Středa 17. dubna 2024, svátek má Rudolf
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Hertlovu fantastickou branku v oslabení obdivuje NHL, klubu ale nepomohla

Sport

  9:32
NEW YORK/PRAHA - Hokejový útočník Tomáš Hertl ze San Jose v úvodní hrací den NHL skóroval, ale jeho branka v oslabení nezabránila domácí prohře Sharks 2:5 s Anaheimem. Obhájci Stanley Cupu z Washingtonu rozdrtili Boston 7:0. Na debaklu Bruins se třemi asistencemi podílel Nicklas Bäckström, dvě branky přidal Jevgenij Kuzněcov.

Brankář Anaheimu Ducks John Gibson se natahuje po puku při akci útočníka San Jose Sharks Tomáše Hertla. foto: ČTK/AP

Hertl, který v létě podepsal čtyřletou smlouvu s ročním příjmem 5,625 milionu dolarů, vystihl v 38. minutě ve vlastním obranném pásmu na modré čáře přihrávku obránce Cama Fowlera a zajel si do útočné třetiny až k mantinelu, kde se elegantní otočkou zbavil Fowlera a střelou z pravého kruhu pod horní tyč překonal brankáře Johna Gibsona.

Začíná nová sezona NHL. Překvapí znovu zázrak z Las Vegas?

Ducks však v téže přesilovce o 46 sekund později vyrovnali a v závěrečném dějství rozhodli třemi góly o triumfu v kalifornském derby.

Zápasu ve Washingtonu předcházel slavnostní ceremoniál, během něhož vystoupal ke stropu Capital One Areny transparent připomínající první zisk Stanleyova poháru v historii Capitals.

Boston nezachytil začátek duelu a po necelých dvou minutách ztrácel o dvě branky. Skóre zápasu otevřel T.J. Oshie už po 24 sekundách hry. „Hned jsme se prosadili a to je šokovalo,“ prohlásil kapitán a nejlepší hráč uplynulého play off Alexandr Ovečkin, jenž si proti Bruins připsal gól a přihrávku.

Definitivně rozhodli Capitals o vítězství v prostřední části, kdy v rozmezí 191 sekund třikrát skórovali a vyhnali finského gólmana Tuukku Raska z branky. „Jsem na ledě od toho, abych nám dal šanci, ale to se dnes nestalo. Pustil jsem tři lehké góly. Je potřeba podívat se do zrcadla a napravit to,“ prohlásil jednatřicetiletý brankář. Mezi třemi tyčemi ho nahradil Slovák Jaroslav Halák, jenž nestačil na dvě střely.

Tým z hlavního města USA myslí na obhajobu Stanley Cupu, která se povedla Pittsburghu v minulém roce. „Ukázali jsme, že nebudeme lehce k poražení,“ těšilo Ovečkina.

Třicetiletý Bäckström jako třetí hráč v klubových dějinách pokořil hranici 800 bodů. Více jich v barvách Washingtonu nasbírali jen Peter Bondra (825) a Ovečkin (1124).

Brankář San José se natahuje po puku, který už je ale v brance.
Útočník Vancouver Canucks Brendan Leipsic vsítil branku brankáři Calgary Flames...

Útočník Capitals Jakub Vrána nebodoval a připsal si kladný bod do statistiky plus/minus, naopak hostující útočník David Pastrňák zaznamenal dva záporné body. Na straně domácích zůstal mimo hru kvůli zranění v horní části těla bek Michal Kempný, který podle trenéra Todda Reirdena zmešká úvodní dva zápasy. Hodonínský rodák schytal v přípravě od zadáka St. Louis Roberta Bortuzza úder loktem do hlavy. Na premiérový start za Washington si bude muset počkat i forvard Dmitrij Jaškin, kterého Capitals získali ze St. Louis z listiny volných hráčů.

Toronto k výhře nad Montrealem 3:2 v prodloužení dovedl dvěma brankami včetně vítězné trefy v nastavení centr Auston Matthews. Gólově se za Maple Leafs prosadil i John Tavares, největší letní akvizice klubu, který se před začátkem souboje dočkal ovací ve stoje.

„Bylo to ohromné. Dočkat se takového uvítání od fanoušků a tohoto města je výjimečné. Jsem šťastný za tuhle příležitost. Chci ji chytnout za pačesy. Doufám, že zažijeme spoustu úspěchů a že na nás fanoušci budou pyšní,“ řekl Tavares.

Navzdory výhře se trenérovi Toronta Mikeu Babcockovi výkon mužstva nezamlouval. „Montreal pracoval daleko tvrději a hrál mnohem lépe než my. Média si o tom, jak jsme skvělí, můžou psát, co chtějí, ale tohle je NHL a musíte pracovat každý den. Pokud nedřete víc než váš soupeř a neupřednostníte práci před vaším talentem, pak nevyhrajete. Z dneška si odnášíme spoustu poznatků,“ řekl pětapadesátiletý Kanaďan.

Do sestavy Canadiens se nevešel střední útočník Tomáš Plekanec, jemuž do jubilejního 1000. zápasu v soutěži zbývají odehrát dvě utkání. Kromě kladenského rodáka zůstal mezi náhradníky i obránce Karl Alzner, čímž skončila jeho série 622 odehraných duelů v řadě. Třicetiletý Kanaďan zmeškal první souboj od sezony 2009/2010.

Vancouver načal éru bez dvojčat Henrika a Daniela Sedinových, kteří ukončili kariéru, vítězstvím 5:2 nad Calgary. Útočník Michael Frolík si v barvách poražených Flames žádný bod nepřipsal.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!