130 let

Milan Hejduk střílí branku. | foto: ČTK

VIDEO: Hejduk pálí ostrými, Colorado ale opět padlo

Sport
  •   9:43
NEW YORK/PRAHA - Český hokejista Milan Hejduk vstřelil v nedělním utkání NHL jediný gól Colorada, které prohrálo doma s Calgary 1:2. Pětatřicetiletý útočník dal výsledku konečnou podobu pět minut před koncem, kdy zakončil do odkryté branky kombinaci Marka Olvera s Johnem-Michalem Lilesem. Nikdo další už na brankáře Mikku Kiprusoffa nevyzrál.

"Čisté konto není to hlavní. Počítají se body a my jsme věděli, že dnes musíme vyhrát," prohlásil finský gólman, autor 34 úspěšných zákroků. "Hodně stříleli, zejména v druhé třetině. Měli tam i několik šancí, ale v závěrečné části jsme už hru ve vlastním pásmu zlepšili," dodal Kiprusoff, který letos zvítězil proti Avalanche ve všech pěti startech.

"Náš gólman byl dnes rozdílovým faktorem utkání. O tom není pochyb. Role brankářů se dá přirovnat k nadhazovačům v baseballu. Pokud hraje dobře, tak může být hlavním strůjcem výhry, a to dneska byl," řekl na adresu Kiprusoffa střelec vítězné branky zápasu Alex Tanguay, který v minulosti působil v Coloradu.

COLORADO 1:2 CALGARY

I díky jeho zásahu se Calgary přiblížilo v Západní konferenci osmému Chicagu na rozdíl jednoho bodu, má ale odehráno o dva zápasy víc. Do konce základní části už Flames zbývá sehrát poslední dvě utkání. "Víme, že to není v našich rukou a že naše šance jsou nízké. Potřebujeme, aby bohové byli na naší straně a pomohli nám dostat se do play off," dodal Tanguay.

NOČNÍ VÝSLEDKY

Philadelphia - New York Rangers 2:3 po sam. nájezdech (1:1, 0:1, 1:0 - 0:0)
Branky: 13. Van Riemsdyk, 45. Žerděv - 20. McCabe, 33. Fedotěnko (Prospal), rozhodující sam. nájezd Christensen. Střely na branku: 34:34. Diváci: 19.788.

Carolina - Buffalo 1:2 v prodl. (0:1, 1:0, 0:0 - 0:1)
Branky: 26. E. Staal - 11. Butler, 63. Gragnani. Střely na branku: 36:31. Diváci: 18.740.

Detroit - Minnesota 4:2 (2:0, 1:1, 1:1)
Branky: 3. Helm, 20. Lidström, 33. Holmström, 47. Franzén - 25. Staubitz, 57. McMillan. Střely na branku: 34:29. Diváci: 20.066.

Columbus - St. Louis 1:6 (1:2, 0:2, 0:2)
Branky: 20. Umberger - 5. a 40. Berglund, 18. Porter (Sobotka), 23. McDonald, 56. Steen (Sobotka, Polák), 60. Colaiacovo. Střely na branku: 24:33. Diváci: 13.538.

Chicago - Tampa Bay 0:2 (0:1, 0:0, 0:1)
Branky: 8. Lecavalier, 60. Thompson. Střely na branku: 31:15. Diváci: 21.587.

Colorado - Calgary 1:2 (0:0, 0:1, 1:1)
Branky: 55. Hejduk - 31. O. Jokinen, 49. Tanguay. Střely na branku: 35:36. Diváci: 13.896.

Anaheim - Dallas 3:4 (2:2, 1:2, 0:0)
Branky: 8. Geztlaf, 19. Višňovský, 39. Perry - 18. a 36. Ribeiro, 11. Woywitka, 28. Morrow. Střely na branku: 27:31. Diváci: 16.424.

Obhájce titulu z Chicaga si situaci zkomplikoval prohrou s Tampou Bay 0:2. K zoufalství přiváděl Blackhawks brankář Mike Smith, jenž zneškodnil všech 31 střel soupeře a připsal si první nulu v sezoně. To hosté byli daleko efektivnější: na dva góly jim stačilo 15 pokusů. První branku vstřelil Vincent Lecavalier, druhou přidal při závěrečné power play Nate Thompson.

"Věděli jsme, že potřebují body více než my, neboť už máme místo v play off jisté. To ale neznamená, že jim necháme oba body. Bojovali jsme a znechutili jsme jim zápas naším systémem. Sice náš přestříleli, ale odehráli jsme dobrý zápas a kontrolovali jsme hru," podotkl Lecavalier, který utkání nedohrál. Na začátku druhé části mu totiž způsobil Michael Frolík vysokou holí tržné zranění v obličeji.

Útočník Vladimír Sobotka rozšířil ve své nejproduktivnější sezoně NHL sbírku bodů o další dvě asistence, jimiž pomohl St. Louis k výhře 6:1 v Columbusu. Navíc se Sobotka v průběhu zápasu stihl i potřetí během letošního ročníku porvat, když změřil síly s Krisem Russellem. Český hráč měl v bitce nad soupeřem navrch, zpočátku mu uštědřil pár ran a na závěr ho zápasnickým chvatem povalil na led. Jednu přihrávku si v dresu vítězů připsal i Roman Polák.

"Vypadalo to, jako bychom se brouzdali bažinou. Neměli jsme žádnou šťávu, náš výkon postrádal energii," uvedl R. J. Umberger, jediný střelec domácích. Hosté se tak pomstili soupeři za vysokou porážku 1:8 z úvodu sezony. "Jsme divizní konkurenti. A vždy když hrajete proti týmům z divize, chcete vyhrát každý zápas, chcete je zničit," vysvětloval brankář St. Louis Jaroslav Halák.

Hokejisté Buffala uspěli v souboji týmů na hraně postupu do play off a z Caroliny si za výhru 2:1 v prodloužení odvezli dva body. Rozhodující moment utkání se zrodil v 63. minutě, kdy několikrát tečovaná střela propadla Camu Wardovi do branky. Vítězný gól byl připsán Marku-Andremu Gragnimu, pro nějž to byla první trefa v NHL.

Radost hokejistů Anaheimu.

"V první chvíli to vypadalo, že to půjde mimo, a najednou se to od něčeho odrazilo. Vůbec si nejsem jistý, co to trefilo, ale byl to hodně šťastný gól. Holt se to někdy stává," komentoval situaci Ward. Carolina zůstává ve Východní konferenci prvním nepostupujícím týmem, její ztráta se ale prohloubila. Na sedmé Buffalo už má manko tří bodů a vzhledem k nedělní výhře New Yorku Rangers 2:3 po samostatných nájezdech s Philadelphií jim odskočili i osmí Rangers na rozdíl dvou bodů. Všem třem týmům schází odehrát shodně po třech zápasech.

Hokejisté Detroitu získali podeváté z posledních deseti sezon titul v Centrální divizi. Definitivu prvního místa jim zajistilo vítězství 4:2 nad Minnesotou. "Hrajeme v těžké divizi s Nashvillem a Chicagem, takže první místo už něco znamená," podotkl kapitán týmu Nicklas Lidström, autor jedné z branek. Za hosty nenastoupil Martin Havlát, kvůli zranění chyběl i Marek Židlický.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK