Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Montrealu dochází dech. V Philadelphii prohrál oba zápasy

Sport

  8:56
PRAHA - Hokejisté Philadelphie a Chicaga zvítězili i v druhém utkání semifinále play off NHL a vedou v sériích 2:0 na zápasy. Flyers po výhře 6:0 v úvodním duelu znovu nedostali od Montrealu ani gól a vyhráli 3:0, Blackhawks uspěli proti San Jose podruhé na soupeřově ledě, tentokrát 4:2.

Philadelphia - Montreal (Halák inkasuje). foto: Reuters

Brankář Philadelphie Michael Leighton je pro hráče Canadiens zatím nepřekonatelnou překážkou. V prvním utkání zlikvidoval všech 28 střel, teď přidal ještě o dva povedené zásahy víc a v součtu se sedmým zápasem předchozí série s Bostonem, který Flyers otočili z 0:3 na 4:3, neinkasoval Leighton už 165 minut a 50 sekund.

Letci, kteří vyhráli pošesté za sebou, se dostali do vedení už v 5. minutě, kdy Daniel Briere využil hned první přesilovou hru. Na 2:0 zvýšil rovněž v početní výhodě v 36. minutě Simon Gagne, třetí gól přidal v polovině třetí třetiny Ville Leino po asistenci českého obránce Lukáše Krajíčka.

"Je to skvělý pocit vést v sérii 2:0. Ale my i oni víme, že se může vývoj velice rychle zamotat," prohlásil Briere, jehož tým prohrával s Bostonem už 0:3 na zápasy, ale jako třetí tým v historii NHL sérii obrátil na 4:3.

Jeho tým, který zatím Montreal válcuje 9:0 na góly, má prý stále rezervy. "Líbí se mi skutečnost, že všichni cítíme, že jsme ještě nepředvedli náš nejlepší výkon a pořád máme co zlepšovat. Takže je skvělé, že toho v nás ještě hodně zbývá," doplnil Briere.

Danny Briere

"Dokázali jsme se vrátit do hry, stejně tak se to několikrát povedlo i Montrealu. Prohrávali 1:3 a 2:3 s velmi dobrými soupeři, přesto postoupili. Takže to nejhorší, co bychom teď mohli udělat, je uspokojit se."

Brankář Leighton už však o moc lepší výkony asi předvádět nemůže. Canadiens si na něm znovu vylámali zuby, zejména v první třetině, kterou sice vyhráli 16:6 na střely, ale gól dali domácí. "Dnes jsme měli na ledě jednoho výborného hráče, a to byl Michael, my všichni ostatní jsme byli jen průměrní," nechal se slyšet obránce Kimmo Timonen.

Leighton je bezpochyby nejlepším hráčem už od 5. zápasu s Bostonem, v němž se zranila týmová jednička Brian Boucher. V pěti zápasech má průměr 0,87 inkasovaného gólu na zápas a úspěšnost zásahů 96,9 procenta. Zlikvidoval 70 střel v řadě a je prvním brankářem Flyers od roku 1975, který vychytal v play off dvě čistá konta za sebou.

Canadiens bylo málo platné, že podali mnohem lepší výkon než v nedělním prvním utkání. Znovu totiž nedali gól, když promarnili čtyři přesilové hry. "Byl to vyrovnaný zápas. Kdybychom předvedli lepší výkon v oslabení a odmysleli si jejich dva přesilovkové góly, měli jsme dnes na to vyhrát," řekl obránce Hal Gill.

Philadelphia - Montreal 3:0

Hokejisté Chicaga potvrdili, že jsou mistři venkovních zápasů. V San Jose vyhráli už sedmý zápas v řadě na hřišti soupeře, čím překonali 18 let starý klubový rekord a vyrovnali rekord celého play off NHL. Stejný počin se povedl v letech 1980 a 1982 New Yorku Islanders, v roce 1995 New Jersey a v roce 1999 Coloradu. S výjimkou Colorada to nakonec zmíněné celky dotáhly až k zisku Stanley Cupu.

Blackhawks rozhodli o svém vítězství třemi góly v první polovině zápasu, v němž se znovu mohli spolehnout na výkon svého brankáře. Antti Niemi zneškodnil 25 z 27 střel, dvakrát na něho vyzrál pouze Patrick Marleau, který v 32. minutě v přesilové hře snížil na 1:3 a pět minut před koncem třetí třetiny upravil na konečných 2:4.

Třetí zápas mezi Flyers a Canadiens je na programu ve čtvrtek v Montrealu, série mezi Sharks a Blackhawks pokračuje v pátek v Chicagu.

San Jose - Chicago 2:4

Finále konferencí 2. zápasy

Philadelphia - Montreal 3:0 (1:0, 1:0, 1:0). Branky: 5. Briere, 36. Gagne, 51. Leino (Krajíček). Střely na branku: 23:30. Diváci: 19.907. Stav série: 2:0.

San Jose - Chicago 2:4 (0:1, 1:2, 1:1). Branky: 32. a 56. Marleau - 13. Ladd, 27. Byfuglien, 29. Toews, 47. Brouwer. Střely na branku: 27:22. Diváci: 17.562. Stav série: 0:2.

Autor:

BYT 3+KK, 65 M2 - PRONÁJEM SEDLČANY
BYT 3+KK, 65 M2 - PRONÁJEM SEDLČANY

náměstí T. G. Masaryka, Sedlčany, okres Příbram
13 000 Kč/měsíc