Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Hříšník Kosticyn bude znovu pykat. Za faul na Musila si nezahraje dva zápasy

Sport

  13:16
Pardubice - Běloruský hokejový útočník Andrej Kosticyn z Pardubic jen krátce po skončení třízápasového trestu za zákrok na olomouckého beka Adama Rutara dostal další stopku od disciplinární komise extraligy. Ta mu zastavila činnost na dva duely za faul na obránce Davida Musila z Třince. Navíc dostal Kosticyn pokutu ve výši deseti procent základního měsíčního příjmu.

Andrej Kosticyn. foto: twitter.com/hcpce

Šestatřicetiletý bývalý hráč Montrealu či Nashvillu se v pátek v domácím duelu s Třincem (2:6) opět provil ve svém třetím zápase po odpykání trestu za faul na Rutara. Původně měl přijít o sedm kol, ale disciplinární komise trest po odvolání na základě nových záběrů snížila.

Musila srazil Kosticyn v pátek ve 33. minutě poté, co třinecký zadák přejel útočnou modrou čáru. Sudí Oldřich Hejduk a Adam Kika mu vyměřili trest na dvě plus deset minut za zásah do oblasti hlavy a krku. Na základě podnětu Ocelářů ho pak řešil ve zkráceném řízení předseda disciplinárky Viktor Ujčík.

„Vedl svůj zákrok zcela mimo zorný úhel protihráče a bez snahy hrát nebo získat kotouč. Vědomě využil zranitelného postavení protihráče, který se na střet nemohl žádným způsobem připravit, přičemž postupoval s jediným cílem ho zasáhnout a pro dosažení vyšší razance bezprostředně před střetem přenesl váhu na levou brusli,“ uvedl v tiskové zprávě Ujčík.

Při stanovení trestu přihlédl k tomu, že byl Kosticyn za stejný přestupek nedávno disciplinárně trestán, ale i k faktu, že Musil utkání bez zranění dokončil. „Vzhledem k nebezpečnosti, způsobu vedení a intenzitě zákroku se zákrok, ačkoli při něm nedošlo k přímému zásahu hlavy nebo krku protihráče, vymyká charakteru přestupků, jejichž potrestání je výhradně v kompetenci rozhodčích,“ doplnil Ujčík, který označil zákrok za napadení.

Stejné to bylo u podobného zákroku na Rutara. Posoudil jej nejdříve podle dostupných záběrů ze zásahu do hlavy nebo krku, ale na základě nových to disciplinární komise překvalifikovala také na napadení. Rutar, jemuž se ale do Kosticynova nárazu připletla jeho vlastní hokejka, utrpěl zlomeninu nosu.

Zleva Miloš Roman z Třince a Andrej Kosticyn z Pardubic

Kosticyn nenastoupí dnes proti Litvínovu ani v úterý v Hradci Králové. Do hry se může vrátit v pátek na ledě Mladé Boleslavi. V Pardubicích je měsíc, Dymamo ho angažovalo po předčasném konci angažmá v Nižněkamsku v KHL. Za ruský klub v tomto ročníku odehrál 24 zápasů s bilancí dvou branek a osmi asistencí. V extralize stihl zatím sedm utkání a připsal si šest bodů za gól a pět přihrávek.

Účastník devíti mistrovství světa má za sebou 398 utkání v NHL, v nichž nasbíral 222 bodů (103+119). V play off přidal v 49 duelech 14 gólů a devět přihrávek. V KHL hrál také za Čeljabinsk, Nižnij Novgorod, Soči, Kunlun Red Star a Dinamo Minsk.

Autor: