Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Noc obránců - fantoma Pavelce vyškolil obrovitý mladík Hedman

Sport

  15:30
PRAHA - Dělí je jedenadvacet let, přesto mají mnohé společného. Švédští obránci Victor Hedman a Nicklas Lidstöm zazářili v nočních zápasech NHL - prvně jmenovaný vstřelil jediný a vítězný gól v penaltovém rozstřelu Tampy proti Atlantě (2:1), Lidström řídil vítězství Detroitu 5:2 nad St. Louis.

Hedman překonává Pavelce. foto: ČTK

Jednou by jej měl nahradit v pozici lídra švédského národního týmu (pokud mu to angažmá v NHL dovolí) a jedničky mezi beky země Tre kronor ve slovutné NHL. Ano, řeč je o dvoumetrovém chasníkovi z Tampy Victoru Hedmanovi a čtyřicetiletém Nicklasi Lidströmovi, kapitánovi Detroitu Red Wings.

Druhý jmenovaný svým prvním hattrickem (proti St. Louis při výhře 5:2) v devatenáctileté kariéře v zámoří dokázal, že stále ještě nepatří do starého železa, kam jej před touto sezonou řada fanoušků i odborníků posílala. Devatenáctiletý Hedman proti Atlantě dokázal, že se právem může pyšnit přízviskem "nový Lidström".

Plnil si zodpovědně defenzivní povinnosti, navrch přidal ale i vítězný gól zápasu. Za stavu 1:1 dospěl duel mezi sousedy v tabulce Východní konference do penaltové loterie. Jediným úspěšným exekutorem byl ve čtvrté sérii právě Hedman. Při svém první samostatném nájezdu v kariéře.

Parádní a tvrdou střelou zápěstím nedal šanci českému strážci atlantské svatyně - Ondřeji Pavelcovi. Specialista na likvidaci trestných střílení tak dostal druhý gól z posledních pěti nájezdů. V předešlém duelu jej z této činnosti prostřelil Jason Spezza z Ottawy (srovnával na 3:3, Atlanta následně vyhrála v prodloužení 4:3).

Nicklas Lidström a Victor Hedman.

Právě kanadský útočník dal podle všeho Hedmanovi návod jak na Pavelce. Oba předvedli obdobné zakončení, které narozdíl od kudrlinek a kliček neúspěšných tří exekutorů v posledním zápase na českého gólmana platí. Pro Hedmana to byla teprve druhá přesná trefa v sezoně a celkem šestá v krátké zámořské kariéře.

Mimochodem, na překonání Lidströma mu jich zatím schází nyní 231...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!