Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Velké extraligové finále pokračuje: Výhoda velkého kluziště? Ani ne

Sport

  17:45
PRAHA/OSTRAVA - Třeba i největší kluziště z celé extraligy by mohlo ve středu napomoci vítkovickým hokejistům k nadechnutí, a tedy i k pokusu o zastavení rozpumpované pardubické mašiny.

Dominik Hašek přijímá gratulace. foto: ČTK

Už jen Brno zarámovalo společně s Vítkovicemi ledovou plochu v nejvyšší hokejové soutěži do největších rozměrů 30 x 60 metrů. Vzhledem k tomu, že finálový sok moravského celku z Pardubic má doma užší a kratší kluziště, leckdo se domnívá, že Hadamczikova družina by právě důvěrné znalosti obřích rozměrů mohla ve třetím finálovém duelu využít.

Hašek přestal stárnout, tvrdí jeho bývalí parťáci z Nagana - VÍCE ČTĚTE ZDE!

TIME OUT LN: Mládí není zásluha

Absence Dominika Haška na světovém šampionátu je zřejmě nezvratná. I kdyby tenhle pardubický fantom ve zbývajících finálových zápasech nepustil jediný gól, reprezentační trenér Vladimír Růžička ho do Německa zřejmě nevezme.

Už před časem se totiž domluvil s Tomášem Vokounem. Téměř 34letým brankářem, jenž na velkých akcích chytá spolehlivě. Jelikož si Růžička asi nedovede představit, že by vzal Vokouna i Haška, protože by jeden z nich musel sedět na střídačce, naganský hrdina zůstane doma.

I proto, že mu je už 45 let a kouč chce dát šanci mladším. Neškrtat z principu mladým brankářům šanci je jistě chvályhodné a prozíravé, jenže na největších a nejprestižnějších sportovních akcích by měli reprezentovat ti nejlepší. Bez ohledu na věk.

A tím, zdá se, tandem Vokoun - Hašek asi momentálně je. Navíc už to spolu dříve zkusili, svorně odcestovali na olympiádu do Turína. A ještě něco - mládí přece není zásluha.

"Rozměry kluziště hrají bezpochyby do karet domácímu týmu, protože jeho hráči jsou na ně zkrátka zvyklí," vysvětluje situaci lapidárně televizní komentátor Robert Záruba. V podobné tónině mluvil i trenér Pardubic Václav Sýkora: "Ve Vítkovicích mají veliké hřiště, a tedy i značný prostor k bránění. Na to musíme být připraveni."

Leč, při pohledu na oficiální rozměry ostravské ČEZ Arény, zdá se, že Vítkovice oproti Pardubicím až tak velký trumf v rukách zase držet nebudou. Na délku je pardubické hřiště sice kratší o dva metry, na šířku ale o pouhý jeden metr.

Však také vítkovický gólman Jakub Štěpánek, na jehož um v souboji s pardubickými útočníky domácí hodně spoléhají, si nemyslí, že by lehký rozdíl v metrech měl znamenat spasení, a tedy korigování pro jeho tým dosud nepříjemně se vyvíjející série.

Štěpánek rozdíl nevnímá
"Když jsem chytal v Pardubicích, prakticky jsem nevnímal rozdíl oproti našemu stadionu. Takže to asi vyjde nastejno," prohlásil neurčitě. "Jo, to když jsme ale hráli na Slavii, tam to teda bylo rozměrově mnohem radikálnější."

Čímž připomněl, že v hale Slavie je kluziště o plné čtyři metry užší než Vítkovicích a hra má tím pádem docela jiný charakter. "Tam musí brankář dávat pozor i ve chvíli, kdy je protihráč s pukem na hokejce skoro v rohu," připomíná bývalý vynikající brankář Jiří Holeček.

FINÁLE O2 EXTRALIGY

VíTKOVICE -PARDUBICE Dosavadní zápasy: 1:5, 0:1.

Další zápas: dnes ve Vítkovicích od 19.10 hodin (přímý přenos na ČT4).

"Puky se tam odrážejí jinak než na velkých kluzištích a hlavně -všude je tam k brance blíž. Z rohů i od modré čáry. Takže pro brankáře platí - čím menší kluziště, tím obtížnější chytání." Holeček navíc ví, že na rozlehlých stadionech se vytváří tlak před brankářem mnohem složitěji. "Soupeř se vám na větším prostoru z tlaku snáze dostane," vysvětluje.

Mistr světa z roku 1985 Pavel Richter dokonce naznačuje, že Vítkovice jsou samy proti sobě, když o titul bojují na tak velké ploše. "Mají totiž řadu vysokých obránců, kteří by se mnohem více prosadili právě na úzkém kluzišti," poukazuje na zajímavý paradox.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!