Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

(VIDEO) 'Hvězdné války' ovládli Crosby a spol.: Pittsburgh smetl Washington

Sport

  4:00aktualizováno  4:59
PRAHA/WASHINGTON - Nejsledovanější hokejová série všech dob se změnila ve svém posledním, sedmém dějiství v jednostrannou záležitost. Hokejisté Pittsburghu zdeptali ve Verizon Center domácí Washington vysoko 6:2 a mohou slavit podruhé v řadě postup do konferenčního finále. Soupeřem jim bude lepší z dvojice Boston-Carolina.

Crosby (vlevo) v souboji s Ovečkinem. foto: ČTK

Mělo to být úžasné ukončení ostře sledované série týmů, které vedou dvě největší hokejové veličiny současnosti - Ovečkin v dresu Washingtonu a pittsburghský Crosby. Místo toho se ze sedmého zápasu "Hvězdných válek" stala jednoznačná záležitost.

Nic platné nebyla Washingtonu trvalá přesilovka. Alespoň podle ruského bohatýra Alexandera Ovečkina, který před zápasem prohlásil, že fanoušci ve vyprodaným Verizon Center budou pro něj a jeho spoluhráče tím šestým mužem na ledě.

"Caps" sice vlítli do zápasu jako utržení ze řetězu, ale úvodní tlak ke gólu nevedl. Přestože se po pár minutách dostal do samostatného úniku Ovečkin. Asi nikdo v té chvíli netušil, že to byla na více jak třicet minut poslední gólová šance domácích. Ve 13. minutě uděřilo naopak dvakrát na druhé straně. Během osmi vteřin se trefil v přesilovce Crosby (poměr vyloučených byl za celé utkání 0:4!!!) a chvíli po rozehrání také Adams.

WASHINGTON - PITTSBURGH 2:6:


A pro domácí bylo ještě hůře na začátku druhé půle - to se v krátkém sledu za sebou trefili tentokrát Guerin a Letang a nešťastný Varlamov v brance Capitals se pakoval na střídačku. Domácí to nenakoplo, nepomohl ani oddechový čas. Hráči Washingtonu se sesypali - hráli chaoticky, pomalu, v obranném pásmu zbytečně komplikovaně. Mizerný zápas odehrál kandidát na Norris Trophy pro nejlepšího beka soutěže Mike Green, který byl u čtyř branek soupeře.

Těsně po polovině zápasu zasadil domácím definitivní k.o. Jordan Staal. V závěru třetiny sice snížil po neuvěřitelné minele Fleuryho za vlastní brankou Ovečkin, ale když ten nabídnul na začátku poslední části samostatný nájezd Crosbymu, utkání se již dohrávalo. Domácí se sice stále srdnatě tlačili dopředu, ale na více než korekci skóre z hole Laicha se nezmohli.

FLEURYHO KIKS A OVEČKINŮV GÓL:

Nejostřeji sledovaná série v historii play off NHL tak skončila triumfem mírně favorizovaného Pittsburghu. Ten potřetí vyřadil Capitals i přesto, že v sérii prohrával 0:2 na zápasy (předtím v letech 1992 a 1996). Washingtonu k úspěchu proti Pittsburghu nepomohlo ani čtrnáct bodů Ovečkina. Ten totiž zůstal na vše sám a v posledních dvou zápasech bylo zjevné, že mu rychle ubývají síly.

Přesto série splnila vše, co se od ní očekávalo a zapíše se zlatým písmem do kroniky slavné NHL. Kdo neviděl, o hodně přišel. Sedm epických bitev, o kterých bude současná generace jednou vyprávět svým vnoučatům. Lze si jen přát, aby to nebylo naposledy co se nejlepší hokejisté současnosti postavili proti sobě v bojích o Stanley Cup. Takže pro pořádek: Crosby nyní vede nad Ovečkinem 1:0.

7. ZÁPAS 2. KOLA PLAY OFF STANLEY CUPU:
WASHINGTON - PITTSBURGH 2:6 (0:2, 1:3, 1:1)

Branky: 39. Ovečkin, 47. Laich - 13. a 43. Crosby, 13. Adams, 21. Guerin, 23. Letang, 32. Staal. Vyloučení: 4:0. Využití: 0:2. Střely na branku: 21:30. Diváků: 18 277. Konečný stav série: 3:4.

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...