Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Noc snů. ‚Je výjimečný,‘ zní Bostonem na adresu Pastrňáka, zářili i další Češi

Sport

  15:59
PRAHA - Je to šest let, co zámořská NHL zažila při play off šestibodový večer. 13. dubna 2012 se tímto kouskem blýsknul proti Pittsburghu současný kapitán Philadelphie Claude Giroux (3+3). V noci na neděli na něj navázal český šikula z Bostonu David Pastrňák. Při výhře 7:3 nad Torontem explodoval třemi góly i asistencemi.

David Krejčí (43) oslavuje svůj gól v zápase s Toronto Maple Leafs se spoluhráči Davidem Pastrňákem a Bradem Marchandem (63). foto: ČTK

Jestli něco v zámoří umí, pak příběhy. A také pečlivě dbají na statistiky.

Proč jimi tedy nezačít?

Pastrňák se v 21 letech a 324 dnech stal nejmladším hráčem historie NHL, který zapsal v play off alespoň šest bodů. Legendární Wayne Gretzky vydoloval v roce 1983 proti Calgary sedm bodů, když mu bylo 22 let a 81 dní.

15.dubna 2018 v 05:23, příspěvek archivován: 15.dubna 2018 v 14:24

VIDEO: .@pastrnak96 was pretty good tonight. ? Youngest player in NHL history (21 yrs, 324 days) with 6 points in a playoff game (surpasses Wayne Gretzky, 22 yrs, 81 days ? 1983). ? Ties #NHLBruins record for points in a playoff game (Phil Esposito, 1969;

Pro zobrazen? videa mus?te m?t zapnutou podporu JavaScriptu

.@pastrnak96 was pretty good tonight. – Youngest player in NHL history (21 yrs, 324 days) with 6 points in a playoff game (surpasses Wayne Gretzky, 22 yrs, 81 days – 1983). – Ties #NHLBruins record for points in a playoff game (Phil Esposito, 1969; Rick Middleton, 1983). https://t.co/dRm0SrzmE0

Rekordem play off NHL je pak osm bodů Maria Lemieuxe (5+3) a Patrika Sundströma (3+5). Za celou historii bojů o Stanley Cup šestibodový večer zažilo s Pastrňákem pouze osmnáct hráčů. Dva z nich – slavný Phil Esposito a Rick Middleton oblékali dres Bostonu. Z Čechů pak tento kousek předvedl 22. dubna 2006 Patrik Eliáš v dresu New Jersey.

15.dubna 2018 v 05:47, příspěvek archivován: 15.dubna 2018 v 14:24

And...he ties Phil Esposito for the most points (9) through two playoff games in NHL history. #NHLBruins https://t.co/0BbTvfjnm2

„Byla to průlomová noc. Co dokázal, je něco speciálního,“ rozplývá se nad lídrem kanadského bodování vyřazovacích bojů o Pohár kouč „Medvědů“ Bruce Cassidy.

Poté jeho myšlenku rozvedl bek Torey Krug. A do své chvály přidal i Pastrňákovy parťáky z lajny – Patriceho Bergerona a Brada Marchanda.

„Existují důvody, proč je to nejlepší lajna současného hokeje. Hrají skvěle v útoku i obraně. Loví puky stylem, jakým jsem ještě u nikoho neviděl. Musí být těžké je bránit a přitom patří také mezi naše nejlépe bránící hráče,“ poznamenal šikovný obránce, který z jejich práce těží také. Ve dvou duelech nasbíral už pět bodů za pět asistencí.

Lépe jsou na tom už jen Pastrňák, který vládne produktivitě s devíti body (4+5), a Marchand (1+5). Bergeron má na kontě stejně jako Krug pět asistencí. Dohromady pak elitní lajna Bostonu nasbírala za dva večery neskutečných dvacet bodů.

Mimochodem, aby těch rekordů nebylo málo. Devět bodů v prvních dvou zápasech vyřazovacích bojů je dalším rekordem Bostonu. Před havířovským talentem se to v dresu jednoho ze šesti zakládajících celků NHL povedlo v roce 1969 již zmíněnému Espositovi.

„Spousta lidí v Bostonu už ví, jak dobrý Pasty je. Teď to začínají poznávat i ostatní lidé v zemi,“ chválí svého parťáka Bergeron, zkušený centr, který je v této trojici především od černé práce a bránění. Ve hře na obou stranách kluziště patří dlouhodobě mezi nejlepší útočníky v lize.

Nyní se k němu pomalu řadí také Pastrňák. Přitom pamatujete?

Na začátku listopadu musel na kobereček ke kouči Cassidymu. V té době měl v hodnocení +/- při účasti na ledě při vstřelených a obdržených gólech hrozivých -8, nejhorší číslo v klubových statistikách.

„Zítra nás čeká debata,“ řekl tehdy šéf lavičky Bostonu po chybách jednadvacetiletého útočníka v duelech proti Washingtonu a Minnesotě, když jej ve druhém případě dokonce v závěru duelu nechal sedět jen na střídačce.

„Chceš být lídrem? Protože se dostáváš ve své kariéře do této fáze. A hraje takhle lídr? Uvidím, co si o celé situaci David myslí,“ naznačil následně novinářům, na co se bude české osmaosmdesátky ptát mezi čtyřmi očima.

15.dubna 2018 v 06:45, příspěvek archivován: 15.dubna 2018 v 14:25

VIDEO: Don't go to bed just yet. All three of @pastrnak96's goals are right here for you to enjoy. https://t.co/BKznZOjZAO

Pro zobrazen? videa mus?te m?t zapnutou podporu JavaScriptu

Don't go to bed just yet. All three of @pastrnak96's goals are right here for you to enjoy. https://t.co/BKznZOjZAO

Pastrňák si zjevně vzal pohovor k srdci. Základní část zakončil s osmdesáti body v 82 zápasech a nyní explodoval v úvodu play off. „Je to neskutečný hráč. Vyvíjí se, průběžně na sobě pracuje, snaží se hrát správně. To je na něj nejvíce ohromující. To, že sbírá body, je skvělé, ale nejlepší je jeho hra,“ potvrzuje to nyní svými slovy Marchand.

„Chce být rozdílovým hráčem. Když nemáme puk, vydává se pro něj doslova na lov. To mě na něm fascinuje. V NHL je spousta talentovaných hráčů při hře s pukem. Když ho ale nemají, nechtějí ho získat zpět tak, jako tenhle náš kluk. Udělal ve své hře letos obrovský posun,“ přidal Bergeron.

Že je těch chvalozpěvů hodně? A že zní jen z kabiny Bostonu. Dobře.

„Dvacet bodů jedné trojice ve dvou zápasech play off? Ne, tohle jsem nikdy neviděl. A snažil bych se to dostat z hlavy, pokud by se to netýkalo mého týmu,“ hlesl po druhé prohře v sérii kouč Toronta Mike Babcock. Ano, ten Babcock, který vyhrál Stanley Cup s Detroitem a dovedl Kanadu k triumfům na OH, MS i Světovém poháru.

Tomáš Hertl oslavuje svůj gól za San Jose Sharks proti Anaheim Ducks.
Ondřej Palát (18) srazil během zápasu Tampa Bay Lightning a New Jersey Devils k...

„Zaslouží si maximální respekt a úctu. Jsou skvělí ve hře pět na pět, v přesilovkách, vše co, pošlou na branku, skončí v síti. Musíme jít domů a popřemýšlet, co změnit. Protože kromě toho jsme dostali ve dvou zápasech dvanáct branek a to je příliš,“ dodal zkušený kanadský kouč.

Zda na jeho slova dojde, ukáže pondělní večer, kdy se hraje v Torontu třetí zápas série.

Mimochodem, Pastrňák a také jeho spoluhráč David Krejčí (2+1) v play off) nejsou jedinými Čechy, kterým zatím vyšel start do bojů o slavný Stanley Cup.

Tampa Bay vede 2:0 na zápasy nad New Jersey také díky příspěvku Ondřeje Paláta, který v první duelu série vydoloval tři body (1+2) a ve druhém – dnešním – zapsal při výhře 5:3 bod za asistenci.

Oba úvodní duely série vyhrálo také San Jose, které zaskočilo na jeho ledě favorizovaný Anaheim. V obou zápasech se bodově prosadil Tomáš Hertl, ve druhém právě on vstřelil vítězný gól „Žraloků“, kteří nakonec slavili triumf 3:2.

A aby toho českého úspěchu nebylo málo: všichni čtyři se dostali do sestřihu NHL - „Nejlepší momenty dne“.

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...