Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Disciplinárka snížila trest za surový zákrok. Kosticyn si za faul na Rutara nezahraje tři zápasy

Sport

  18:47aktualizováno  19:06
Praha - Disciplinární komise extraligy zmírnila trest pro běloruského hokejového útočníka Andreje Kosticyna z Pardubic za faul na olomouckého obránce Adama Rutara ze sedmi zápasů na tři. Na základě nových záběrů překvalifikovala faul ze zásahu do hlavy nebo krku na napadení.

Andrej Kosticyn. foto: twitter.com/hcpce

Kosticyn fauloval Rutara v 57. minutě úterního duelu 42. kola, v němž Dynamo doma porazilo Hanáky 5:2. Sudími Vladimírem Pešinou a Romanem Svobodou byl vyloučen na pět minut a do konce utkání za zásah do oblasti hlavy a krku. Tak původně označil zákrok i předseda disciplinárky Viktor Ujčík.

„Ze záběrů pořízených ze systému brankového videorozhodčího a panoramatické kamery umístěné na protilehlé straně hlediště než kamery vysílatelů je nicméně podle jednomyslného názoru komise zřejmé, že při zákroku nedošlo k přímému zásahu hlavy ani krku protihráče. Zranění, které utrpěl, bylo způsobeno jeho vlastní holí, nad kterou ztratil kontrolu potom, co ho hráč ramenem zasáhl do pravé ruky, v níž hůl držel,“ uvedli zástupci disciplinárním komise v tiskové zprávě.

Kosticyn se měl podle původního trestu do sestavy Pardubic vrátit až 23. února v dohrávce 6. kola ve východočeském derby v Hradci Králové. Vynechal už páteční duel ve Zlíně, chybět bude i v neděli na Spartě a v úterý v Českých Budějovicích. Vrátit se může v pondělí 15. února v domácí dohrávce 16. kola právě proti Olomouci.

Disciplinární komise přihlédla při snížení trestu nejen k nové kvalifikaci přestupku, ale i k tomu, že „poranění, které protihráč utrpěl, neohrozila jeho další sportovní činnost.“ Rutar, jenž má zlomený nos, nastoupil už v pátečním domácím utkání proti Třinci. Potvrdila ale původní Ujčíkovy závěry. „Zákrok byl v reakci na předchozí přistrčení veden na protihráče, který nebyl v držení kotouče, mimo jeho zorný úhel a bez snahy získat kotouč,“ stojí v odůvodnění nového trestu.

„Hráč si byl vědom zranitelného postavení protihráče, přesto vedl svůj zákrok nebezpečným způsobem a neučinil nic, aby jeho důsledky minimalizoval. Naopak před střetem pro dosažení vyšší intenzity navýšil rychlost a zvedl rameno na úroveň hlavy protihráče, který v důsledku zásahu utrpěl poranění v obličejové části hlavy.“

Bývalý hráč Montrealu a Nashvillu, který působí v Dynamu dva a půl týdne a ve středu oslavil 36. narozeniny, fauloval Rutara za stavu 4:2. Na vedení domácích se předtím podílel dvěma asistencemi. Celkem zaznamenal ve čtyřech duelech čtyři přihrávky. Do Pardubic Kosticyn zamířil po předčasném konci angažmá v Nižněkamsku v KHL, za který v tomto ročníku odehrál 24 zápasů s bilancí dvou branek a osmi asistencí.

Účastník devíti mistrovství světa má za sebou 398 utkání v NHL, v kterých nasbíral 222 bodů (103+119). V play off přidal v 49 duelech 14 gólů a devět přihrávek. V KHL hrál také za Čeljabinsk, Nižnij Novgorod, Soči, Kunlun Red Star a Dinamo Minsk. 

Autor: