130 let
Zákrok z říše snů předvedl gólman Bostonu Tuukka Rask po dorážce Evana...

Zákrok z říše snů předvedl gólman Bostonu Tuukka Rask po dorážce Evana Rodriguese do odkryté brány. | foto: ČTK/AP

Anketa

VIDEO: Nejlepší brankářské zákroky v NHL. Kouzelník Anderson, skvělý Lundqvist i chytající bek Yandle

Sport
  •   5:00
PRAHA - Také uplynulých dvanáct měsíců v roce 2019 s sebou přineslo řadu napínavých momentů, do kterých nelze nezařadit také brankářské zákroky. Maskovaní muži jsou občas schopni vyrobit nějaký ten obří kiks, ale daleko častěji si kvůli nim drbou útočníci soupeře hlavu. A někdy nejen kvůli nim.

Z dostupných videí a sestřihů jsme pro vás sestavili desítku těch nejlepších gólmanských zásahů v roce 2019. Kdo vyhraje u vás?

Tuuka Rask vs Carolina Hurricanes – play off 2019

Překvapivým soupeřem našlapaného Bostonu Bruins ve finále Východní konference posledního play-off byla Carolina Hurricanes, za kterou řádila brankářské duo Petr Mrázek – Curtis McElhinney. Proti „Medvědům“ už ale otlučení „Hurikání“ senzaci způsobil nedokázali. Mimo jiné díky fantastickému Tuukovi Raskovi, který takto řádil za stavu 0:0 třetího zápasu série při přesilovce domácích.

Tuuka Rask vs. Evan Rodrigues

Že má parádní formu i v nové sezoně, ukázal Tuuka Rask v listopadu, kdy neskutečným tygřím skokem vychytal útočníka Buffala Sabres Evana Rodriguese. Opět za důležitého stavu, na začátku třetí třetiny při vedení 3:1 a přesilovce soupeře…

Devan Dubnyk vs. Mikael Grandlund

Finský šikula Mikael Grandlund sice umí dávat florbalové branky na mezinárodním kolbišti, ovšem letos v říjnu si na startu sezony NHL nepřišel na Devana Dubnyka z Minnesotty. A v městě country – Nashvillu – pak jeho zákrok stylově okomentovala hvězda této hudby Keith Urban.

Jonathan Quick vs. Teddy Blüger

Brankář LA Kings sice už nezáří tolik jako před lety, to ale platí o celém kalifornském celku. Přesto je pořád špičkou NHL. Své o tom ví v Pittsburghu. V prodloužení za stavu 4:4 si na něj nepřišli ani Bryan Rust, ani Teddy Blüger. Hosté nakonec ale přece jen urvali vítězství při nájezdech.

Henrik Lundqvist vs Chris Wagner

Pořád nepatří do starého železa. Ano, sedmatřicetiletý „Král Henrik“ už není ten „Král Henrik“ jako před lety, pořád ale umí. Schválně, zeptejte se na něj Chrise Wagnera z Bostonu…

Keith Yandle vs. Steven Stamkos

Máte před sebou prázdnou branku, stojíte na kruzích. Dobře, v cestě jsou dva obránci soupeře, ale přece jen, když zvládnete v NHL přes 400 gólů za necelých 800 zápasů, tak byste měli zvládnout i podobnou situaci. Steven Stamkos si ale vylámal zuby na obránci Keithu Yandlemu. A asi ještě teď přemýšlí nad tím, jak to, že nedal gól.

Phillipp Grubauer vs. Mikael Backlund

Proč v posledním play-off přešlo Colorado hladce přes Calgary a následně trápilo sedm zápasů favorizované San Jose Sharks? Mimo jiné pro to, že mělo v brance Phillippa Grubauera. Ve čtvrtém zápase série byli hráči Calgary za stavu 2:2 v prodloužení blízko výhře a vyrovnání série. Jenže německý brankář byl proti, následně se prosadil na druhé straně Mikko Rantanen a definitivně zlomil odpor „Plamenů“.

Curtis McElhinney vs. Leddy/Eberle

Už jsme to zmiňovali. Carolina v posledním play-off úřadovala. Nejdříve ve čtyřech zápasech vrátila zpět na zem hvězdnou Tampu. Ve druhém kole pak opět 4-0 na zápasy také silné „Ostrovany“ z New Yorku. Důvod tohoto úspěchu? Třeba i fantastický Curtis McElhinney ve třetím zápase za stavu 1:1 proti dvojici Nick Leddy – Jordan Eberle.

Frederik Andersen vs. Boston Bruins

Jestli někdo v 1. kole play-off ze sestavy Toronta Maple Leafs nezklamal, pak gólman Frederik Andersen. Ten pravidelně deptal hokejisty Bostonu, i díky němu se hrál duel číslo sedm. A dvojice David Krejčí – Danton Heinen mohou děkovat spoluhráčům, že ti přece jen na vytáhlého Švéda recept našli a dotlačili „Medvědy“ nakonec až do finále Východu (tento zákrok je ve videu jako poslední).

Jordan Binnington vs. Joakim Nordström

Pohádku o znovuzrození St. Louis Blues a také nalezení jedničky v neznámém Jordanu Binningtonovi bylo popsáno už hodně papíru (nebo spíše v dnešní době hodně řádků ve Wordu). Proč si ale nepřipomenout, jak „Bluesmani“ ke Štěstí (Stanley Cupu) přišli… třeba skrze zákrok Binningtona v sedmém finále ve 49. minutě za stavu 2:0 pro jeho tým. Kdyby jej tehdy Joakim Nordström překonal. No jo, jenže ono se na „kdyby“ nehraje…

Anketa

Vyberte zákrok roku 2019 hokejové brankáře v NHL.

Tuuka Rask vs Carolina Hurricanes 3
Tuuka Rask vs. Evan Rodrigues 5
Devan Dubnyk vs. Mikael Grandlund 3
Jonathan Quick vs. Teddy Blüger 3
Henrik Lundqvist vs Chris Wagner 3
Keith Yandle vs. Steven Stamkos 2
Phillipp Grubauer vs. Mikael Backlund 3
Curtis McElhinney vs. Leddy/Eberle 3
Frederik Andersen vs. Boston Bruins 5
Jordan Binnington vs. Joakim Nordström 2
Autor: Antonín Vavrda