Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

VIDEO: Jako Smith či Brodeur. Brankář Rinne vstřelil v NHL branku přes celé hřiště

Hráči Nashvillu oslavují branku svého gólmana Pekky Rinneho. foto: ČTK

tennessee - Před ním to dokázal naposledy v roce 2013 Mike Smith. Pekka Rinne se stal v utkání s Chicagem teprve dvanáctým brankářem NHL, jenž dokázal skórovat. Gólman Nashvillu pochytal devětadvacet střel soupeře a napomohl novému kouči Johnu Hynesovi k prvnímu vítězství v novém klubu.
  10:28

Do konce základní hrací doby zbývala poslední půlminuta, když se finský obr Rinne, jenž hájí barvy Nashville Predators, dostal za vlastní brankou ke kotouči. Nerozpakoval se a ihned jej vyslal na odkrytou branku soupeře. Mířil přesně a stal se tak dvanáctým brankářem v historii zámořské NHL, který dokázal vstřelit gól. Navíc dopomohl svému týmu k vítězství 5:2 nad Blackhawks, které bylo první pro nového kouče Hynese.

„Právě jsme skórovali, šli do dvoubrankového vedení. Naštěstí mi puk sedl na čepel na plocho a tak jsem byl schopný střílet,“ okomentoval bizarní situaci Rinne. „Rád hraji s pukem, takže je to opravdu něco, o čem jsem vždycky snil. Myslím, že hvězdy dnes svítily pro mě,“ řekl s úsměvem na tváři. 

Naposledy se to povedlu Mikeu Smithovi 19. října 2013. Brankář Phoenixu Coyotes se pyšnil schopností skvěle ovládat hokejku, což ho předurčovalo k tomu napodobit desítku brankářů, kteří to dokázali před ním.

Pekka Rinne se stal prvním brankářem Predátorů, který docílil gólu tak, že vystřelil přes celé hřiště. Chris Mason je sice také uveden jako střelec branky. Ovšem jen díky tomu, že se jako poslední dotkl puku v duelu s Phoenixem 15. dubna 2006.

NHL si pamatuje hned patnáct přesných zásahů z hokejek brankářů. Legendární Martin Brodeur, který strávil většinu své aktivní kariéry v New Yersey Devils, slavil hned třikrát. Další z významných osobností, bývalý strážce svatyně Philadelphie Flyer, Ron Hextall mířil přesně dvakrát. Jako prvnímu se to povedlo Billymu Smithovi z Islanders v roce 1979. 

Autor: