Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Nejhezčí třetina! Božský hokej! Když se trenéři mění ve fanoušky

Sport

  13:30
TORONTO/PRAHA - Odporně zábavný. Dechberoucí. Nejhezčí třetina, dost možná i celé utkání. Božský hokej! Svět žasne nad zápasem Světového poháru v Torontu mezi mladíky ze Severní Ameriky a Švédskem (4:3 po prodloužení).

Johnny Gaudreau překonává Henrika Lundqvista foto: ČTK/AP

V dramatickém utkání porazil výběr USA Švédy 4:3, ti ale postupují

Jako byste četli knížku, úvod by vás nadchnul natolik, že nemůžete přestat a po „povinné“ stati v závěru byste zase dostali ohromující vyvrcholení celého příběhu.

„Umělý“ tým složený z Kanaďanů a Američanů, kterým ještě nebylo 24 let, si získal skvělým úvodem proti do té doby zodpovědným Švédům ještě více fanoušků.

Diváci v Air Canada Center i u televizních obrazovek koukali s otevřenou pusou, co předváděly budoucí superhvězdy NHL.

Americký tým v boji proti Švédům
Jakub Nakládal (vzadu) zastavuje Stevena Stamkose.

První střídání - Connor McDavid zavezl puk mezi čtyřmi švédskými soupeři. Jako by to bylo tak jednoduché. Auston Matthews ztracený kotouč vybojoval na kolenou a pak akci sám dokončil, když doklepával do prázdné branky. Čas 0:30.

Druhé střídání - Johnny Gaudreau ujel Švédům, byl faulovaný. Ale při trestném střílení minul. Čas 0:57.

Třetí střídání - Shayne Gostisbehere naznačil střelu, prudce však přihrál Vincentu Trocheckovi, který si ještě při zakončení přehodil puk na bekhend a překonal Henrika Lundqvista, který v předchozím zápase vynuloval Finy. Čas 1:35.

Severní Amerika zaznamenala nejrychlejší dva góly v dějinách Světového (dříve Kanadského) poháru. Matthews zaostal v historických tabulkách o čtyři sekundy za krajany Deadmarshem a LaFontainem, americkými střelci z turnaje v roce 1996.

Švéd Karlsson: Nejtrapnější pasáž, jakou jsem zažil

„Ty první dvě minuty, to byla nejspíš ta nejtrapnější pasáž hokeje, jakou jsem kdy v týmu zažil. Všechno patřilo soupeři. Dostali jsme facku přímo do tváře,“ prohlásil švédský obránce Erik Karlsson.

Když se elitního beka z Ottawy reportéři zeptali, jak se jeho tým přizpůsobil zběsilé rychlosti mladíků, tlumočil jim hlášku ze střídačky: „Probuďme se, sakra!“

„Neměli jsme jinou možnost, jinak by to skončilo katastrofou,“ řekl Karlsson.

Švédové se totiž pak dvakrát dotáhli na rozdíl jednoho gólu. Konečný účet první třetiny byl následující: 32 střel, pět branek, navrch trestné střílení.

Zkušení žurnalisté hned psali, že tohle dlouho neviděli a že to byla možná nejhezčí třetina.

Tempo hry, ono klasické „nahoru dolů“, a atmosféra pohltily i trenéry. „Na chvíli jsme se stali fanoušky. Stál jsem na střídačce a říkal jenom: ‚Stůj! Stůj! Stůj!‘ A pak hned: ‚Pojď! Pojď! Pojď!‘ Byla to zábava,“ říkal po utkání Todd McLellan, kouč talentovaných Severoameričanů.

„Zábava to byla, jenom nevím, jestli se vůbec dodržovaly nějaké systémy,“ zauvažoval Steven Stamkos, útočník Kanady, na Twitteru.

V případě jeho týmu samozřejmě organizovanost zajišťuje úspěch a naprostou dominanci, o to krásnější však byla nespoutanost aktérů utkání Severní Amerika vs. Švédsko.

Při prodloužení ve třech se zase otevřel prostor pro samostatné úniky a skvělé zákroky gólmanů. Úchvatnou show ukončil rozhodující trefou v čase 64:11 Nathan MacKinnon po krásném bekhendovém blafáku.

Na severoamerické střídačce po výhře v prodloužení propukl mohutný jásot. „Upřímně - když jsem dal gól, myslel jsem si, že jsme postoupili. Pak jsem si říkal, že jsme možná neměli slavit tak moc,“ usmál se MacKinnon.

Pokud Rusové ve večerním utkání porazí Finsko, tak výběr talentů z NHL na Světovém poháru skončí.

Ale řekněte sami, nezasloužil by si jejich „hokejový román“ ještě pokračovaní?

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...