130 let

Corey Price z Montrealu. | foto: Reuters

VIDEO: Montreal nadále válí, Krejčí řídil výhru Bostonu

Sport
  •   11:23
PRAHA/WASHINGTON - Český obránce Roman Hamrlík přispěl v úterním utkání NHL jedním gólem k vítězství Montrealu 4:1 nad Ottawou. Canadiens o výhře rozhodli třemi brankami v poslední třetině, přičemž skóre uzavřel v 57. minutě právě Hamrlík. Zlínský rodák, který je při zranění Andreje Markova nejvytíženějším hráčem týmu, bodoval ve čtvrtém zápase v řadě a během této série vstřelil dvě branky a přidal čtyři asistence.

Montreal vytěžil z posledních deseti domácích utkání sedmnáct bodů a dostal se už na třetí místo v soutěži, na vedoucí Pittsburgh ztrácí jen dva body. "Budu se opakovat, ale opět musím říci, že díky našemu gólmanovi máme šanci vyhrát každý zápas. Měli jsme v průběhu sezony několik výpadků, ale on nás vždy podržel neuvěřitelnými výkony. Dokáže napravit naše chyby a dodává nám sebevědomí. I proto jsme tam, kde jsme," pochválil brankáře Careyho Price autor vítězného gólu Jeff Halpern.

MONTREAL 4:1 OTTAWA:

Mladý kanadský gólman vede statistiku brankářů v počtu výher (17) a v posledních třech utkáních inkasoval vždy jen jeden gól. Ottawa se nadále trápí v koncovce, potřebují se probrat její klíčoví hráči. Daniel Afredsson nebodoval v osmém utkání v řadě, což se mu ještě v kariéře nestalo. Stejně na tom je i Sergej Gončar a celá druhá řada, jejímž členem je i Milan Michálek, se nepřipsala gól nebo asistenci už pět utkání.

David Krejčí se podílel dvěma finálními přihrávkami na výhře Bostonu 3:2 v prodloužení nad Buffalem. Po akci čtyřiadvacetiletého útočníka vstřelil úvodní gól zápasu Milan Lucic, který ukončil osm třetin dlouhou neprůstřelnost brankáře Ryana Millera. Krejčí stál i u zrodu vítězné branky, když "nabil" na modrou čáru Dennisi Seidenbergovi, jehož střelu tečoval Mark Recchi.

NOČNÍ VÝSLEDKY

Montreal - Ottawa 4:1 (1:1, 0:0, 3:0)
Branky: 10. Cammalleri, 43. Halpern, 51. Gionta, 57. Hamrlík - 20. Foligno. Střely na branku: 35:28. Diváci: 21.273.

Boston - Buffalo 3:2 v prodl. (1:0, 0:1, 1:1 - 1:0)
Branky: 14. Lucic (Krejčí), 54. Horton, 63. Recchi (Krejčí) - 33. Adam, 45. Vanek. Střely na branku: 36:30. Diváci: 17.565.

Florida - Colorado 4:3 v prodl. (1:0, 1:2, 1:1 - 1:0)
Branky: 39. a 61. Weiss (na první Frolík), 4. Thomas, 45. Booth - 24. Liles, 38. O'Reilly, 42. Duchene. Střely na branku: 25:25. Brankář Tomáš Vokoun odchytal za Floridu celé utkání, inkasoval tři branky z 25 střel a úspěšnost zásahů měl 88 procent. Diváci: 12.791.

Calgary - Tampa Bay 4:2 (2:0, 1:2, 1:0)
Branky: 8. Sarich, 14. Kostopoulos, 25. Bourque, 49. Iginla - 29. Harju (Kubina), 39. Malone. Střely na branku: 19:24. Diváci: 19.289.

Edmonton - Anaheim 2:3 po sam. nájezdech (0:0, 0:1, 2:1 - 0:0)
Branky: 51. Jones, 54. Penner - 26. S. Koivu, 47. Selänne, rozh. nájezd Fowler. Střely na branku: 36:32. Diváci: 16.839.

Puk u rozhodujícího gólu vyletěl z branky tak rychle, že rozhodčí pod dojmem, že se jednalo o ránu do tyče, zprvu rozpažil a hra pokračovala ještě 52 sekund. "Doufal jsem, že bude hra brzy přerušena, podíváme se na záznam a bude z toho gól," uvedl Seidenberg. "Myslel jsem si, že to byl gól. Ale museli jsme hrát dále, protože nikdy nevíte," doplnil ho Recchi, nejstarší hokejista tohoto ročníku.

V prodloužení zvítězili i hokejisté Floridy, kteří na svém ledě zdolali Colorado 4:3. O výhře rozhodl druhým gólem v utkání Stephen Weiss, když dorazil v pádu střelu Davida Bootha. Asistenci u jeho prvního zásahu si připsal Michael Frolík, Tomáš Vokoun podpořil tým 22 zákroky a připsal si jubilejní 250. výhru v soutěži. Z českých gólmanů má v historii NHL na kontě více vítězství pouze Dominik Hašek.

Další čeští hokejisté za Floridu nenastoupili: Radek Dvořák má po nárazu do mantinelu problémy s ramenem a týmu bude chybět čtyři až šest týdnů, Rostislav Olesz laboruje se zlomeným prstem a Michal Řepík zase putoval zpět na farmu.

Naopak po zlomenině ruky už hraje za Colorado David Kočí, ale ve svém druhém utkání v sezoně pobyl na ledě pouze 70 sekund, během nichž stačil být u jedné inkasované branky. Poprvé po sedmi zápasech nebodoval nejproduktivnější český hráč soutěže Milan Hejduk.

Edmonton, který se musí obejít bez zraněného Aleše Hemského, smazal v závěrečné desetiminutovce dvoubrankový náskok Anaheimu. Ve třetím kole penaltového rozstřelu se Oilers opět zachránili, když musel Taylor Hall proměnit nájezd, přesto nakonec soupeři podlehli na vlastním ledě 2:3. Až v desáté sérii o tom rozhodl teprve devatenáctiletý útočník Cam Fowler.

"Byla to zábava, ale říkám to asi proto, že jsme vyhráli," prohlásil Fowler, který jel v NHL nájezd poprvé. "Trenéři mi říkali, abych si vybral místo a vystřelil. Nechtěl jsem riskovat ztrátu kotouče nebo něco podobného a poslechl je," pokračoval mladý hokejista, který přiznal, že to bylo psychicky náročné.

"Během zápasu to jde stranou ale při nájezdech si uvědomíte tíhu okamžiku. Jen vy a gólman. Je to v hokeji asi největší zápřah na nervovou soustavu," dodal. Edmonton přišel nejen o druhý bod, ale i o středního útočníka Shawna Horcoffa, který v první třetině odstoupil z utkání kvůli zranění kolena.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz