Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Chára překonal svůj vlastní rekord v tvrdosti střelby

Sport

  10:17aktualizováno  11:53
RALEIGH - Slovenský hokejový obránce Zdeno Chára z Bostonu překonal svůj vlastní dva roky starý rekord v tvrdosti střelby a pomohl v dovednostních soutěžích Utkání hvězd NHL k vítězství výběru Erika Staala nad týmem Nicklase Lidströma 33:22.

Zdeno Chára. foto: ČTK

V Raleighu poslal puk na branku rychlostí 170,4 kilometru za hodinu a vylepšil tak svůj výkon z Montrealu 169,6 km/h. Předešlé maximum Ala Iafratea (169,3) odolávalo do ataku obrovitého zadáka dlouhých 16 let.

Kapitánovi pořádající Caroliny Staalovi se podařilo vytvořit soubor šikovných hokejistů, kteří ovládli zkoušku dovedností v pěti z šesti disciplín. "Myslím, že jsme byli docela dobří. Samozřejmě uvidíme v nedělním utkání, ale dneska se nám podařilo nějaká vítězství dosáhnout," pochvaloval si Staal, který už v pátek v losování vyhrál i právo první volby v draftu hráčů. "Musíme se dát dohromady a připravit na zápas.

Všichni si to ale užili a předvedli hodně šikovnosti," doplnil ho Lidström.

To nejlepší z dovednostních soutěží

Alexandr Ovečkin z Washingtonu potřetí za sebou vyhrál soutěž kreativity střelby, nejrychlejším bruslařem se stal nováček Michael Grabner z New Yorku Islanders. Daniel Sedin z Vancouveru byl nejlepší v přesnosti střelby a Corey Perry kraloval v samostatných nájezdech.

Lidströmův výběr ovládl jen týmovou soutěž šikovnosti, kde týmy prověřily úspěšnost ve střelbě z voleje z různých pozic, přesnost přihrávky, slalom a také přesnost střelby.

Oba Češi své nájezdy proměnili
K bodům přispěl i český útočník Martin Havlát z Minnesoty, který přidal také další přispěvek do skóre svého týmu i proměněným pokusem v samostatných nájezdech. Patrik Eliáš z New Jersey k vysokému bodovému zisku v Staalově celku ve stejných disciplínách nepomohl.

Hokejisté a fanoušci v Raleighu se především skvěle bavili a vedení NHL v čele s viceprezidentem pro hokejové a obchodní záležitosti Brendanem Shanahanem připravilo některé inovace proti minulým exhibicím.

Nejdříve začali v prvním kole o nejrychlejšího bruslaře obránci Kris Letang z Pittsburghu a Duncan Keith soubojem jízdy pozadu. V třetím kole se rozhodli oba kapitáni pro pobavení nasadit gólmany a i díky pádu Tima Thomase v rohu vyhrál souboj Cam Ward.

Z regulérním soubojů vyplynuli finalisté z řad nováčků a ve finále zdolal v čase 14,238 vteřiny Rakušan Michael Grabner z New Yorku Islanders jedničku loňského draftu Taylora Halla z Edmontonu. "Nedá se o tom moc přemýšlet. Nechal jsem své nohy pracovat a snažil jsem se bruslit, jak nejrychleji to šlo," řekl třiadvacetiletý Grabner, který v kvalifikaci zajel ještě rychlejší čas 14,061 sekundy.

NHL All Star Game 2011: dovednostní soutěže.

Ovečkinovi se pokusil konkurovat v soutěži kreativity zakončení samostatného nájezdu nováček P.K. Subban z Montrealu dobře vymyšlenou fintou, aby získal hlasy fanoušků. Půjčil si totiž dres Jeffa Skinnera, osmnáctiletého oblíbence příznivců Caroliny. V součtu i s efektivními driblérskými pokusy zaujal jeho tah v celkovém součtu 21,3 procenta fanoušků hlasujících textovými zprávami, ale Ovečkin nakonec ovládl soutěž s 38,5 procenty hlasů.

"Dan Boyle mi říkal: Hele, chlapče, potřebuješ nějakou myšlenku. Říkal jsem si, že tohle by se mohlo divákům líbit. Zkusil jsem to takhle a zaujalo to.

Právě o tom to je," usmíval se Subban. "Netušil jsem, co dělá. Pět sekund předtím, než šel na řadu, ke mně přijel a říkal: Potřebuju tvůj dres. Tak jsem mu ho prostě dal. Předvedl dobrou show," ocenil pobavený Skinner.

Při nájezdech zazářil Ovečkin
Ovečkin nejvíce zaujal ze svých kouzel s hokejkou pokusem, při němž vedl puk obrácenou hokejkou špuntem po ledě, v jízdě si klekl na kolena, pak vstal, zároveň otočil hůl a blafákem do bekhendu překonal Marka-Andreho Fleuryho.

Tradiční soutěž v tvrdosti střelby vyhrál Chára už počtvrté za sebou. V kvalifikaci sice vyslal svůj projektil rychleji než on Shea Weber z Nashvillu, ale ve finále už s 206 centimetry nejvyššímu hráči NHL naměřili rekordních 105,8 mil za hodinu.

Třiatřicetiletý kapitán Bostonu si pochvaloval, jakou mu vytvořilo 18.176 diváků v RBC Center před jeho rekordním pokusem atmosféru. "Bylo to úžasné.

Dali mi extra energii a patří jim za to velké poděkování. Je to vždycky úžasné, kdy se dočkáte takové podpory na stadionu soupeře," podotkl Chára.

Je přesvědčený, že s novými typy hokejek a vzrůstající sílou hráčů jeho zápis neodolá. "Myslím, že se budou hranice posouvat, a rekordy jsou od toho, aby se překonávaly. Nevím, ale může se to posouvat až někam ke 110 mílím za hodinu (177 km/h)," dodal Chára.

Autoři: ,

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...