Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Velké změny v českém hokeji. Neúspěšné domácí MS juniorů odskákal kouč Varaďa. Nahradí ho Říhovi?

Václav Varaďa už na střídačce juniorů nebude foto: ČTK

Aktualizováno
PRAHA - Juniorské reprezentace v hokeji hlásí změny na trenérských postech: u dvacítky končí po neúspěšném mistrovství světa v Ostravě hlavní kouč Václav Varaďa, od osmnáctky byl kvůli krajně neuspokojivým výsledkům odvolán Karel Beran, jehož nahrazuje Jakub Petr. Důvodem jsou obavy, aby národní tým v této kategorii nespadl z elitní skupiny.
  14:30

Obě změny byly schváleny výkonným výborem hokejového svazu a veřejnosti je představil šéftrenér Filip Pešán. Ten hodlá Varaďova nástupce u dvacítky oznámit do konce ledna.

Jedním z hlavních kandidátů je Karel Mlejnek, jehož Pešán dobře zná ze společného působení v Liberci, kde mu dělal asistenta. „Karla znám jako kolegu a kamaráda. Jeho jméno mi určitě běží hlavou,“ nezastíral.

Podle informací iDNES.cz a lidovky.cz je mezi kandidáty na převzetí dvacítky také rodinné duo Miloš Říha starší a Miloš Říha mladší, kterým v květnu po mistrovství světa dospělých končí smlouva. Záležet pochopitelně bude, zda o juniory budou mít zájem.

Asistenty prozatím zůstávají Patrik Eliáš s Alešem Krátoškou. Zda u týmu vydrží i s příchodem nového kouče, to zatím není jisté. Pešán více o tématu hovořit nechtěl.

„Nová trojice bude známá koncem ledna. Už jsem přiznal, že se mi jedno jméno honí hlavou a teď bych přiznal další. Kdybych každé komentoval, tak vám za chvíli prozradím kompletní seznam, což nechci. Jediné, co mě zajímá, je, aby byla změna schválená co nejdřív, protože nás čeká turnaj v Německu a v dubnu v Hodoníně.“

Mistrovství světa hokejistů do 20 let, skupina B: ČR - Německo, 28. prosince...
Vojtěch Strondala (12) slaví gól s Michalem Teplým (11), Jaromírem Pytlíkem...

Pešánovým základním přáním je, aby s novým trenérem byla podepsaná smlouva na dva roky. Stejný požadavek před výkonným výborem vyslovil také ohledně ostatních věkových kategorií. Hlavním záměrem je koncepční práce a navození stabilních pracovních vazeb mezi jednotlivými kouči.

U osmnáctky zatím není jisté, že Petr zůstane i po šampionátu - kontrakt s ním bude uzavřen prozatím do konce stávající sezony. Pokud však národní tým nesestoupí z elitní skupiny, je velká pravděpodobnost, že bude pokračovat.

„Nejdůležitější je teď zabránit tomu nejhoršímu. Když se nám však podaří přilákat posily ze zámoří, může se místo velké ostudy udát velké překvapení. Ke změně na trenérském postu jsme však vzhledem k výsledkům přistoupit museli,“ pravil Pešán.