Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Velkolepý návrat Crosbyho: dva góly a dvě asistence

Sport

  6:57
PITTSBURGH - Velkolepý návrat do NHL prožil kanadský útočník Sidney Crosby, který deset měsíců kvůli následkům po otřesu mozku nehrál. Ve svém prvním utkání po dlouhé pauze vstřelil v pondělí dva góly, na další dva přihrál a dovedl hokejisty Pittsburghu k vítězství 5:0 nad New Yorkem Islanders.

Sidney Crosby foto: Reuters

Crosby skóroval hned z první střely na branku, když se v 6. minutě svým jedinečným způsobem prosmýkl obranou Islanders, bekhendem poslal puk pod horní tyčku a otevřel skóre zápasu. V 43. minutě je pátým gólem uzavřel, když uspěl bekhendovým pokusem od bočního mantinelu.

Crosby sehrál poslední zápas 6. ledna, dlouhá pauza na něm ale nebyla vůbec znát. "Jak zápas začal, cítil jsem se stále lépe," prohlásil Crosby, jenž nastoupil s již tradičním kapitánským céčkem na dresu. Přes 18 tisíc fanoušků v Consol Energy Centru připravilo své hvězdě bouřlivé ovace. Zaplněná hala jako jeden muž skandovala ohlušující: Crosby, Crosby. Přitom diváci třímali v rukou cedule s jednoduchým nápisem Sid.

K TÉMATU:

"Atmosféra byla elektrizující," konstatoval brankář Marc-Andre Fleury, jehož 29 úspěšných zákroků a 21. čisté konto v kariéře nikdo příliš neřešil. Všichni byli uneseni výkonem Crosbyho. Fanoušci, spoluhráči, protihráči i novináři, kteří dohromady použili snad všechny existující superlativy.

Brilantní, úchvatné, fenomenální, takové podle nich bylo představení čtyřiadvacetiletého útočníka. "Večer byl nabitý spoustou jedinečných momentů. Bylo mi potěšením, že jsem to celé mohl sledovat ze střídačky," prohlásil trenér Pittsburghu Dan Bylsma. "Nevím, jestli mě jeho výkon vůbec mohl překvapit. Od něj může člověk pokaždé čekat něco neočekávaného," nechal se slyšet útočník Matt Cooke.

A všem se hned vybavil rok 2000 a návrat současného šéfa Penguins Maria Lemieuxe, který tehdy naskočil do hry po 44 měsících a gólem a dvěma asistencemi přispěl k vítězství Pittsburghu nad Torontem - rovněž 5:0. "Sledoval jsem to tehdy v televizi a byl to neuvěřitelný zážitek. Teď budu mít skvělé vzpomínky i na svůj návrat," prohlásil Crosby, jenž si moc cenil velkolepého přivítání fanoušků. "Bylo úžasné a daleko předčilo moje očekávání," popsal atmosféru v hale.

Crosby strávil na ledě 15 minut a 54 sekund, což bylo téměř o šest minut méně, než v průměru odehrál v uplynulé sezoně. Osmkrát vystřelil na branku, z toho dvakrát skóroval, a vyhrál čtrnáct z 21 vhazování. Bez úhony také ustál několik tvrdých střetů. První zatěžkávací zkouškou prošel v 11. minutě, kdy ho za brankou přišpendlil na mantinel urostlý obránce Islanders Travis Hamonic.

"Byla to moje hloupost, že jsem se do té situace vůbec dostal. Stal jsem se snadným terčem," řekl Crosby. "Ale jsem rád, že jsem to schytal hned takhle brzy a rychle se ujistil, že jsem snad opravdu v pořádku."

Dařilo se i českým hokejistům v NHL

V pondělí se v NHL dařilo i českým hokejistům. Útočník Tomáš Fleischmann gólem dvě minuty před koncem třetí třetiny rozhodl o výhře Floridy nad New Jersey 4:3. Václav Prospal zase přihrál na tři góly a jeho Columbus porazil Calgary 4:1. Svůj první gól v sezoně zaznamenal Radek Dvořák, jenž trefou do prázdné branky při power play zpečetil výhru Dallasu nad Edmontonem 4:1.

Fleischmann svou devátou brankou v sezoně dovršil fantastický obrat Panterů, kteří s Ďábly prohrávali po první třetině už 0:3. Devils získali náskok třemi góly v rozmezí tří minut a 32 sekund, když se jednou trefil i Petr Sýkora, pak však totálně vyklidili pozice.

K obratu zavelel dvěma góly v druhé třetině Kris Versteeg, v polovině třetí třetiny vyrovnal gólem ve vlastním oslabení Stephen Weiss. Stejný hráč pak v 58. minutě našel Fleischmanna přihrávkou mezi kruhy, český útočník naznačil střelu, položil si tím brankáře Martina Brodeura, udělal kličku do forhendu a zavěsil do odkryté branky.

Fleischmann, který zaznamenal 20. bod v sezoně a vrátil se do čela produktivity českých hokejistů, přitom paradoxně podle trenéra Kevina Dineena nesehrál zrovna nejpovedenější zápas. "Často byl u puků pozdě, neřekl bych, že to byl z jeho strany vydařený výkon. Ale on má neuvěřitelnou schopnost být ve správný čas na správném místě a dnes nám nakonec vyhrál zápas," uvedl Dineen.

Skleslý byl po zápase jeho protějšek a zároveň předchůdce Peter DeBoer, který Pantery trénoval v předchozích třech sezonách. Návrat na Floridu mu notně zhořkl. "Samozřejmě jsem obrovsky zklamaný. Za stavu 3:0 jsme úplně přestali hrát. A dostali jsme hodně poučnou lekci. Pravděpodobně jsme si ji zasloužili," prohlásil DeBoer.

Prospal si za tři asistence vysloužil ocenění pro třetí hvězdu utkání mezi Columbusem a Calgary. Hlavními hrdiny se však stali Jeff Carter, jemuž harcovník z Českých Budějovic přihrál na dva góly, a brankář Curtis Sanford, který zneškodnil 27 z 28 střel.

Oba se přitom vrátili do sestavy Blue Jackets po zranění: Cartera trápily problémy s nohou a Sanforda potíže s třísly. Columbus díky oběma hráčům poprvé po 42 zápasech (v součtu s uplynulou sezonu) vyhrál dvě utkání za sebou.

Sérii čtyř porážek přerušili v pondělí hokejisté Washingtonu, kteří zdolali Phoenix 4:3. Capitals po dvou gólech ve vlastní přesilovce, z nichž jeden vstřelil Radim Vrbata, prohrávali v průběhu utkání 0:2, nakonec ale otočili skóre na 4:2 a dotáhli duel do vítězného konce. Tomáš Vokoun k tomu přispěl 20 zákroky.

V druhém zápase po sobě se museli hokejisté Philadelphie obejít bez zraněného Jaromíra Jágra a podruhé prohráli. Tentokrát podlehli 2:4 Carolině, dvěma góly a jednou asistencí se o to přičinil ukrajinský útočník ve službách Hurricanes Alex Ponikarovskij.

Výsledky NHL

Philadelphia - Carolina 2:4 (0:2, 2:2, 0:0)
Branky: 22. Van Riemsdyk, 33. Read - 14. a 39. Ponikarovskij, 20. Skinner, 24. Larose (T. KABERLE). Střely na branku: 32:31. Diváci: 19.632.

Pittsburgh - NY Islanders 5:0 (2:0, 2:0, 1:0)
Branky: 6. a 43. Crosby (na druhou Z. MICHÁLEK), 17. Orpik, 24. Malkin, 26. Sullivan. Střely na branku: 36:29. Diváci: 18.571.

Washington - Phoenix 4:3 (0:1, 2:1, 2:1)
Branky: 29. Carlson, 32. Eakin, 42. Bäckström, 48. Laich - 28. z trest. střílení a 52. Korpikoski, 5. VRBATA. TOMÁŠ VOKOUN odchytal za Washington celý zápas, z 23 střel inkasoval 3 góly a úspěšnost zásahů měl 87 procent. Střely na branku: 31:23. Diváci: 18.506.

Dallas - Edmonton 4:1 (1:0, 2:1, 1:0)
Branky: 9. Petersen, 29. Ott, 37. Ryder, 59. DVOŘÁK - 36. Nugent-Hopkins. Střely na branku: 35:18. Diváci: 11.458.

Montreal - Boston 0:1 (0:1, 0:0, 0:0)
Branka: 16. Ference. Střely na branku: 33:18. Diváci: 21.273.

Florida - New Jersey 4:3 (0:3, 2:0, 2:0)
Branky: 26. a 31. Versteeg, 50. Weiss, 58. FLEISCHMANN - 9. Kovalčuk, 10. SÝKORA, 12. Zubrus (ELIÁŠ). Střely na branku: 36:25. Diváci: 13.122.

Columbus - Calgary 4:1 (2:0, 1:1, 1:0)
Branky: 4. a 26. Carter (na obě PROSPAL), 7. Vermette, 59. Nash (PROSPAL) - 30. Giordano. Střely na branku: 30:28. Diváci: 11.629.

Autoři: ,