130 let
Hejduk dává branku.

Hejduk dává branku. | foto: ČTK

VIDEO: Nestárnoucí Hejduk rozhodl v nájezdech o výhře Colorada

Sport
  •   9:29
EDMONTON - Český hokejový útočník Milan Hejduk zařídil ve čtvrtečním utkání NHL gólem v penaltovém rozstřelu vítězství Colorada na ledě Edmontonu 4:3. Avalanche i díky trefě Tomáše Fleischmanna vedli po první třetině už 3:0, domácí Oilers však i zásluhou Aleše Hemského, který zaznamenal gól a asistenci, dokázali ztrátu smazat.

V samostatných nájezdech se ale už Hemský, který byl vyhlášen druhou hvězdou večera, ani žádný z jeho spoluhráčů neprosadili. Naopak Hejduk hned v první sérii krátkým forhendovým švihem procedil puk za záda brankáře Devana Dubnyka a postaral se o pátou porážku Edmontonu v řadě.

Colorado naproti tomu ukončilo sérii tří proher. "Říkali jsme si, že se musíme sebrat a vrátit se ke hře, díky níž jsme byli úspěšní. V první třetině se nám to povedlo, ale po té druhé jsme si to v kabině museli zase připomenout. Jenže to moc nepomohlo. Musíme ale také pochválit soupeře, který se obdivuhodně zvedl," prohlásil trenér Avalanche Joe Sacco.

Ten si po vyrovnávací brance na 3:3 vyžádal oddechový čas, aby jeho mužstvo náhodou nepostihla ještě větší pohroma. "Když se dostanete rychle do výrazného vedení, máte tendenci upustit od své hry a začít vymýšlet nesmysly. Myslím, že to se nám přesně přihodilo a málem nás to stálo zápas," vyjádřil se obránce Colorada John-Michael Liles.

Edmonton - Colorado

Vítězný gól si vedle Hejduka připsal ve čtvrtek také obránce Pavel Kubina, jehož Tampa porazila Montreal 4:1. Kubina který se trefil podruhé v sezoně a poprvé po 34 zápasech, byl v 33. minutě autorem branky na 2:1.

A byla to hodně šťastná trefa. V útočném pásmu si Kubina sjel až k zadnímu mantinelu, nahodil puk před branku, kde se kotouč odrazil do sítě od zad ležícího dalšího českého obránce Jaroslava Špačka. Ten těsně předtím neustál střet se Stevenem Stamkosem a spadl do brankoviště.

Stamkos hrdinou
Stamkos se stal hrdinou celého zápasu, když si připsal asistenci u prvních dvou gólů a další dva sám vstřelil. Důležitá byla především branka na 3:1 ve 42. minutě, kdy Stamkos proměnil trestné střílení nařízené po hákování Romana Hamrlíka. Stamkos při penaltě zachoval chladnou hlavu, nabruslil si až před brankáře Careyho Price, vystřihl elegantní otočku a bekhendem zavěsil.

"Zkoušel jsem to asi desetkrát na tréninku a pokaždé to klaplo. Tak jsem si řekl, proč to nezkusit i v zápase. Price byl asi překvapený, nikdy předtím jsem tohle neudělal. Jsem opravdu rád, že to skončilo gólem," radoval se Stamkos, který předtím ze 17 samostatných nájezdů proměnil jen čtyři a v této sezoně nebyl úspěšný ze tří pokusů ani jednou.

Zdařilý debut v brance Lightning prožil pětadvacetiletý Cedric Desjardins, který poslední čtyři sezony strávil na farmě Montrealu v Hamiltonu. Ani jednou však nedostal šanci v prvním mužstvu Canadiens, kteří ho v létě vyměnili do Tampy. Teď se proti svému bývalému klubu vytáhl.

"Je to trošku jako příběh z Hollywoodu," usmíval se po zápase Desjardins, jehož sice už po 58 sekundách hry překonal Max Pacioretty, zbylých 27 střel v zápase už ale zneškodnil. "Na dnešní den nikdy nezapomenu. Ale vždycky budu organizaci Montreal Canadiens vděčný. Ve dvaceti letech mi dali šanci chytat," poznamenal Desjardins.

Pavelec zastavil dvaačtyřicet střel
Po čtyřech prohrách v řadě zabrali hokejisté Atlanty a vydřeli vítězství 3:2 po samostatných nájezdech nad Bostonem. Výraznou měrou k tomu přispěl i český brankář Ondřej Pavelec, který zlikvidoval 42 z 44 střel a poradil si i s oběma nájezdy.

Pavelec zlomil prokletí penaltových rozstřelů a na osmý pokus se dočkal premiérového vítězství. Samostatné nájezdy byly v této sezoně jedinou slabinou českého gólmana, jemuž jinak patří druhé místo v úspěšnosti zákroků a třetí příčka v průměru inkasovaných gólů. V chytání penalt byl ale nejhorší z 50 gólmanů, když zneškodnil jen šest z jedenácti nájezdů.

Ve čtvrtek byl ale stoprocentní. V první sérii zastavil pravým betonem pokus Tylera Seguina, následně si pohlídal kotouč, který utekl z čepele Blakeu Wheelerovi. K třetímu nájezdu pak už ani nedošlo, protože na druhé straně byli úspěšní jak Tim Stapleton, tak Bryan Little.

"Nevěděl jsem, jestli se mám smát, nebo brečet," prohlásil po utkání Pavelec. "Ale byl to skvělý pocit." V penaltách se však předtím netrápil jen on, ale celý tým. Až do čtvrtka proměnili hráči Thrashers jen tři z osmnácti nájezdů a vyhráli jediný z pěti rozstřelů.

"Pav (Pavelec) na sebe kladl velký tlak. Věděl, že se před tím nemůže schovávat, protože o tom každý mluví. Je to velice soutěživý kluk a jsem si jistý, že si před nájezdy řekl: 'Dneska to zlomím!'" prohlásil trenér Atlanty Craig Ramsay. "Určitě mu pomohlo, že Stapleton využil výhodu domácího prostředí a proměnil hned první nájezd. Když se vám tohle povede, tým i brankáře to hodně uklidní," dodal Ramsay.

NHL:

Toronto - Columbus 2:3 (2:1, 0:1, 0:1) Branky: 16. Kulemin, 20. Bozak - 17. a 27. Huselius (na první Hejda), 44. Umberger. Střely na branku: 22:32. Diváci: 19.148.

Atlanta - Boston 3:2 po sam. náj. (1:1, 1:1, 0:0 - 0:0) Branky: 4. a 30. Enström, rozh. nájezd Stapleton - 15. Bergeron, 21. Wheeler (Krejčí). Střely na branku: 32:44. Diváci: 17.624.

Chicago - San Jose 3:5 (1:1, 2:2, 0:2) Branky: 16. Sharp, 40. Brouwer, 40. Campbell - 19. Nichol, 22. Ferriero, 34. Heatley, 48. J. Thornton, 60. Clowe. Střely na branku: 29:25. Diváci: 22.112.

Edmonton - Colorado 3:4 po sam. náj. (0:3, 1:0, 2:0 - 0:0) Branky: 30. Hall, 42. Hemský, 45. Cogliano (Hemský) - 4. Galiardi, 13. Stastny, 15. Fleischmann, rozh. nájezd Hejduk. Střely na branku: 35:27. Diváci: 16.839.

Tampa Bay - Montreal 4:1 (0:1, 2:0, 2:0) Branky: 42. z trest. střílení a 45. Stamkos, 23. St. Louis, 33. Kubina - 1. Pacioretty. Střely na branku: 23:28. Diváci: 20.191.

Los Angeles - Philadelphia 4:7 (2:2, 2:4, 0:1) Branky: 3. a 38. Smyth, 12. Justin Williams, 29. Johnson - 16. a 26. M. Richards, 7. Briere, 25. Hartnell, 32. Carter, 35. Van Riemsdyk, 50. Leino. Střely na branku: 36:28. Diváci: 18.118.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz