Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

VIDEO: Česká záře pod otevřeným nebem. Pastrňák nasázel už desátý hattrick v NHL

David Pastrňák (uprostřed) slaví se spoluhráči. foto: ČTK

Stateline (USA) - Hokejový útočník David Pastrňák řídil třemi góly výhru Bostonu 7:3 nad Philadelphií v utkání pod širým nebem na břehu jezera Tahoe. Český útočník je po Tyleru Toffolim druhým hráčem, který dal hattrick v novodobých venkovních utkáních NHL.
  7:07

Dohrál jsi, máš covid! A stihnu porod? Trampoty českého útočníka v NHL

Čtyřiadvacetiletý Pastrňák prožil třígolový zápas podruhé v sezoně a shodou okolností to i v prvním případě odnesli Flyers. Na začátku února při výhře na ledě soupeře 4:3 v prodloužení stihl ještě asistenci navrch. Celkově dal havířovský rodák hattrick podesáté během kariéry v NHL.

Po devíti odehraných zápasech v sezoně, do níž Pastrňák naskočil později kvůli rekonvalescenci po zářijové operaci kyčle, má nejlepší střelec základní části soutěže uplynulého ročníku na kontě 14 bodů za devět branek a pět finálních přihrávek.

Pastrňák otevřel skóre už po 34 sekundách, kdy v přečíslení dvou na jednoho střílel po přihrávce Brada Marchanda do odkryté branky. Český kanonýr tak začal proti Flyers podobně jako před necelými třemi týdny. Tehdy dal svůj první gól už po 12 vteřinách.

Philadelphia skóre rychle otočila. Nečekaný odraz od mantinelu využil zblízka Joel Farabee a druhou branku přidal z rychlého protiútoku Sean Couturier. Předtím zlomil na útočné modré čáře hůl obránce Charlie McAvoy, který ale vzápětí vyrovnal. Flyers tak vedli jen 39 sekund.

Pastrňák měl pohádkový večer

Pastrňák udeřil v prvním střídání také v prostřední části, když vyslal z pravého kruhu milimetrově přesnou ránu a puk zapadl od horní tyčky do branky. Rozhodující náskok si Boston vypracoval během 99 sekund ve 37. a 38. minutě, během kterých odskočil třemi góly na 6:2. S pomocí tyčky a dávky štěstí zvýšil Charlie Coyle, poté si svou první trefu v NHL připsal Trent Frederic a tečí se v přesilové hře prosadil Nick Ritchie.

Hokejový útočník David Pastrňák řídil třemi góly výhru Bostonu 7:3 nad...
David Pastrňák (druhý zprava) slaví se spoluhráči gól v utkání pod širým nebem

Philadelphia nastoupila do třetí třetiny v brance s Brianem Elliottem, který vystřídal Cartera Harta, a v početní výhodě snížil James van Riemsdyk. Jeho teč si do vlastní sítě kopl bruslí Urho Vaakanainen. Poslední slovo měl ale Pastrňák, který v začínající 58. minutě střelou z levého kruhu završil svůj pohádkový večer v krásných kulisách.

Život v Americe mi chyběl. New York je takové moje Brno, vypráví o NHL obránce Hájek

Hattrick dokázal před ním ve venkovních zápasech NHL nastřílet jen loni Toffoli při výhře Los Angeles 3:1 nad Coloradem.

Pastrňák byl nakonec jediným českým hráčem, který do utkání zasáhl. Jeho spoluhráči David Krejčí, Ondřej Kaše a Jakub Zbořil jsou zranění. Na druhé straně Jakub Voráček chyběl jako jeden z šesti hráčů základu Philadelphie kvůli protokolu covid-19 a David Kaše se do sestavy nevešel.

O den dříve ovlivnilo zápas u jezera Tahoe ostré slunce, které se podepsalo na kvalitě ledu a dohrávalo se po osmihodinovém zpoždění ve večerních hodinách. Tentokrát žádné potíže nenastaly. I díky tomu, že organizátoři reagovali na předpověď počasí, které slibovalo bezoblačnost a vysoké teploty, a posunuli start zápasu. Slunce zapadlo už na konci první třetiny a poté se opět hrálo pod umělým osvětlením.

Autor:

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...