Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Pastrňák řídil hattrickem obrat Bostonu. ‚Nechápu to,‘ žasl český talent

Sport

  14:44
BOSTON/PRAHA - Když na den přesně před rokem hráli hokejisté Bostonu ve Vancouveru, zaskvěl se hattrickem ve třetí třetině Kanaďan Brad Marchand. Český útočník David Pastrňák byl za komparzistu, poslední trefu sledoval jen ze střídačky. V noci na středu naopak Pastrňák sehrál proti Carolině hlavní roli, třemi góly a jednou přihrávkou se podílel na vítězství 6:4.

David Pastrňák (88) slaví se spoluhráčem Mattem Grzelcykem (48). foto: ČTK/AP

Ještě deset minut před třetí sirénou Carolina vedla v utkání zámořské NHL 4:1. Jenže pak přišla smršť, která živelností paradoxně připomínala přezdívku domácích.

Hurikán.

Boston nasázel pět gólů, Pastrňák se blýskl hattrickem za sedm minut a 26 sekund. Hosté nebývalým finišem strhli vedení na svou stranu a urvali dva body do tabulky Východní konference.

„Byl to zvláštní zápas, bez šťávy, působili jsme unaveně. Pak jsme párkrát skórovali a začali jsme po ledě létat,“ hodnotil Pastrňák.

„Myslím si, že bychom všichni chtěli vědět, jak v nás spustit ten spínač, díky kterému jsme začali takhle hrát,“ dodal, stále zaskočený velkolepým bostonským obratem.

Podílel se na něm nejen třemi góly, ale i asistencí. „Já to prostě nechápu,“ rozdýchával euforický závěr, který pro něj vyvrcholil posláním puku do opuštěné klece Caroliny a padáním čepic na led na jeho počest.

Jedním z jeho prvních gratulantů byl právě Marchand.

Pastrňákovi dokonce zajel k rozhodčím pro puk. Na památku, jednadvacetiletý forvard totiž zrovna nasázel první hattrick své slibně rozjeté kariéry.

Pastrňák se v této sezoně zlepšil už na 27 gólů a 41 přihrávek, plní normu opravdových ofenzivních králů NHL - bod na zápas.

S Marchandem nyní bude slavit zajímavé výročí. 13. březen se pro ně stal výjimečným dnem. Rok po sobě se blýskli hattrickem ve třetí třetině.

O tom, jak hodnotný počin to je, svědčí také fakt, že za posledních 12 let se jím za Bruins pyšní pouze oni.

Pastrňák? Česká verze Sjomina

experti NHL.com hodnotí českého střelce Bostonu

Pastrňák se díky svému hattricku dostal pod drobnohled expertů oficiálního webu zámořské soutěže. „Má neskutečný talent, je to opravdu dynamický hráč,“ smeká před ním bývalý gólman Kevin Weekes. 

Mike Rupp, který proslul zejména v roli bitkaře, přirovnává Pastrňáka k Alexi Sjominovi, ruskému hokejistovi, jemuž se kdysi hodně dařilo ve Washingtonu. 

„Pastrňák je samozřejmě komplexnější hokejista a hraje s o trochu větším nasazením, nicméně mi ofenzivním nadáním připomíná právě Sjomina za jeho zlatých časů." Přirovnání je to vskutku přiléhavé, oba Evropany spojuje nejen prvotřídní um, ale také jisté nedostatky při bránění.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!