Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Hamrlík se stal nejlepším hráčem utkání a Montreal snížil

Sport

  9:35
MONTREAL - Český hokejista Roman Hamrlík přispěl v třetím finále Východní konference NHL dvěma asistencemi k vítězství Montrealu 5:1 nad Philadelphií, po kterém kanadský tým prohrává v sérii už jen 1:2 na zápasy.

Radost hráčů Montrealu (Hamrlík) foto: ČTK

Montreal - Philadelphia 5:1

Šestatřicetiletý obránce navíc přidal i výbornou a tvrdou hru v defenzivě a necelé dvě minuty před koncem utkání se neváhal pustit do bitky se Scottem Hartnellem. Zlínský rodák byl za předvedený výkon vyhlášen nejlepším hráčem zápasu.

Roman Hamrlík

"Cítil jsem se dnes velmi dobře. V předchozích dvou utkáních jsme nehráli dobře jako tým. Nemáme v kádru žádné superhvězdy, proto potřebujeme, aby v zápase všech dvacet hráčů tvrdě bojovalo o úspěch. To je způsob jak vyhrávat utkání, zejména v play off. První gól pak byl důležitý. Chtěli jsme ho dát a myslím, že byl klíčový pro další vývoj zápasu."

Podle zámořských médií Hamrlík odehrál pravděpodobně nejlepší utkání v dresu Montrealu, kam odešel v roce 2007 z Calgary. Český zadák zaznamenal čtyři kladné body a přihrávkou se podílel na důležitém prvním gólu. Montreal v úvodních dvou zápasech neskóroval a prohrál je s celkovým skóre 0:9. V domácím prostředí byl ale úplně jiným týmem a soupeře jednoznačně přehrál. Už v úvodu zápasu se nejlépe zorientoval Mike Cammalleri a od zadního mantinelu odraženou střelu dopravil za záda Michaela Leightona, jehož neprůstřelnost tak po 172 minutách skončila.

Ještě do přestávky se prosadil před brankou důrazný Tom Pyatt a v polovině zápasu vstřelil třetí gól domácího týmu z mezikruží Dominic Moore. Drama Canadiens nepřipustili ani v závěrečné části, kdy Hamrlík vyslal do sólového úniku Briana Giontu, který zvýšil už na 4:0.

"Šli jsme do toho naplno každou třetinu, každé střídání. Všichni v týmu hráli s maximálním nasazením, předvedli skvělý výkon, a to byl hlavní rozdíl. Podržel nás i Jaro (gólman Jaroslav Halák). A věděli jsme, že se musíme víc tlačit před branku. V tom odvedli útočníci skvělou práci," pokračoval Hamrlík.

Montreal - Philadelphia

Výborně si ale Montreal počínal i v obraně. Soupeře nepustil do mnoha šancí, o čisté konto připravil Haláka až v 49. minutě Simon Gagne. "Na modré čáře jim nesmíte dovolit nabrat žádnou rychlost. Poučili jsme se i z těch prvních dvou utkání, že se nesmíme nechávat tolik vylučovat. Umějí toho využít. A dnes při hře pět na pět jsme prokázali, že umíme hrát dobrý hokej," vysvětloval Hamrlík.

Jednička draftu 1992 se v závěru dostala i do potyčky s Hartnellem. Oba shodili rukavice, obdrželi pětiminutový trest za bitku, ale místo létání pěstí byly k vidění spíše zápasnické chvaty. "Byla na nich v posledních minutách patrná frustrace. To už tak ale bývá. Když prohráváte, cítíte a chováte se stejně. Chcete soupeři ukázat, že se jen tak nevzdáte a že to bude ještě těžká série," komentoval situaci český obránce, jehož spoluhráč Marc-Andre Bergeron stanovil konečné skóre na 5:1.Montreal tak razantním způsobem ukončil sérii šesti výher Philadelphie.

"Nevím, co se s námi stalo. Asi jsme si mysleli, že stačí položit hokejky na led a všechno půjde samo," kritizoval hru týmu kapitán Flyers Mike Richards. "Je ale potřeba uznat jejich kvality. Bojovali o každý kousek ledu, vyhrávali osobní souboje, a to se projevilo na konečném výsledku," dodal.

Střídačka Philadelphie

I přes jednoznačné skóre si ale hráči Philadelphie uvědomují, že jde jen o jednu prohru. "Cítím se dobře. Netrápím se tím, kolik gólů jsem dnes dostal. Nečekali jsme, že sérii vyhrajeme 4:0. Musíme se z toho oklepat a v příštím zápase podat lepší výkon. Další utkání bude důležité," podotkl Leighton.

Další duel je na programu v sobotu a Montreal už letos prokázal, že se mu daří v zápasech, v nichž jde o všechno. Postup do play off si zajistil až mezi posledními, v sériích s Washingtonem i s Pittsburgem pak musel otáčet nepříznivý stav 1:3 a 2:3. "Jsme daleko lepším týmem, když už jsme na odstřel. Bojujeme s tím celý rok," prohlásil Gionta. "Jde ale jen o jednu výhru. Cesta je ještě dlouhá," zdůraznil jeho spoluhráč Scott Gomez.

Montreal - Philadelphia 5:1

Branky: 8. Cammalleri (Hamrlík), 17. Pyatt, 32. Moore, 42. Gionta (Hamrlík), 60. M. Bergeron - 49. Gagne. Střely na branku: 38:26. Diváci: 21.273. Stav série: 1:2.

Autor:

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč