Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Pavelec 22 zákroky vychytal Tampu

Sport

  8:42
WINNIPEG - Navzdory dvěma inkasovaným gólům v poslední minutě zápasu vychytal brankář Ondřej Pavelec v NHL vítězství Winnipegu nad Tampou 4:3. Český gólman si připsal 22 zákroků a jeho tým se vyhoupl na první místo tabulky Jihovýchodní divize.

Brankáře Winnipegu Ondřeje Pavelce překonal v samostatných nájezdech z Washingtonu pouze Alexander Ovečkin foto: ČTK

"Mám radost, že jsme první v divizi a třetí v konferenci," liboval si po utkání trenér Claude Joel. Jeho tým v divizi o bod přeskočil dosud vedoucí Floridu, která prohrála 2:3 po nájezdech s Minnesotou.

Hokejisté Jets vedli po 23 minutách hry i díky dvěma gólům Andrewa Ladda už 4:0. V první třetině získali dvoubrankový náskok, který na začátku prostřední části hry navýšili dalšími dvěma trefami v přesilových hrách v rozmezí pouhých 72 sekund.

Pavelec hájil čisté konto přesně 51 minut, pak ho v přesilovce překonal nejlepší střelec NHL Steven Stamkos, jenž zaznamenal 43. gól v sezoně. V poslední minutě Lightning odvolali brankáře a při power play pokořili Pavelce hned dvakrát. Gól na 4:3 devět sekund před závěrečnou sirénou už ale nemohl na vítězství Winnipegu nic změnit.

"Vyhráli jsme, to je nejdůležitější," nechtěl si nechat zkazit radost z vítězství Pavelec, který před dvěma dny cítil obrovskou frustraci po prohře s Philadelphií v prodloužení, když vyrovnávací gól inkasoval pouhých deset sekund před koncem třetí třetiny.

Vladimír Sobotka byl vyhlášen nejlepším hráčem divizního souboje na ledě Nashvillu, kde čtvrtým gólem v sezoně pomohl St. Louis k vítězství 3:2 po samostatných nájezdech. Český útočník ve 34. minutě vyrovnal na 2:2, a to pouhých 34 sekund poté, co se domácí dostali do vedení.

V rozstřelu zařídili pro hosty bod navíc T. J. Oshie a Andy McDonald, kteří překonali brankáře Pekku Rinneho. Naopak na druhé straně Colin Wilson ani český útočník Martin Erat proti Jaroslavu Halákovi neuspěli.

Po 23 zápasech skončila rekordní vítězná série hokejistů Detroitu na domácím ledě, když podlehli Vancouveru 3:4 po samostatných nájezdech. Red Wings přitom třikrát vedli. O výhru přišli 16 sekund před třetí sirénou, kdy svou druhou trefou v zápase vyrovnal na 3:3 Daniel Sedin.

Rozstřel pak rozhodl ve třetí sérii Alexandre Burrows, který byl jediným úspěšným střelcem v nájezdech. Na straně domácích proti Robertu Luongovi neuspěli Jiří Hudler, Henrik Zetterberg ani Todd Bertuzzi.

Detroit prohrál před vlastními fanoušky poprvé od 3. listopadu loňského roku. "Je to skvělý pocit zvítězit tady a ukončit domácím tak úžasnou šňůru," přiznal Burrows. "Zároveň je důležité, že jsme porazili jeden z nejlepších týmů v lize. To pro nás hodně znamená. Na druhou stranu je před námi ještě spousta práce. Pokud bychom se potkali v play off, série začíná od stavu 0:0," dodal Burrows.

Detroit podržel brankář Howard

Vancouver ukázal velkou psychickou odolnost. V první třetině Canucks přestříleli domácí 17:5 a měli jasnou převahu, přesto prohrávali po dvaceti minutách 0:1. "V první třetině nás hodně podržel Howie (brankář Jamie Howard). Postupem času jsme hru vyrovnali. Ale soupeř pak znovu dominoval v prodloužení a vyhrál na nájezdy. Určitě umíme hrát lépe," zhodnotil utkání trenér Detroitu Mike Babcock.

Devátou výhru z deseti únorových zápasů vybojovali hokejisté Phoenixu, kteří zvítězili 4:3 po nájezdech v Calgary. Flames porazili v šestém vzájemném utkání v řadě a poosmé z posledních devíti zápasů.

Hosté prohrávali po první třetině 0:2, dokázali ale skóre otočit na 3:2 a o výhru v základní hrací době přišli až v 59. minuty, kdy při vyloučení Radima Vrbaty vyrovnal v přesilové hře Olli Jokinen. V penaltovém rozstřelu však finský útočník neuspěl, stejně jako další dva jeho spoluhráči a o výhře Phoenixu rozhodl Ray Whitney.

Autoři: ,