On byl zvyklý na jiný styl. Já rád tvořím hru, ale zároveň jsem zvyklý mít vedle sebe kluky, kteří hrají náš jednoduchý styl. A Jags taky rád tvoří hru. Takže mi bude chvilku trvat, než si na tuhle souhru zvyknu."

Ale v klubu jsou zatím se souhrou obou českých hvězd spokojení. A pokud bude fungovat i lajna Ryder, Zajac, Henrique, mohlo by tohle spojení vydržet.

"Jasně, že budeme míchat sestavou. Ale věřím, že Jágr s Eliášem by se mohli dobře sehrát. Měli by," uvedl kouč Peter DeBoer, jenž dal dva veterány dohromady po prvním utkání sezony, které Devils prohráli v Pittsburghu 0:3.

Další zápas čeká Devils hned v noci na středu na ledě Vancouveru, jednoho z favoritů celé NHL.

"Nevím, nejsem bůh. Nemám křišťálovou kouli," řekl úsečně Jágr. "Na světě je všechno možné."

Autor:

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...