130 let

Calgary Hitmen a plyšáková lavina. | foto: Reprofoto

VIDEO: Hokeji vládlo 23 tisíc plyšáků. Pořadatelé je dětem uklízeli hodinu

Sport
  •   20:30
CALGARY - V kanadské provincii Alberta před šestnácti lety vymysleli originální způsob, jak potěšit malé děti na Vánoce. Při vybraném utkání některého z místních celků zahází po prvním gólu domácího výběru ledovou plochu plyšovými hračkami. Ty se poté putují za prcky do nemocnic a dětských domovů.

Celá akce nese název Petro Canada Teddy Bear Toss a naposledy se uskutečnila při domácím duelu oblíbeného juniorské celku Calgary Hitman. Organizátoři oznámí při kterém domácím zápasu akce vypukne. Z domova si přinesou fanoušci plyšáka (nebo je lze zakoupit ve fanshopu klubu) a už se jen čeká na první gól domácích.

Rok 2010 v obrazech

Když k tomu ve 4. minutě zápasu proti Red Deer došlo, diváci v obřím Scotiabank Saddledome (pro 17 tisíc lidí, své domácí duely zde hraje i celek NHL Calgary Flames, při akci je plný dům, na ostatní domácí zápasy chodí v průměru 8 tisíc fanoušků), začali vrhat hračky na led. Celých patnáct minut, nekteří si přinesli i šest "kousků". Celkem pořadatelé napočítali 23096 plyšáků. Tedy až po více jak hodinovém úklidu.

Nikomu však prostoj nevadil. Všichni věděli, že konají dobrou věc se šestnáctiletou tradicí. "Je to pro všechny velká zábava," smál se do zápase útočník Cody Sylvestr, autor branky, která lavinu spustila. "Lidi to baví," dodal. A malé děti mají radost... Mimochodem, absolutní rekord nepadl - před čtyřmi lety zaházeli fanoušci ledovou plochu 26 919 hračkami.

Autor: Antonín Vavrda